Mars 27, 2016 Märkliga uttalanden; Minnesmärke mm.

Som jag berättat om flera gånger är det stora problem i Estlands största parti, Keskerakond/Centerpartiet. Det är inte bara det, att ordförande Edgar Savisaar har avslöjats med stor korruption, eller att han numera inte tål sin tidigare vice ordförande, Kadri Simson, för att hon ställde upp mot honom i partiets ordförandeval. Det är inte heller bara det att partiet fått pengar från Ryssland, eller att deras EU-representant Yana Toom röstat enligt Moskvas önskemål i EU-kommissionen.

Nej, nu har en av partiets medlemmar Viktor Vassilijev haft en monolog i radion, med minst sagt märkliga åsikter.

 Viktor Vassilijev

"Jag förstår mig inte på EU. De släpper in gränsöverskridare utan papper. Vi har lärt oss, att om någon olovligen tar sig över gränsen ska vi 1. Varna personen. 2. Skjuta i luften. 3. Skjuta på dem. 4. Köra över dem.”

Dessutom anser han att skolagan ska återinföras, och kvinnor i tvivelaktiga sysselsättningar eller med funktionshinder ska steriliseras. “Alla möjliga idioter överlever sin förlossning, och barnen blir sedan ofta ännu mer korkade.”

Vassilijev sitter i parlamentet, och parlamentets ordförande Erki Nestor kommenterar det hela med: “Den som får en plats i parlamentet måste först i ed lova att aldrig göra något uttalande som kränker någon annan människa. Det Vassilijev  sa i radion har kränkt många. Parlamentets arbetsgivare är väljarna, och vi får se vid valet 2019 vad de säger om sådana uttalanden. Visst kan jag tänka mig att några applåderar, men om de är så många att han åter väljs, då är det förskräckande.”

-----

 Krista Aru

Det var val till ordförandeposterna i parlamentet nyligen, och en som ställde upp var Krista Aru, Vabaerakond/Frihetspartiet. Om hon blev vald skulle hon genast ta bort ledamöternas möjlighet att leasa bilar på väljarnas bekostnad. "Varför ska vi, med våra höga löner ha leasingbilar som andra betalar? Många andra har mycket lägre löner än vi. Sådana dumheter måste bort!”

Jag kommer då att tänka på när det var ekonomiska problem i världen och alla i Estland, även politikerna, fick sina löner sänkta för att klara krisen. Vid en liknande situation på 1990-talet sa man i Sverige. "Nej, inte ska vi sänka riksdagsmännens löner, de är ju så få att det betyder ingenting." Jag kan aldrig glömma det. Det är ett uttalande, så naivt och helt utan förståelse för de vanliga människornas situation; deras väljare. Så resonerar man inte i Estland.

 Erki Nestor
 

När ordförandevalet var klart, och Erki Nestor, SDE/socialdemokrat, hade blivit vald lämnad han en bukett rosor till Krista Aru, Vabaerakond. Då stack en partikamrat en likadan rosbukett i hennes hand, som hon genast lämnad till Nestor. Det var så snyggt gjort!

-----

Man har också beslutat att uppföra ett stort minnesmärke över kommunismen offer i Maarjamäe, på platsen i Tallinn vid Östersön där Sovjetunionen reste ett monument över deras seger mot esterna. Det kallas “Bron till Finland” i folkmun.

Hur det ska se ut är inte bestämt. Förslag ska vara inlämnade senast den 30 maj.

 

Kalle Kommissarov, ansvarig för tävlingen säger att de tänker sig:

1. En mur med alla namnen på alla kommunismens estniska offer.

2. En tavla med de mördade estniska officerarna.

3. Förslag på officiell minnesplats.

4. En minnesplats för gåvor: blommor och ljus.


När detta är färdigt, då kanske besökare kan få klart för sig vidden av det lidande esterna utsattes för. Då kanske världen kan få klart för sig varför ester klädde sig i tysk uniform, och man kan sluta att kalla dem nazister och fascister. De var, och är fortfarande, ett litet folk som fått kämpa, och riskera livet för sin frihet!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0