Nationaldagen

Klockan är nio i Estland. Det är morgon den 24 feb 2016. 25 års frihet högtidlighålls i hela landet. TV visar bilder från Tallinn, och alla sjunger med i sångerna om fosterlandet med en känsla, så stark och smittande. Esterna har all rätt att njuta av sin frihet, av den stora glädjen att vara ett fritt folk. Måtte det få fortsätta så.
 
Esterna har världens mest demokratiska frihetsförklaring, som skrevs redan 1918,, som garanterar rätten för alla i landet samma rättigheter och samma skydd, oavsett religion, hudfärg eller födelseort. Alla är estländare (så benämns alla som bor i Estland), och ska så behandlas. 
 
 Googla fram err,  klicka på TV och under rubriken etv klicka på järel vaatamine, välj bilden på den estniska flaggan o några studenter. Klicka där. 
Gå sedan tillbaka o klicka på bilden på sångfestivalplatsen där kören på 30000 människor sjunger för över 100000 människor.
 
Paraden börjar kl 12 estnisk tid. Kan ses direkt i TV. 
Err, peka på tv, välj etv, klicka på otse. 
 
Nationaldagen firas på varenda förskola, skola, kommunalhus, kommun. De flesta föreningar uppmärksammar den. Idrottstävlingar hålls till dagens ära. Nästan alla hus i hela Estland flaggar. Parader av olika slag i alla städer och större orter. Hela diplomatiska kåren på plats i Tallinns stora parad (även Ryssland) Likväl på stora konserten och vid presidentens mottagning. Festmiddag i de flesta estniska hem. Allt för att fira 25 års frihet, den längsta sedan 1200-talet! D
I många tal återkommer temat: Det som hände 1939 kommer aldrig mer att upprepas, hellre dör vi.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0