Juli 29, 2014 Ryssland bygger ett säkerhetsstängsel i Sydossetien.

För att alla ska förstå hur det är för ett litet land att ha en ondskefullgranne, som tar sig rätt att göra vad de vill citerar jag Postimees:

Ryssland bygger ett säkerhetsstängsel i Sydossetien.

På georgiskt territorium i Sydossetien bygger Ryssland ett säkerhetsstängsel. Det är västliga säkerhetstjänster som avslöjar det.

       

 

Sky.news.com skriver att man ännu inte kan se någon lösning på krisen i Ukraina, men istället försöker Ryssland öka sitt inflytande på andra håll.

I Georgien protesterar man och säger att det är annektering av området och ett icke-erkännande av Georgiens suveränitet.

2008 utbröt det fem dagar långa kriget mellan länderna, och därefter förklarade sig Sydossetien som en självständig stat. (Jfr Krim). Ett av de få länder som erkänt suveräniteten är Ryssland, och de ger hjälp ekonomiskt och militärt. De flesta andra länder, inklusive  Georgien, anser att landet fortfarande tillhör Georgien.

Säkerhetsstängslet har byggts under de senaste 12 månaderna. Under den tiden har Georgien skrivit under ett frihandelsavtal med EU.

Säkerhetsstängslet går genom byar och har skiljt familjer åt och tagit ifrån dem åkrar och trädgårdar. (Precis så som de gjorde i Setumaa, Estland.)  En 66-åring i Gugutiankar berättar att 2008 förlorade han sitt bostadshus, som brann ner, och nu har hans trädgård tagits från honom av taggtrådsstängslet. Den trädgård som gett honom hans inkomster de senaste trettio åren.

Andra stater som erkänt suveräniteten är Nicaragua, Venezuela och Nauru.

Fram till 2008 stoid alltså Sydossetien under georgiska statens kontroll. Numera har de ingått i en union med Abchazien och Transnistrien, “Ej erkända staters union”.

Med området Sydossetien inledde Ryssland en militär och civil förvaltning under tidigt 1800-tal.

1922 skapades den administrativa enheten Sydossetien, och den ingick i det autonoma riket Sovjet-Georgien.

Det här visar bara att dagens Ryssland arbetar precis som Sovjetunionen. Man är fullständigt ointresserad av medborgarna eller människor överhuvudtaget. Man tar sig alla rättigheter när det gäller andra folk, grannar. Nu säger ju också utrikesminister Lavrov att det inte finns något att diskutera om när det gäller Krim. Det är ju ryskt.

Kan man nu i hela världen förstå att man agerar på ett helt annat vis i den delen av världen? Vi kan aldrig någonsin förvänta oss att alla människor ska tänka som vi. Och vi kan faktiskt inte heller säkert veta att vi alla i väst tänker likadant. Snarare skulle jag vilja säga, att vi måste säkra våra rättsregler och moralregler som vi arbetat för så länge. Just för att vi inte vet vad andra människor har för avsikter.

-----

I Tallinn har det öppnats ett glassmuseum! Just det Glass-museum. 

Balbiino Museum är öppet för alla intresserade personer och berättar om en värld av glass och Estlands väg från den kinesiska desserten fram till Farbror Eskimos goda glass.

Balbiino glass har skänkt sina första estniska glassmaskiner till museet. De som tillhörde farbror Eskimå och videos om  via Balbiinos glassproduktion.

Museet ger en översikt av världens glasshistoria från den första glassen till det senaste i Estland.

Besökarna kan också roa sig med välkända och nya, spännande interaktiva spel.

 Bilder från museets hemsida.

Museet ligger i Balbiino glassfabrik (Viljandi mnt 26, Tallinn) och är öppet för besökare under augusti månad, varje första och tredje onsdagen, (om det inte är helgdagar). Först mpåste man anmäla intresse till [email protected] . Det är gratis för alla. Under besöken presenterar guiden museet, utställningarna, och glassens historia, och ger en översikt av spelen. Museet kan ta emot max 25 personer åt gången.

Det ni! Ett besök skulle passa denna heta dag. Vi väntar på oväder!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0