Feb 26, 2016 Keskerakond har problem

Det estniska Centerpartiet/Keskerakond har spännande tider just nu. Edgar Savisaar, ordförande, som anklagas för korruption, håller på att rensa upp i partiet, och det blir så intressant att se hur det kan gå till i politiska partier. Även där kan man verkligen konstatera att sanning är något relativt. Man kan också se en människa, som är rädd om sin makt, och absolut inte vill känna sig hotad. Ovanligt?

 

Det är lokalföreningarna som nu ska välja ordförande. I Narva har man nyss valt Yana Toom, som är skriven i Tallinn, och representant i EU-kommissionen för Keskerakond. Hon bor absolut inte i Narva. Hon ses dessutom som Putins kvinna i Estland.

 

Det blev ju så, att Edgar Savisaar vann årets ordförandeval i partiet mot Kadri Simson. Savisaar är en man som, visar det sig alltmer tydligt, inte förlåter en upplevd oförrätt. Han själv bestämmer dessutom vad som är oförrätten. Detta betyder att det är hetsjakt på nya "otrogna" ordföranden.

 

Nu kommer vi till ett uttalande, som definitivt är en osanning, det är Yana Toom, som förklarar, att det finns inga misshälligheter i partiet.

 

Keskerakond anklagas att ha tagit emot 100.000€, men inte uppgivit varifrån pengarna kommit. För några år sedan var det en ryss, som skänkte pengar till partiet. Det känns inte så otroligt att det hänt igen. Varför är det annars hemligt?

Partiledningen vill inte diskutera det vilande samarbetet med Putins parti Enade Ryssland. Många medlemmar vill avsluta det, men Savisaar har meddelat att det ska återupptas och förstärkas.

Nu är partiet delat i två grupper. Frågan gäller Savisaar eller Simson. Men Yana Toom har “aldrig hört talas om något gräl i partiet”.

 

Frågan är om Keskerakond spricker. Eller kanske mer troligt: när partiet spricker. Savisaar och hans närmaste medarbetare ser till att det är trogna vänner som blir ordförande i lokalföreningarna, vilket betyder att hans äldste vän, tillika Kadri Simsons pappa, Aado Must, nu antagligen kommer väljas bort som ordförande i Ida Virumaa. Han klarade sig kvar vid ett val, men då bestämdes att valet skulle göras om… Kommer Must vinna vid nästa val också, då blir det nog en partisplittring. Vi får se. Must och Savisaar talar inte längre med varandra.

 

Kadri Simson stöds av 14 ordförande just nu, och Savisaar av 13. Det är verkligen ett spänt läge, trots att inga misshälligheter finns i partiet. Eller? Yana Toom

 

En politolog varnar för att de som stödjer Savisaar helt enkelt är Putintrogna, och följaktligen en femtekolonn, och vi vet vad det betyder i framtiden.

 

Vi måste följa detta.

Huvudaktörerna:
Edgar Savisaar och Yana Toom
 
 
I opposirtion Kadri Simson
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0