Mars 7, 2016 Aktuaalne Kaamera i kväll.

 
Kvällens nyheter på Aktuaalne Kaamera börjar, som de svenska, med mötet mellan EU och Turkiet. Flyktingfrågan är stor, och något måste göras. Hur stor del av problemet är det rimligt stt Europa tar hand om?
Problemet, som inte ska förminskas, är ju att de flyende tillhör en helt annan kultur än vår i Europa. De kräver också att få behålla den. Nya moskéer byggs över vår del av världen, men vad vi inte får ge efter för, det är att lämna vår syn på rätt och fel. 
Danska TV2 har spritt en hemlig inspelning av ett tal av en imam i en moské i Köpenhamn, som förordar kvinnlig omskärelse, dödande och piskning av kvinnor som begår brott mot islam. Han säger också att de också ska undvika att ha något med etniska danskar att göra.
 
Men de viktigaste nyheterna är att
1. European Space Agency är i Estland för att besöka elektronikföretag för att se på olika komponenter i Estland. Esterna anses så framstående på detta område. Det handlar bl.a. om data- och informationsteknik till satelliter. 
 
2. Ett projekt pågår i privatskolor i Tartu, det handlar om att använda datorn i matematikundervisningen. 30 skolor deltar i projektet. Eleverna arbetar med I-pad och kan arbeta med fingrarna på skärmen och förändra figurer, vinklar etc. Det är mer avancerat än jag kan förklara. Alla eleverna tycker mycket bra om matematik numera. Cambridges Universitets matematikavdelning är i Tartu för att utvärdera experimentet tillsammans med Tartu Universitets matematiker. Den engelska matematikprofessorn var imponerad över samspelet eleverna emellan, och mellan eleverna och läraren. Rädslan att undervisning via dator skulle göra att eleverna började leka och spela spel på datorn föll helt på skam.
 
En ny bok om gammelryssarna i Estland har getts ut. Boken är trespråkig med estniska, ryska och engelska. Den måste vi köpa!
 
Lotteland söker unga skådespelare till sommarens teater. Lottefiguren är lika stor i Estland som Astrids Lundgrens figurer är för oss. 
 
 
För 25 år sedan rullade de ryska tanksen in i Tallinn. Vi ser i tv hur de kör i en rad på gatorna. Estniska milismän hade i hemlighet byggt en teknik som gjorde att de kundE både avlyssna ryssarna i tanksen och bryta deras förbindelser. Jag skrev om detta den 21 jan 2016. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0