Aug 9, 2015 Mera TV-nyheter.

En tragisk bilolycka skedde för några dagar sedan. En berusad kriminell man utan körkort körde ihjäl sig, en kompis och två 15-åriga flickor. Frågan som ställdes i TV var: "Hur är det i huvudet på en asfull utan körkort, som sätter sig bakom ratten och kör iväg? Och hur är det i huvudet på dem som följer med?"

-----

Att problemet med den afrikanska svinpesten är så stor i Estland beror bl.a. på, att det kött som säljs i affärerna är mestadels griskött. Nötkött finns inte alls i samma utsträckning. Skulle grisköttet inte säljas, ja, då blir det stora problem både för grisbönderna och övriga ester.

Trots att Rakvere grisfarm med sina 125 000 grisar är en av Estlands bäst skyddade, har man ny hittat pestsjuka grisar där. Nu har man bestämt, att endast en grisbil tillåts köra in på gården. En bil som inte är på andra grisfarmer och som noga desinficeras innan den kommer. Även förarna desinficeras. 

Jordbruksministern meddelar att jaktlagen ska ändras. Vildsvin får nu skjutas fritt. Man måste minska deras antal så gott det går. Och de små grisuppfödarna får välja mellan att slakta sina grisar själva eller sälja dem till staten. Kompensation utbetalas till alla.

 

Det har också diskuterats hur smittan kommer in på gårdarna. En teori är att vildsvinen springer på åkrarna och lämnar smitta där, sedan får grisarna smittan i fodret. En annan teori är att fåglar och insekter för med sig smittan. Förutom människor som går i skogen och sedan arbetar på, eller besöker, gården.

Allt är lika svårt att hantera. Självklart skulle det bli bättre om man kunde skjuta av alla vildsvin, men det kommer nya hela tiden från Ryssland...

-----

Borgmästare Edgar Savisaar är i tjänst igen efter att ha fått det ena benet amputerat. Han sitter i rullstol, och det är inget hinder för hans arbete som ordförande i stadsfullmäktige i Tallinn. 

-----

I Tallinn har alla möjlighet att köpa olika elektriska vapen, knivar och knogjärn mm. Man kan också köpa narkotika och mediciner under disk på "Sadama market". Men, det är inte ofarligt. Det ör osäkert vad medicinerna innehåller. Viagran t.ex. är inte den äkta varan. De flesta ester vet att det är förbjudet att sälja mediciner på gatan, och. Turisterna vet inte alltid, att det också är förbjudet att ta vapnen över gränsen.

Tullen försöker vara på plats och informera turisterna. "Tar ni detta över gränsen, tas ni av tullen och får betala straffavgift och blir av med det ni köpt,"

Dessutom blir säljaren straffad om han medvetet säljer till turister.

 

Jag minns när vi någon gång på 1960-talet stod och väntade på besök som kom med Estlandsbåten. Alla passagerare gick då genom tullen, och en ung man blev stoppad. Mamman gick oroligt runt och väntade. Hon talade högt, så alla hörde. "Jag trodde att allt man köpte på marknaden var tillåtet! Hur kan de göra så här?" Sonen kom efter en stund och de gick vidare med den kniv han köpt i Tallinn,

-----

Ukrainas myndigheter har lagt en begäran att Interpol ska arrestera namngivna ryska officerare, t.ex. Valeri Gerasimov. De beskylls för terrorhandlingar i Ukraina. Eftersom ingen krigsförklaring har getts, klassas det som händer där som terrorhandlingar. Gerasimov har deltagit i planering av terrorism sedan Krimproblemen började,

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0