30 april, 2016. Historiesynen skiljer sig.

Vi har just tittat på några avsnitt av den ryska filmen Mästaren och Margarita. Den är mycket bra och visas just nu på Axess TV. Den som verkligen är intresserad av hur livet var i Sovjet bör se den. Vi kan se hur fullständigt bisarrt, hur ologiskt livet var. Man kunde inte säkert veta från den ena stunden till den andra vad som skulle hända. Det är inte helt enkelt för en svensk att hänga med i handlingen, men se den och föreställ dig att livet är så. Och känn efter om det verkligen går att leva så. För sovjeterna var det nödvändigt.

En annan bisarr historia är den ryske utrikesministern Sergei Lavrovs beklagande över att de baltiska statern inte är tacksamma för att Ryssland lämnade dem utan våld. Inte helt rätt. Inte rätt alls om man inte värdesätter litauers och letters liv. Det var faktiskt skjutande och död i både Riga och Vilnius. Esterna slapp det men hotades med att tankbrigader och godsvagnar kördes in mot Tallinn, men som tur var användes de inte.

Annars brukar Kreml skilja på de baltiska staterna. I Litauen levde inte så många ryssar beroende på att många sköts eller dödades  av litauer under alla ockupationsåren. Därför behandlas de med större respekt av ryssarna. Letter och ester gjorde aldrig det, och ses som “fascistiska mähän, som inget vågar”. I lLitauen har man dessutom numera totalförbud mot alla sovjetsymboler. De ryska tågen som måste passera genom Litauen på resan mellan Ryssland och Kaliningrad måste ha gardinerna fördragna, och det får inte förekomma någon sovjetstjärna på loket, vilket annars är vanligt.

 

Lavrov anklagar också Natoländerna för att de trängde sig på Estland, Lettland och Litauen. Vilket, som vi ju vet, är en lögn. Margaret Thatcher hade lovat att inte ta med Baltikum och Polen i Nato, men de tjatade sig in, väl vetande att deras nya frihet var i fara utan det stödet.

Lavrov anser dessutom att ryssarna inte gör sig skyldiga till något fel, när de markerar mot Natos örlogsfartyg i Östersjön. Fartygen är  inkräktare, och en fara för freden, ditkallade av de fascistiska balterna.

 

I tidningen Õhtuleht läser vi att Lavrov också säger: Dessutom börjar man prata om att Sovjet ockuperade länderna, utnyttjade och exploaterade dem! Helt obegripligt. I dag kräver de sjuka människorna i Lettland dessutom en ersättning på 185 miljarder €. För vad? Är det tacken för att vi industriualiserade Baltikum, moderniserade och investerade enorma pengar där? Ja, vi investerade mer där än vi gjorde i det ryska Sovjet, sa han retoriskt.

 
I Lettland finns en kommission ledd av Ruta Pazdere, “Kommissionen för i Lettland orsakade problem i Lettlands infrastruktur under Sovjetåren” (ungefär). Hon menar att egentligen bör Ryssland betala 300 miljarder €, men då går Ryssland i konkurs. Men, säger hon, vi skulle nöja oss med en symbolisk kompensation, kanske på 1€, om de vidgår sin skuld och ber om ursäkt.

 

(Jämför gärna med hur många miljarder Västtyskland försökt  gottgöra Hitlers förbrytelser med och hur många tusentals ursäkter de uttalat.)

 

Lavrov  påståer också att de baltiska staterna sprider russofobin i Nato, och därmed är de skyldiga till rysskräcken inom Nato..

Av någon anledning menar Lavrov att det mest ryssofoba landet är Litauen. Ändå gav Litauen alla ryssar medborgarskap vid Sovjets fall. (De fanns inte så många rysktalande där som i Estland och Lettland.)

Vi undrar om Lavrov läst någon icke ryskspråkig historiebok sedan han slutade skolan. Hans syn på de baltiska folken sammanfaller med det Gorbatjov sa i Oslo, när han mottog Nobels fredspris. “Balterna förstår inte hur mycket de har Ryssland att tacka för.” Jag undrar om han kanske har ändrat åsikt nu. Han låter numera som han förstått mer av verkligheten än han fick lära sig i skolan under Sovjetåren.

Alla länder har sina historieböcker, och ska väl ha rätta att ha det. Men, visst är det rätt av esterna att kräva att de rysktalande i Estland ska läsa samma historieböcker som de estnisktalande. Hela landet är uppbyggt med den sanningen som grund.

Lustigt att Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Tyskland, m.fl, mfl., har en helt annan historiesyn än Ryssland och Lavrov.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0