mars 21, 2014 Viktiga artiklar i dag.

I dag blir det mycket att läsa.  Först citerar jag Dagens Nyheters kultursida. En artikel av Sverker Lenas.

Ryska författare har i veckan blixtsammankallat en fredskongress i Moskva. I protest mot Putins militära frammarsch undertecknar intellektuella nu en deklaration mot krig och totalitarism.

”Mot krig, mot Rysslands självisolering, mot återinrättandet av totalitarism”, lyder rubriken på deklarationen som är undertecknad av Rysslands största författare, bland dem Ludmila Ulitskaja, viceordförande i Ryska PEN. Ola Wallin har översatt deklarationen.

– Det är ett historiskt dokument. Underskrifterna väller in. Man griper tillbaka på en rysksovjetisk dissidenttradition och försöker samla intelligentian som landets samvete, säger Ola Wallin, internationell sekreterare på Svenska PEN och ordförande för Internationella förläggarföreningens Freedom to publish committee.

Har de fredsivrande författarna folkets öra i Ryssland?

– Nej, i Ryssland finns inte samma kulturförakt som i Sverige, men det är fortfarande regeringens röst som ljuder överallt eftersom tv-kanalerna i princip är statsstyrda. Förra veckan stängdes också oppositionella medier ner från internet.

Är det riskabelt att skriva under deklarationen?

– O ja, när Putin i tisdags från talartribunen i själva parlamentet kallar fredsdemonstranterna för femtekolonnare och nationsförrädare är det naturligtvis ett grönt kort för repressalier mot dem som kritiserar regeringens aggressiva politik.

– De senaste veckorna har över 1 500 demonstranter gripits. Det är rekord. Vi har inte sett sådana mängder arresteringar sedan Sovjettiden, säger Ola Wallin. (Förkortat av mig.)

Och så utdraget ur fredsdeklarationen:

”Vi företrädare för den ryska intelligentian är förpliktigade att varna presidenten och regeringen för de historiska misstag som nu begås: strävan att med ryska väpnade styrkor ta kontrollen över delar av ett land som tills helt nyligen var vår bror: Ukraina. Det första steget – att ansluta Krim till Ryssland – är redan taget, det första blodet har redan spillts.

Nästa steg kommer att leda till ett blodbad av oförutsägbara dimensioner, Rysslands isolering, förvandla landet till en paria och i slutändan till ett u-land, kort sagt skulle vi kastas flera årtionden tillbaka i utvecklingen.

I dag, när majoriteten av våra medborgare betraktar den inledda aggressionen inte som ett farligt vågspel, inte som ett brott mot internationella lagar, utan som ett återvändande till ”den starkes rätt” som kan tillåta sig vad som helst, då måste alla tänkande och ärliga människor göra allt som står i deras makt för att landet inte ska förinta sig självt genom ett brutalt experiment så som det en gång var nära att göra under det kommunistiska experimentet. Vi är förpliktigade att inte ge vika för propaganda som gör oss till zombier, att inte hänge oss åt hat mot nära och fjärran folk, att inte upprepa lögner, att inte ange varandra, att inte berusas av det egna moraliska förfallet som redan kommit till uttryck i den patriotiska extasen.

I historiens mest dramatiska skeden har intelligentian alltid försökt påminna samhället om det moraliskt riktiga – ingen stat, ingen politik, ingen ekonomi står över moralen.”

Ludmila Aleksejeva, Lija Achedzjakova, Valerij Borsjtjev, Jurij Vdovin, Svetlana Gannusjkina, Andrej Makarevitj, Vladimir Mirzovev, Lev Ponomarjov, Eldar Rjazonov, Ludmila Ulitskaja, Natalja Fatejeva Övers. Ola Wallin.

-----

 

I Expressen säger Sofi Oksanen, som har blivit Estlands röst i världen (förkortat av mig):

Rysslands folkrättsvidriga annektering av Krim är en symbolisk makthandling. Stoppa Putins kolonialism! Den nya tiden har redan börjat. Tiden mellan de kalla krigen – 1989-2014 – är över.

Senaste gången såldes Östeuropa och de baltiska länderna till Sovjetunionen och dess maktsfär genom Molotov-Ribbentrop-pakten, en manöver som bidrog till att sovjetimperiet uppnådde full styrka. Gratis arbetskraft stängdes in i slavlägren i Gulag. Nu har Ryssland genom såväl ord som handling uttryckt att man kommer att återbörda imperiet dess forna glans. Brezjnevs lära har uppdaterats och blivitPutins:

Ryssland betraktar det som sin rätt att blanda sig i självständiga staters agerande, ifall dessa är på väg alltför långt mot väst och ifall Ryssland anser sig ha bestämmanderätt över området i fråga.

Vågar man lita på Väst, eller kommer de svika igen?

Ryssland har olagligt införlivat en del av en självständig stat! De har testat Väst!

Den ryska versionen av historien är tänkt att väcka ryssarnas nationella stolthet och påminna om att tillhörigheten i det ryska imperiet har varit gynnsam för de olika folken.I de tidigare lydstaterna har man en helt annan erfarenhet. (Hallå Savisaar, förädare! se bloggen i går)

Putin själv har definierat sin samhällsmodell som en ”styrd” demokrati. En sådan förvaltningsform är ingen demokrati, men väst köpte förklaringen, liksom även andra eufemismer från FSB (nuvarande KGB), som syftade till att lugna omvärlden medan makteliten i Kreml förberedde sig för Putins nya sköna värld.

Grundläggande för den europeiska unionen är att vi åtminstone försöker lära oss något av historien. Den euroasiatiska unionen, som drivs av en klick inom Putins maktelit, utgör motsatsen. Den bygger på de bästa bitarna av stalinismen och nationalsocialismen, vars propagandaläror ständigt efterföljs. Och denna form av maktutövning har en aldrig sinande budget.

År 2005 städslades den engelskspråkiga tv-kanalen Russia Today för Kremls propagandaändamål och den årliga budgeten överskrider 300 miljoner dollar. Eftersom kanalens program ser ut som nyheter, tror man att de är det, men i själva verket ligger fokus på att sprida ryska "sanningar" gentemot väst, vilket tidigare medarbetare har erkänt.

Det är först i och med krisen i Ukraina som propagandan har blivit så oförskämd att man inte ens gitter maskera den för att den ska passera i väst, liksom förr. Det är en betydande förändring.

I väst är redaktörer vana vid att åtminstone nudda vid sanningen i sina artiklar. Men det är fel sätt att närma sig när ena parten bokstavligen ljuger. Ett dylikt förfarande leder till att också västerländska medier indirekt upprepar exakt de budskap silovikerna [ungefär: högt uppsatt tjänsteman med bakgrund inom säkerhetstjänsten, red:s anm.] i Kreml önskar.

Kärnan i Kremls maktutövning består nämligen av informationskrig och pådyvlade föreställningar, eftersom det är det billigaste sättet att kriga och erövra områden utan pansarvagnar. Skrämsel, provokation, projektion och propaganda: I Kreml är man mästerlig. Med dessa vapen har man alltid rättfärdigat ockupationer, såväl för det egna folket som utomlands.

I skrivande stund märker man dörrarna till tatarernas bostäder med ett kryss. Låter det bekant?

Ryssland har ifrågasatt Ukrainas rätt till okränkbara gränser, och genom skickligt uppbyggda lögner fått det att nästan framstå som en rysk stat. Strategin är inte ny: så gick det också för det unga Österrike på 1930-talet.

De baltiska länderna har redan länge tvingats lyssna till samma slags retorik från Ryssland. Yttervärlden vet ganska lite om dessa länder – precis som om Ukraina. Därför är Rysslands agenda – att ifrågasätta rätten till självbestämmande – ingen omöjlig uppgift.

I ryska så kallade medier har man under årens lopp berättat vitt och brett om koncentrationsläger för ryssar i Estland (lögn av årsmodell 2007). Det hävdas även att barn till ryska turister kan bli kidnappade på hotell i Finland, som man med hänvisning till historien anser tillhöra Ryssland (lögn av årsmodell 2013).

När dylikt stoff tutas ut i etern år efter år, är det inte konstigt att den stora massan småningom börjar förhålla sig misstänksamt gentemot väst. Det är precis det som är meningen. På så sätt mobiliseras människor andligen inför krig och tidigare sinsemellan vänliga etniska grupper hetsas mot varandra. 

Imaginära fiender är precis vad Putins klick behöver för att bevara sin popularitet, och hålla de tillgångar man skaffat med tvivelaktiga medel för sig själv. Förlust av makten skulle nämligen innebära ett avslöjande av källorna till egendomen man tillskansat sig genom korruption. Så gick det ju för Ukrainas avsatte president Janukovytj.

För närvarande är Rysslands ledning koncentrerad till en liten grupp siloviker och Putin, Europas och Rysslands rikaste man, är gruppens ansikte utåt. Gruppens utbildning skiljer sig från västerländska politikers bakgrund, den har sitt ursprung i FSB och KGB. I den ryska makthierarkin finns ingen som står högre. På Sovjetunionens tid var åtminstone partiet överordnat KGB.

Den som fortfarande tror att Ryssland genom sitt utövande av ”landsmannapolitik” intresserar sig för de etniska ryssarna utanför landets gränser, gör klokt i att genomföra ett litet verklighetstest och erinra sig hur Hitler utnyttjade etniska tyskar. Var och en som har besökt Ryssland vet hur lite man där faktiskt bryr sig om ryssar. Det var också Rysslands verksamhet i namn av ”humanitär hjälp” som försatte Sydossetien i uruselt tillstånd.

I Kreml gillar man inte kulörta revolutioner i närbelägna länder. Därför placerar man Moskvasinnade personer i korrupta länders regeringar.(!!) Medan han ännu satt vid makten hann Janukovytj anhålla historiker som studerade sovjetbrott och själv förhålla sig fördragsamt till svältkatastrofen Holodomor, ett folkmord initierat av sovjetmakten i början av 1930-talet. Janukovytj agerade som en Moskvasinnad ledare förväntas göra. Folket sa nej och rubbade Putins långt framskridna planer på att obemärkt ansluta Ukraina till Ryssland.

Nu är det dags för väst att säga nej till Rysslands intentioner att utvidga sitt rike utanför landets gränser och det görs inte genom diplomatisk dialog.

I väst har man försökt förstå aktiviteten som bedrivs av ledningen i Kreml, men man behöver inte förstå kolonialism. Det är bara girighet som måste stoppas.

Eller borde man agera förstående om Elisabeth II bestämde sig för att återinföra den brittiska kolonialismen? Skulle ni försöka begripa Merkels hugskott om hon hotade med att återuppliva

Tysklands storhetstid? Tänk om tysk tv skulle börja sända barnprogram där mjukisdjur förbereder sig för krig? Tänk om Tyskland skulle styras av människor som utbildats av Gestapo? Hur skulle det kännas om tyskarna ansåg att Hitler är en av de största männen i landets historia, som man säger om Stalin i Ryssland?

Tänk om Tyskland skulle påstå att Europa (på ryskt vis "Gayropa") styrs av en homokonspiration, som det hävdas i det av antipropagandalagen eggade Ryssland? Minns ni vem det var som påstod att den västerländska degenerationen berodde på judisk konspiration?

Det skulle ingen tolerera, ens för en sekund. Ni vet att ni aldrig på något vis skulle kunna förklara för era barnbarn varför ni lät det ske.

Hela artikeln: http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/svik-oss-inte-igen/ Hela artikeln måste egentligen läsas. Allt är lika viktigt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0