April 21, 2016 Ännu ett svar på en fråga i kommentarerna.

Jag måste svara på frågan jag fick i kommentarerna angående min blogg

APRIL 10, 2016 ESTLAND ÄR ETT SPECIELLT LAND, som handlar om att esterna inte tror på medborgarlön. “Vi kanske har en mer realistisk syn på mänskliga svagheter”, säger socialförsäkringsministern.

Vad är det för erfarenheter mer specifikt ? från Sovjettiden ? undrar Jonas.

Ja, vad är det som skiljer esterna från oss? Vad är det för erfarenheter de har, som är så annorlunda än våra?


Att jag började skriva min blogg, var bl.a. för att jag ville att vi ska förstå vad de gått igenom. Under femtio år levde de ett eländigt liv, där allt var osäkert. Naturligtvis var de först åren medan Stalin ännu levde de allra värsta. Då stals deras egendomar och det mesta blev förstatligat eller blev kolchoser eller sovchoser. Allt under tvång. Många mördades och/eller deporterades. Många flydde för sina liv.

Jag har skrivit mycket om det.

De kunde inte slappna av. KGB fanns alltid i närheten. Godtycket var allenarådande. Stöld av statens egendom var vanligt, eftersom staten hade stulit av dem. Man kunde inte lita på någon egentligen. Till och med om barnen sa något olämpligt kunde föräldrarna råka illa ut. Vad var olämpligt? Ja, att man firade jul t.ex. Att man hade julgran. Att de berättade om livet under frihetstiden. Eller sjöng en gammal folksång. Ja, vad som helst kunde bli straffbart.

Man lärde sig ljuga, stjäla och ange.

I Sverige hade vi en kultur där man litade på varandra. Vi vill tro att alla människor är “goda”. Vi tror absolut inte att folk vill oss illa. Vi tror inte att någon kan komma på tanken att utnyttja vårt välfärdssystem på ett felaktigt sätt, för egen vinning. Och om det ändå händer, då blir de avslöjade och återbetalningsskyldiga.

Men så börjar invandringen av människor från andra kulturer. De är i behov av hjälp, och vi vill hjälpa. Det dröjer tills vi ser, att de tänker på ett annat sätt. Vi förstår inte att vi måste berätta för dem om hur vi tänker och hur vi gör i vårt land. Vi förstår inte hur olika kulturer skiljs åt. “Vi är ju alla lika!” Och så blir vi utnyttjade. Vårt välfärdssystem töms på pengar. Miljoner betalas ut till bedragare. Hur kan det vara så? Media vill inte berätta eftersom det är “rasism” att få oss att inse att vi är olika.

Sanningen är den, att vi är präglade av vår uppväxt. Det fungerar så. Vi lär oss tidigt vad som förväntas av oss och hur saker hänger ihop. I Sovjetunionen var livet helt annorlunda än i väst. I Estland minns man så väl hur det var, och man vet hur människorna blev, och de vill inte komma tillbaka till det osäkra livet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0