Aug 2, 2015 Endel Lippmaa är död.

För två dagar sedan dog en av de mest betydelsefulla esterna för Estlands frigörelse från Sovjetunionen. 

 Endel Lippmaa
15 sept 1930-30 juli 2015 

För att ni ska förstå hans betydelse måste jag först skriva några rader:

I Sovjetunionen gällde den historia som Kreml hade bestämt. Inget annat fick läras ut, och inget annat fick överhuvudtaget nämnas. Det betyder att inte ens de ryska ledarna visste vad som verkligen hade hänt under andra världskriget. När Michail Gorbatjov i Oslo 1990, när han tog emot Nobelpriset, sa: "De baltiska folken förstår inte hur mycket de har att tacka Sovjetunionen för." Då kanske han trodde på det han sa, och visste han förhoppningsvis inte något om hur de blivit plundrade och landet sugits ut av ockupationsmakten.

 

Nu kommer vi till Endel Lippmaa,akademiker, professor i kemi, fysik och matematik, PhD, medlem i Esniska Akacdemin (ETA), ordförande för Institutionen för fysik och astronomi , ordförande i rådet för energi ETA, Institute of Chemical Physics och biofysik (NICPB), grundare och ordförande i Vetenskapsrådet, chef för laboratoriet för kemisk fysik NICPB och hedersdoktor i flera universitet. (Vikipedia)

Han var, som ni förstår, en synnerligen speciell människa.

Han blev uppmärksammad som "fosforitkrigets" ledare. Det "krig" som blev orsaken till Sovjetunionens undergång. -Hans kamp var lika viktig som den polske påvens och president Reagans.- Det gällde den planerade ökade fosforitbrytningen utanför Rakvere 1987. Lippmaa arbetade för att man inte skulle förstöra norra Estland och den bästa jorden för odling i landet. Kriget var en miljörörelse.

Han deltog i Folkfronten för Estlands befrielse. Han valdes till En av århundradets stora män.

Han var minister i tre av Estlands första regeringar.

Men innan dess, före befrielsen, sökte han bland gamla dokument, och hittade Molotov-Ribbentroppakten, som i det officiella Sovjetunionen inte existerade. Om den någoinsin nämndes i Sovjet var den ett exempel på lögner från Väst. De historiska lögnerna Kreml krävde gjorde att Gorbatjov inte köände till den. Den överenskommelsen mellan Tyskland och Ryssland som undertecknades i Moskva 1939. Där delade de två stormakterna Europa mellan sig. En unik uppgörelse, som var utraderad från alla läroböcker i Sovjet. I överenskommelsen gavs Finland Baltikum och halva Polen till Sovjet-Ryssland. Andra värtldskriget började att Polen angreps både av Nazi-Tyskland och Sovjet-Ryssland. De flesta i Ryssland kännber inte till det - ens i dag. Som Reagan mycket riktigt sa: "Ondskans och Lögnens Imperium".

Till slut tvingades Gorbatjov i Högsta Sovjet, av Lippmaa, erkänna samarbetet mellan Ryssland och Tyskland, vilket alltså kategoriskt hade förnekats av Sovjet. Offgörandet av protokollen var en kraftfull orsak till att Gorbatjov förklarade Estland fritt från Sovjetunionen. Det var ändå Boris Jeltsin som skrev under uppgörelsen om frihet för de baltiska staterna. 

Lippmaa har sagt: Hjältedåd på slagfälten fungerar bara tillfälligt. Intelligent diplomati kan förändra historiens gång. Inte ens Gorbatjov kunde bortse från uppdagade fakta. Hela den sovjetiska lögnen sprack. 

I Estland anses han var oerhört viktig. Rätt man på rätt plats vid rätt tid. 

Velliste, fd utrikesminister säger: Lippmaa drev egentligen linjen att Estland inte kunde begära utträde ur Sovjet eftersom de inte begärt inträde. Gorbatjov förstod. Ändå gick det den s.k. officiella vägen genom Högsta Sovjet.

En av Lippmaas största förtjänster var, att han lyckades vara med och skapa den oblodiga befrielsen av Estland. Gorbatjovs soldater sköt inte ihjäl några på Toompea, som de gjorde i Riga och Vilnius.  Många äldre var livrädda för att ett nytt befrielsekrig bli ännu blodigare än det förra. Boskapsvagnarna stod redan uppställda på Tallinns Centralstation. Hundrtals tanks hade tagirts ut från sina baser. Mer skulle brännas upp och många fler ester skulle dödas av ryssarna. (Jfr dagens situation i Tjetjenien, Georgien, Nagorno Karnabakh och Ukraina m.fl. Hur mycket har inte förstörts där under ryska "befrielse"krig.)

Presidentens ord:  Lippmaa var en av de personer som i Moskva 1989 visade för makthavarna o Gorbatjov hur ryssar o tyskar medvetet förintade Baltikum och Polen. Det sovjetiska Kreml visste inte vad som hänt 1940. Historieförfalskningen är så enorm att inte ens Gorbatjov  visste.

Detta är ett exempel på Lögnens propaganda, som i dag fortsätter med oförminskad styrka.

Endel Lippmaa ska hedras för sin gärning, och han ska aldrig glömmas.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0