maj 3, 2014 Natosoldater anländer.

Nu kommer soldaterna från Nato. 
Brittiska soldater anländer.

Brittiska försvarsministern Philip Hammond betonade, i en presskonferens, de goda relationerna som råder mellan de båda länderna och önskade att Estland och den brittiska försvarsmakten samarbetar mer i framtiden.

Hammond sade att händelserna i Uktraina är mycket oroande . «Det ryska agerandet i Ukraina är olagligt och oacceptabelt", sade Hammond efter ett möte med Estlands försvarsminister Sven Mikser. Han betonade också att Estland är en av de viktigaste allierade i Östeuropa för britterna.

"Vi har mycket goda erfarenhet av att arbeta nära i Helmand [provins i Afghanistan], där esterna kämpade med oss," 

"Vi har etablerat en stark relation och respekterar varandra. Vi vet att vi kan samarbeta mycket effektivt. Vi kommer att diskutera vidare hur vi ska samarbeta i framtiden"

-----

 
Och om vi vill förstå varför ukrainarna protesterade på Majdantorget kan jag upprepa vad jag skrev Feb. 26, 2011

Viktor Janukovytj president i Ukraina.

Janukovytj är född och uppväxt i östra Ukraina. Hans modersmål är ryska och han var med i det kommunistiska partiet. Han är Moskvas man. Han har nu ändrat i historieböckerna enligt ryska intentioner. T.ex har den Orangea revolutionen aldrig varit. Han har också sagt att den svält som orsakade ca 7 miljoner ukrainares död inte ska klassas som folkmord, vilket hans företrädare sagt.

När jag läser det funderar jag på vad som skulle ändras om Edgar Savisaar kom till makten i Estland. Skulle han säga att deportationerna av ester var för att rädda deras liv, som docent Beckman i Finland? Att esterna bett att få bli medlemmar i Sovjetunionen? Jag vet inte, jag bara gissar.


De ukrainare som samlades på Majdan protesterade inte bara mot att Janukovytj ingick avtal med Kreml, de visste att nu skulle deras land lämna den västliga världen. Den del av världen som Putin kallar fascistisk, men som de kallar friheten.

Avtalet parterna (EU, Ukraina, Nato och Ryssland) kom överens om förra veckan har nu ogiltigförklarats av Putin. Det är så enkelt. Han kan gå in i vilka avtal som helst, det är bara att glömma dem direkt, eller ogiltigförklara dem för att det ser bättre ut.

----- 

När Putin menar att han inte gör något för att stödja proryssarna i Ukraina, då undrar man varifrån de får alla dyra vapen. De kan ju inte haft dem gömda i garderoben. 

-----

Solen skiner, det är lite duggregn då och då, men det är kallt. När man vant sig vid värmen blir det så väldigt kallt när termometern sjunker. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0