Böckerna

Så många tankar som rusar genom huvudet när man sitter här i Sverige.
På radion talar de nu om att Ryssland skapar en "historiekommission" som ska se till att ingen sprider fel historia om det stora landet. De säger att i Baltikum gör man det. Att det är lätt för små länder att känna sig som offer.
Om det är fel, måste någon tala om för mig vad ett offer egentligen är, jag måste ha missförstått ordet. Om landet förlorar hela sin identitet och man gör allt för att ge befolkningen en ny, med nytt språk, nya vanor och nya adresser i Sibirien. Jag har aldrig hört att någon frivilligt rest till det iskalla området för att dö av svält. Men enligt den finlandssvenske docenten vid Åbo(?) universitet Beckman var det av omtanke man skickade just esterna dit. För att skydda dem mot bl.a. Skogsbröderna.
Skogsbröderna var dels en grupp som förde gerillakrig mot ockupanten, dels sådana som gömde sig i skogarna för att överleva.
Jag har träffat personligen en skogsbroder, Peep Kärp, som då efter 1956 bodde i Rakvere, och var känd som den som inte var rädd för någonting. Han hade stått öga mot öga mot ondskan. Han var en skogsbroder, som gömde sig. Under frihetstiden var han journalist, och den gruppen var bland de första som deporterades. Han klarade sig i skogarna i flera år, men en dag blev han avslöjad. Han låg och sov i en lada, när han hörde dem komma in och han visste att nu var det slut. Han kom så småningom till samma hårda läger som Hannos pappa, Rein. Han var dömd för att han hade varit domstolssekreterare under frihetstiden. Rein blev mycket sjuk, och någon sjukvård fanns inte. Dessutom var det totalt förbjudet att hjälpa en sjuk i lägret. Men det gjorde Peep Kärp i alla fall. Det gjorde att Rein överlevde. Han kom hem på bår.
Kan man tänka sig att det var maktens omtanke allt detta? Var de offer för något?

Egentligen hade jag tänkt skriva om böckerna jag just läst. Raimo Raags bok om hur ett folk som börjar känna att det kanske finns ett nytt liv för dem, utan främmande herrar, hur de samlar sig och förbereder sig för att klarar sig själva. Detta var i slutet på 1800-talet, och hur de sedan ständigt arbetar för att få ett helt gemensamt språk. Han beskriver detta in i detalj och på ett så intressant sätt, att man måste sträckläsa den tjocka boken. Och så boken om hur de svenska socialdemokraterna uppfattar de nya staterna och hur de följer utvecklingen under den fria tiden och in i kriget. Socialdemokraterna var i regeringsställning under den största tiden, och därför blir det viktigt.

Ett folk började vandringen bort från Uralbergen för cirka åtta tusen år sedan. De är nomader och livnär sig på jakt och fiske. Efter cirka två tusen år närmar de sig Västerhavet / Östersjön, där de blir kvar. Och de har verkligen hittat ett fantastiskt område. När de börjar ägna sig åt jordbruk visar det sig att det är mycket goda jordar, och dessutom har de ju havet med mycket fisk. De lever där. Lever helt enkelt. Men området ligger för bra. Och det blir deras olycka. Deras frihet slutar på 1200-talet när danskarna kommer. Och esterna blir en andra rangens folk i sitt eget område. Lite bättre blev det under svenskarna. Plötsligt hade esterna samma rätt i domstolen som maktens folk. Men det försvann. Tsar Peter tog bort möjligheten efter det stora nordiska kriget och han tyckte ju också att Ryssland skulle bli lite mer europeiskt, så han lät baronerna från Tyskland och några grevar från Sverige ha kvar sina gods. Och esten blev en obetydlig, arbetande varelse igen. Han ägdes av godsen.

Nu måste jag laga mat. Vi har besök av två unga släktingar från Estland, och de vill äta!!

Kommentarer
Postat av: Harri

Hej Karinsestland.

Jag åker fram och tillbaka mellan Sverige o Estland och är ofta i Ryssland. Det du skriver om rysk historieskrivning är bra. De ryssar jag känner o umgås med tror verkligen att de befriade Estland och att esterna ljuger om saker o ting. Det går inte att diskutera med dem. De är historielösa affärsmän, de vet inget om väst och tror att NATO är en livsfarlig organisation och förstår inget när man talar om Warsavapakten, de vet inte ens vad det var. Jag kan ju inte tala om för dem att de är manipulerade historielösa korkskallar, jag gör ju affärer med dem, men historiemörkret är totalt.

Så kämpa på, men tveksamt är om du får svenskarna att begripa.

Harri

2009-08-16 @ 12:06:14
URL: http://www.karinsestland.blogg,se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0