Jan 27, 2015 Några frågor till alla Rysslandsvänner.

 

Den estniske journalisten Jüri Vendik har ställt några frågor till alla Rysslandsvänner i tidningen Postimees.     

 Jüri Vendik

Men först:

Den ryske oppositionspolitikern Alexei Navalny, som nyligen dömdes tillsammans med sin bror för en uppdiktad stöld sa, när de fick sina domar: "Inget liv är värt att levas i denna värld av monumentala lögner!"

Att han, som oppositionspolitiker, blev dömd är inget man talar om i Ryssland. Många har inte ens hört hans namn. (Jüri Vendik skriver att) många journalister och författare från sovjeteran däremot säger: "Herregud, så långt har Moskvas politik kommit? Till politisk och moralisk bankrutt!

(Han menar även, att) moralisk bankrutt lider många ester och andra västerlänningar också av, som ständigt påpekar att "man måste förstå och respektera Ryssland för..." Ja, vad?

Men, (skriver han vidare,) vi har snart val i Estland, och moskvatrogna och andra slipar sina knivar och påstår än det ena och än det andra.

Ett tips till alla som undrar om de som vill förstå Moskva, om de vill ha det som i Ryssland? Fråga:

  • Anser ni, att att Rysslands rättsväsende är så demokratiskt och objektivt att vi ska införa detta system själva?"

  • Tycker ni t.ex. att man ska fabricera åtal i den stil som gjordes när bröderna Navalny (och Chodorkovskij och många andra) dömdes? Navalnybröderna är dömda för att bl.a. att ha lurat trävarufirman Yves Rocher på miljonbelopp; vilket firman själv aktivt och högljutt bestrider.

         Många för väst okända affärsmän har i tiotusental skickats till läger p.g.a. domar som denna.


Vill vi ha det så i Estland?

  • Skriver ni under på, att våra västerländska demokratiska stater är fascistiska stater som planerar att angripa Ryssland?

  • Eller tycker ni våra val ska likna dem i Ryssland, där oppositionskandidater fängslas eller försvinner; där någon oppositionell, mot förmodan, lyckas få sitt namn på en valsedel, och tillsamman med några andra modiga människor vågar rösta på denne. Senare visar det sig vid sammanräkningen att ingen röstat på honom/henne.

  • Skulle ni tycka att det var ok om en artikel, som makten inte gillar, resulterar i en kontakt från ett ministerium där det avkrävs förklaringar tillvarför missförstånd har skett, och varför ni skriver sådan smörja. Kanske ni är utländska agenter. “Tyvärr måste ert utgivingstillstånd dras in.”


Ministerierna anställer tiotusentals mediagranskare; allt granskas även maktens tidningar, radio och TV-kanaler.

Är detta vad vi drömmer om?

När vi påpekar det här, svarar ni som menar att vi ska förstå Ryssland: “Hur är det inte i Amerika?” Då gäller det att man inte får ett nervsammanbrott eller börjar skratta hysteriskt. Det är ett invant beteende sedan decennier att försvara sig med just Amerika bland dem som “förstår” Ryssland. Och varför ska vi plötsligt börja tala om Amerika? jag pratar om Ryssland!


Det är så mycket jag känner igen från Sverige, men kanske man i alla fall nu har förstått. Nu ser man inte längre några uttryck för att vi “ska förstå Ryssland”. Men många tyckte ändå, att “man måste förstå Rysslands intressen i Krim och Ukraina”. Jag kan aldrig i livet se, att det ska betyda att en främmande makt får gå in och ockupera andra fria staters områden. Det räcker naturligtvis inte med att FN deklarerar att sådant är förbjudet. Men vad krävs för att människor i hela världen ska respektera varandra? Putin gör bara precis så som man gjorde i Sovjetunionen. 1940 förklarade Moskva: “Nej, i Estland kommer det aldrig att bli fråga om tvångskollektivisering!” Så genomfördes valet under vapenhot i vissa fall, och när valresultatet presenterats, innan vallokalerna stängts, då var det bara att börja tvångskollektivisera, döda oliktänkande och deportera helt vanliga, oskyldiga människor.


I morgon ska ni få läsa om redaktören Galina Timtsenko och hennes Lenta.ru och hur hon och hela redakltionen kände sig tvingade att lämna Ryssland och söka asyl i Lettland.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0