mars 19, 2014 Ryssen presenteras.

Krimborna hälsas välkomna av Arkadij Babtjenko i DN. Hela artikeln:

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/valkomna-till-ryssland-kara-krimbor/

Det är intressant läsning eftersom den handlar om livet i Ryssland, och de begränsningar man lever under. Men  när han säger För det andra kan ni säga adjö till er television. Hej då direktsändningar, pratshower och debattprogram. Hej svartmålningar, döda kroppar, knäppgökar och skämt om kiss och kön. Propaganda i stället för nyheter, hardcore! Extrasändningar med Putins evighetsmonologer, då tror jag att Krimborna redan vet. Ryssasrna har nog bara tittat på rysk TV. Det är för den ukrainska delen av befolkningen, de som avstod från att rösta, som det blir nytt.

 

I Postimees skriver de en mycket vänlig presentation:

Hur ska man förstå ryssarna? Fakta om Ryssland och ryssarna.

I länderna i Väst har politiker och statsvetare betraktat den ryska annekteringen av Krim vilken kommer förändra Europas karta under en lång tid, och situationen kan vara stressande.

Publikationen Live Science rapporterar att ryssarn mycket väl kan dra nytta av omständigheterna, och då är det bra om vi först förstår deras sätt att tänka och vara.

Ryssland har en lång historia och ett långt kulturarv. Ryssland är främst känt för den klassiska baletten, litteraturen och musiken. Förutom välbevarade traditioner och vanor spelar den ortodoxa kyrkan en viktig roll.

Ryssland omfattar17.098.242 kvadratkilometer och är därmed det största riket i världen.

År 2010 ska befolkningen ha uppgått till 142.905.200 personer. En minskning har noterats sedan 1991 vid Sovjetunionens fall då de var 148.689.000.

Rysslands befolkning består till 82 procent av ryssar. Den största minoritetsgrupperna är tatarer (fyra procent), ukrainare (tre procent), tjuvasjiska (en procent), basjkirer (en procent), vitryssar (en procent) och moldavier (en procent).

Språk - Ryska är det officiella språket i Ryssland och skrivkunnigheten är nästan 100-procentig. Många ryssar talar också främmande språk, särskilt engelska. Ryska talas även i minoritetsområdena. Tatar talas av tre procent av befolkningen. Andra språk är bl.a.  ukrainska, tjuvasjiska, bashkir, tjetjenska och mordvinian. (och estniska av setufolket)

Religion -  Den dominerande tron är den rysk-ortodoxa, 75 procent av befolkningen. Fem procent är muhamedaner. En procent är katoliker, protestanter och buddhister. Åtta procent är ateister.

Konst, litteratur och arkitektur - I Ryssland har baletten alltid varit viktig. Moskvas Bolsjojteaters balettrupp grundades redan 1776. Den är känd och beundrad över hela världen. En annan berömd rysk balettrupp finns i  Mariinskijteatern i S: t Petersburg.

Rysslands berömda kompositör Pjotr Tjajkovskij skapade den berömda baletten "Svansjön", och många andra ännu inte kända musikstycken.

Rysk litteratur har lämnat ett djupt intryck i världslitteraturen. Lev Tolstojs "Krig och fred" och "Anne Karenina", Fjodor Dostojevskijs "Brott och straff" och "Bröderna Karamazov" för att bara ett par exempel. (Någon rysk litteratur från 1800-talet och äldre finns inte.)

Turister köper ryska matryoshkadockor som souvenirer, och de är numera symboler för Ryssland.

Ryssland är också känd för sina färgglada lökkupoler. Den första av dessa byggdes redan under Tsar Ivan den förskräckliges regeringstid. (år 1533-1584)

 
Vasilijkatedralen.
Kupolerna är vanligtvis tre stycken. De symboliserar treenigheten - Fadern, Sonen och den helige Ande.

En av de mest kända ligger på Röda torget i Moskva, Vasilijkyrkan, som inte ändrats märkbart sedan 1600-talet.

Rysk mat och dryck - en av Rysslands mest kända maträtter är borš, rödbetssoppan som också innehåller nötkött. Det äts oftast med gräddfil. Etnisk mat är annars potatis, kött, kål och ostfyllda piroger.

När man talar om rysk mat kan man inte förbigå den svarta störromen. Blinier, ryska plättar, serveras med rom. De kan också ätas  med en mängd olika fyllningar från skinka till choklad.

Rysslands mest populära dryck är vodka, gjord av potatis. Det konsumeras också en hel del öl.

Semester och högtider - Julen firas enligt den julianska kalendern, och den infaller 6 - 7 Januari. Under sovjettiden firades ingen jul. Påsk är en annan stor ortodox högtid i Ryssland.

Rysslands nationaldag firas den 12 juni. Detta var den dagen då man i det ryska parlamentet fattade  beslut om att återskapa Ryssland. Det var president Boris Jeltsin som införde nationaldagen, som första gången firades år 2002.

Rysk affärsetikett - i Ryssland har man bestämda strukturer och regler. Det förväntas att besökaren anländer i rätt tid. Däremot är de väl medvetna om att de kan få vänta på politiker och affärsmän från andra länder.

Ryssarna njuter av diskussioner, förhandlingar, och ljudet av ord, men bara frivilliga diskussioner. Tvingas de då säger de inget.

Det är dock inte ovanligt de höjer rösten och går därifrån. Det är det ryska  temperamentet.

Ryssarna älskar enväldig ledarstil. Det är ledaren som bestämmer. Konsensus finns inte.

Detta är det vänliga sättet att presentera ryssarna, men kanske det behöver kompletteras med det som skrivs i Dagens Nyheter.

De som hade makten i Estland och Lettland var, sedan Peter den stores tid, balttyskarna. Han ville ju skapa ett europeiskt Ryssland och började med de nyförvärvade staterna Estland och Lettland. Balttyskarna innehade också många viktiga poster i Ryssland, i S:t Petersburg. Peter avskydde bojarerna i Moskva och försökte ta all makt från dem. Det var fler balttyskar på viktiga poster än etniska ryssar också i Petersburg. 

I Estland fanns inte många ryssar före den sovjetiska ockupationen. Först skickades militär, milis och lägervakter till Estland. Sedan placerades särskilda ryssar, som Moskva ville bli av med i landet. Därefter var det en stor invandring. Ryssar erbjöds arbete och bostad och flyttade in i esters hem och i de nybyggda områdena. Nu är de ungefär 25% av befolkningen.

Inflyttningen var påkallad av att den estniska kulturen skulle försvinna, men så många ryska seder infördes inte i landet. De var sovjetiska och nya även för ryssarna.

Att Andra världskriget började med Tysklands och Rysslands överfall på Polen, Rysslands ockupation av Baltikum och Rysslands anfall på Finland vet inte ryssen i Ryssland. De tror att det “Stora fosterländska kriget” började med Hitlers anfall på Sovjetunionen. De tror verkligen att Estland och Lettland "bad" att få bli medlemmar av unionen trots att de redan från början kallades fascister!

Nu ska Ryssland "stödja och rädda" alla ryssar i världen. Det är helt horribelt. Dessutom kallar de andra folk för nationalister och fascister. Inget folk i Europa är så nationalistiska och fascistiska som ryssarna. Jag undrar hur de tänker. Eller rättare sagt: när ska alla ryssar förstå vad som är vad? Förmodligen aldrig.

När kommer Ryska orodoxa kyrkan upphöja Stalin till helgon? Det händer liknande saker i Kina med Maokulten just nu. Två hjärntvättade folk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0