Juli 25, 2014 Man har lyckats blanda gammalt och nytt på ett väldigt positivt sätt.

Det är fortfarande varmt! 
På vår balkong...

I går såg vi på Aktuaalne Kaamera. Där berättades om att 15 ryssar stoppas från att komma in i EU. Att EU beslutat att alla terrorister ska namnges och förbjudas inresa.

Det pratades om något de kallade "schröderisering". Det betyder att många ryska spioner har tagit sig in i EU och har fått höga poster. Ja, jag tyckte det var konstigt när Schröder började sitt arbete för ryssarna, Putin och den ryska oljan och gasen. Hur kunde europeiska länder göra sig beroende av rysk olja och gas när de sett hur Ryssland stängde av gasen för ukrainarna för att pressa dem? Och efter kriget med Georgien? Hur kunde de lita på ett land som sviker sina löften så konsekvent, som ryssarna har gjortt?

 Yana Toom.

Och när det gäller Yana Toom, den rysktalande kvinnan som sitter i EU-parlamentet för Estlands och Keskerakonds räkning, så har hon blivit hemkallad av sitt parti. Kadri Simson har kallat hem henne för att höra varför hon inte arbetar efter de åsikter som Keskerakond står för. Man klassar nu henne och den lettiska parlamentarikern som ryska agenter. De röstar konsekvent för Putin, och inte för sina hemländer.

-----

Så gott som varje dag får vi se folkdansare och musiker som uppträder på olika evenemang i landet. Ingen ler överlägset åt dem, nej, tvärtom. Man har lyckats blanda gammalt och nytt på ett väldigt positivt sätt. Och så roligt som alla hade förra året på vår stora fest med folkdans, sånger, långdanser och lekar, så visade det sig så tydligt, att man kan verkligen ha roligt med den gamla kulturen i modern tappning.

Just nu pågår Viru Folk i Viljandi.

       

 Scenen i Viljandi.

I går kl 13 öppnades festivalen av president Ilves, och han skämtade med att spela något från sin mobil rakt in i högtalaren. Det var faktiskt skönt med ett skämt!

Klockan 18 var det italiensk folkmusik. Det var en musikensemble, Canzoniere Grecanico Salentino, som startat sin verksamhet 1975, som vill lära oss det de kallar italienska pizzica-  som inte har med pizza att göra utan är speciell musik och dans.

De övriga dagarna blir det estnisk folkmusik, ukrainsk folkmusik, nigeriansk folkmusik, fransk och irländsk folkmusik.


Förresten är Ukrainas statsoperas dirigent på besök i Saremaa. Scenen är ett tält som står uppställt bakom den gamla borgen. I förrgår sjöngs Verdis “Don Carlos” till allas glädje.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0