Mars 20, 2016. Savisaar har talat i Moskva.

Alltid denne Savisaar. Men finns det en partiordförande, som är beredd att göra vad som helst för att behålla makten, då måste man hålla ögonen på honom. Det verkar som om han är t.o.m. är beredd att offra sitt lands frihet. Han är nu i Moskva har hållit ett föredrag för studenter i statsvetenskap vid Moskvauniversitetet. Han jämförde sig med Jaan Poska, mannen som skrev under fredsavtalet i Tartu 1920. Savisaar själv  har samma goda förbindelser med Moskva som Poska hade, menar han. Han sa också att han inte gillar EU:s aggressiva politik mot Ryssland utan vill arbeta för goda grannrelationer. Han menade att Keskerakonds goda samarbete med Putins parti Enade Ryssland skulle ses som en förebild för resten av Europa.

Det hans huvudämne skulle vara, var att berätta om hur Tallinn växer. Där kunde han visa på betydelsen av stadens bostadsstiftelse och gratis kollektivtrafik.

Som åhörare fanns bl.a. också Maria Jufereva, stadsdirektör för Lasnamåe, som är en stadsdel i Tallinn bebodd av till största delen rysktalande, och den tidigare ordföranden för de ryska järnvägarna Vladimir Jakunin, som skänkt pengar till en ny kyrka i Lasnamäe och till partiet. Det var en stor skandal i Estland när detta uppdagades. Jakunin har växt upp som huligan i Pärnu, hans pappa var sovjetisk stridspilot och kallade esterna “fascister och vita judar”, och är en god vän till Savisaar. Se min blogg från Dec 31, 2010.

 
På väggen fanns en bild av Yana Toom, rysktalande EU-parlamentariker vald av  Keskerakond, och numera vice ordförande i partiet. Hon ses då och då i rysk TV i debatter och lekprogram, och har röstat i EU enligt Moskvas önsemål.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0