juli 8, 2014 Polisen rapporterar att festivalen varit lugn.

Var det inte det jag sa?

      

 Andrus Ansip, f.d Statsminister.

När Europa vågar titta med rena glasögon, då kommer deras blickar riktas mot Andrus Ansip. Han är föreslagen som efterträdare till van Rumpuy i europeiska rådet. Angela Merkel och andra anser att ämbetet måste innehas av någon som inte tillhör vänstersidan, som motvikt till Juncker och Hollande som blir för starka ihop. Men de är tre kandidater, så vi vet inte än om det blir Ansip.

-----

Sista dagen av Sångfestivalen räckte Festivalordföranden Eri Klas över en dirigentpinne till årets konstnärlige ledare dirigenten Hirvo Surva.

 Hirvo Surva.

“Märkliga saker inträffade under denna festival”, sade Klas, 75 år, “Detta är Ernesaks dirigentpinne som han gav mig på sin 70-årsdag. Så tog jag över ordförandeskapet i Festivalstiftelsen från honom”, sade Klas när han överräckte den till Surva, 50 år, som tvekade innan han kunde ta emot den.

Gustav Ernesaks (12 December 1908 i Perila – 24 January 1993 i Tallinn) var en estnisk kompositör och dirigent. Han var den som gav Sångfestivalerna ett ansikte under sovjetåren. Han är också den som komponerat sången “Mu isamaa on minu arm”, sången som sjöngs under de sista sovjetåren, då man fått lov att sjunga den. Sovjeterna/kommunisterna trodde att Mu isamaa/ Mitt fosterland var Sovjet. Ernesaks var en mycket viktig person under den sjungande revolutionen. Hans staty finns nu på sångfestivalplatsen, där han sitter och tittar och lyssnar på körerna och musiken. Och det är absolut tillåtet för barn att klättra på honom.

Nästa festival blir juubelipidu-jubeleumsfest.

Polisen rapporterar att festivalen varit lugn. Ett barn föddes. Annars var det sökande efter försvunna barn som polisen fick ägna sig åt, och förstås hjälpa människor som fått värmeslag.

 Det ser inte så farligt ut, det blev mycket värre än på denna bild från Viljandi.

Det var alltså sol och varmt i Tallinn, men i Viljandi i södra delen av landet var det sådant regnväder att gatorna översvämmades och bilarna stannade. Så olika kan det vara trots att landet är så litet.

Jag har aldrig sett så många människor både dirigenter, sångare och publik med tårarna rinnande utefter kinderna. Det är mycket känsloladdat, och många har egna minnen av sovjetåren och den underbara känslan när Estland blev fritt.

Och så siffror: 153 822 biljetter såldes, 33 025 sångare och 10 082 dansare deltog. Den största festen hittills. kanske den största festen av detta slag i hela världen, det tror i alla fall Eri Klas. 

 

En besökare från Polen säger att han upplever esterna som positivt patriotiska. Det är svårt att klä det i ord, det man upplever sådana dagar, allt kan uppfattas fel av någon som vill Estland illa.

-----

Jag ska bara nämna att jag skickade ett mail till Rikard Swartz efter att jag läst artikeln i DN där han skrev om extremhögern i de östra delarna i Europa, och räknade in Estland. OBS! Det finns inget högerextremt parti i Estland!

-----

 
I Tallinns Gamla Stad kommer festen Medeltidsdagarna vara den 10-13 juli. Det är ett samarbete mellan Folkkonsten och Hantverket. Det är väl en fest att likna med Visbys Medeltidsdagar. Båda städerna är ju Hansastäder och har många minnen kvar från den tiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0