Jan 8, 2016 Paul Keres.

Minns ni Paul Keres? Esten som aldrig blev schackvärldsmästare, men borde ha blivit det. Han anses vara en av världens bästa.

 
 
 Paul Keres föddes i Narva 7 januari 1917, alltså för 100 år sedan i går. Han dog 5 juni 1975.

I gårdagens Aktuaalne Kamera handlade 95 % om honom. Vi fick se en staty i Narva, där man kan sitta och “spela” schack med honom. Statyn är så ny att det inte finns någon bild på den.

En man berättade om när han satt bland många andra och Keres spelade emot dem alla på språng. Keres vann naturligtvis alla matcherna.

Tre gånger vann han skolmästerskapen. 1935 blev han estnisk mästare för första gången. Sedan var det hela världen som väntade. Han lyckades undgå deportering utan kunde tävla under alla tre ockupationerna.

Han sa själv under andra sovjetockupationen att allra bäst trivs han utomlands.

 

Varje land har sina egna hjältar, och i Estland är Paul Keres en sådan.

När Estland hade sin egen valuta fanns en bild av honom på 5-kronorssedeln.

 

Han fanns också porträtterad på ett sovjet-estniskt frimärke 1991.

 
Estland ger nu ut ett nytt 2-Euromynt.
 

En staty finns till hans ära i Tönismägi i Tallinn.

Han hedras både i Estland och utomlands.

2000 valdes Paul Keres till Århundradets estniska idrottare.

 

2016 har nu döpts till “Paul Keres år” av FIDE.

-----

Man har börjat planera för en ytterligare kvalitetshöjning i skolorna. Trots att kvalitén redan är mycket högre än i de svenska skolorna enligt PISA.

-----

 

Nu är det Belgien som bevakar Estlands gränser med sina Nato-flygpklan. Det är mycket skönt. Den belgiske befälhavaren säger att Estland betyder mycket för Nato och oss alla i Väst och man ska försvara landet till varje pris.

Sen Ryssland började flyga i Syrien har överflygningar o provokationer minskat för Estland.

 

Det var Estlands ÖB som först sa: “Ser vi gröna gubbar, då skjuter vi direkt för att döda.” Nu har det uttalandet spritt sig. Alltfler säger detsamma. “Krim ska inte upprepas.”

-----

 

Putin erkänner nu, att sanktionerna och oljeprisets fall har ökat problemen i Ryssland. Skulle priset öka till var 50 dollar vore det mycket bra för landet. Det är första gången Putin erkänner att landet har ekonomiska problem. Han har alltid velat framså som en man med kontroll över läget. En intervjuad ryss menar att det finns ingen anledning att hemlighålla problemen. Betyder det att han går med på att mycket hemlighålls?

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0