Maj 15, 2016, Ukraina vann!!

 
 

Ukraina vann schlagerfinalen. Med en mycket känslofylld sång om deportationen av krimtatraterena 1944 till ett kargt Sibirien långt därborta. Vilka länder gav dem högsta poäng? De som vet vad det handlar om. De som upplevt deportationer. Dödsskjutningar. Svält. Och en helvetisk vardag.

Så vackert hon sjöng, Jamala. Vad tänker hon i dag? Hur kändes det att sjunga när segern var klar? Lycklig vinnare måste snabbt åter sätta sig in i sin farmors mammas öde och sjunga lika mäktigt som tidigare. Visst måste hon vara lycklig för att hon berättat om sin farmors mamma för minst 200 miljoner människor. Kan det betyda, att många, många människor har fått kunskap om vad som hände 1944. Kan det betyda att många, många fler människor kan förstå att så många andra människor upplevde samma öde i sitt ockuperade land? De som väcktes mitt i natten av män med vapen som gav dem en halvtimme att packa en väska för en resa, som de inte fick veta destinationen på, inte heller hur länge de skulle vara borta, de kunde inte veta om de skulle överleva resan, eller om de skulle överleva över huvud taget. Många, många skulle aldrig se sitt hem igen, eller de släktingar som slapp det ödesdigra nattbesöket.


Ordet deportation kan betyda så mycket, men de deportationerna som genomfördes i österut grundades bara i ondska och inhumanitet.


Jamalas sång ska spelas då och då i hela världen för att påminna oss om vad människor kan göra mot varandra. Vi ska påminnas om vad ockupationer betyder, och komma ihåg att människorna självklara rätt att få leva i sin kultur i sitt eget land aldrig får ifrågasättas. Det är inte självklart för alla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0