Nov 12, 2015 Vad betyder den vinklade undervisningen?

Det har kommit upp ett förslag, att Estland och Lettland ska söka skadestånd av Ryssland för allt elände de upplevt under Sovjetåren. En rysktalande man, som står Putin nära, kommenterade det med: "Men vi i Ryssland led ju under samma regim!" Och därmed finns ingen anledning till skadestånd.
 
Jag frågade då Hanno vad som sas i de ryska historieböckerna om Estland under åren av frihet 1918-1940.
Han svarade att "då fick vi lära oss, att det var några mycket förmögna män, som plågade resten av befolkningen."
Och då förstår jag Gorbatjovs uttalande när han fick Nobels fredspris: 'Balterna förstår inte hur mycket de har att tacka Sovjet för." Även en i övrigt bildad man kan säga sådana grodor pga felaktig historieundervisning. Det var ju fullständigt hemligt för människorna i Sovjet att Estland redan under de sista tsar-åren hade högre levnadsstandard än många ryssar, och sedan närmade sig nordeuropeisk standard under de fria åren,
 
När godstågen susade från Ryssland till Tyskland under de första åren av andra världskriget, med mat åt de tyska soldaterna, medan länderna fortfarande var sams, då stod det på vagnssidorna: Mat åt de svältande i Estland.
 
Det var ju också problem när soldaterna, som först kom tillbaka till Ryssland efter att ha varit i Estland 1939, skulle återvända till hemlandet. De fick absolut inte berätta för sina landsmän hur det verkligen såg ut i Estland, så de skickades till orter långt från hemmet. I många fall till läger i Sibirien.
 
Eller att esterna kallades fascister för att de kunde se finsk TV och visste att Moskva ljög om livet i Väst. Det finns hur många exempel som helst. De flesta ryssar trodde självklart att allt var sant, och tyvärr många i väst också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0