dec 31, 2013 Gott Nytt År!

"Landets Mejerier kommer göra en del mindre förändringar för att få igång expoten till Ryssland. I Estland ser man allvarligt på anmärkningarna från den ryska veterinärinstitutionens chef Rosselhoznadzori", förklarade jordbruksminister Helir - Valdor Seeder vid gårdagens möte med Estlands Mejerier.

 Helir - Valdor Seeder

“I de estniska mejerierna är kvaliteten mycket hög. Vi ska undersöka var vi ska förbättra våpra övervakningsprogram.”

Det hela gäller alltså att Ryssland har avslutat importen från sex estniska mejerier, vilket innebär att de övriga länderna i Rysslands tullunion, Vitryssland och Kazakstan inte heller köper produkterna.

-----

I estniska tidningarna uppmärksammas också terrordåden i Volgograd. I Moskva ökade nervositeten. Någon såg en väska på Röda Torget och bombpolisen tillkallades. Den visade sig vara helt ofarlig och kvarglömd av en kvinna som så småningom fick tillbaka sin väska.

 Röda Torget i julklädnad.

 

I tunnelbanan och på andra offentliga ställen har man ökat säkerheten.

-----

Det är tydligen så att man på nyårsnatten ska äta en speciell sallad i Ryssland. Priset på salladen har ökat med 7,6% sedan förra nyårsafton. Det är äggpriset som är den största boven. Det har ökat med 30%!! på ett år.

För en 4-personers familj behövs:

4 kokta ägg

½ kg kokt potatis

200 gram morot

1 burk (380g) ärtor

700 g saltgurka

300 g rökt korv.

 

Priserna på mat har ökat mer än priserna på tjänster.

-----

 Kiirabi utanför Rakvere skjukhus.

Från och med i morgon förändras systemet med jourambulanser i hela Estland. Jag blev orolig när det stod i rubriken att Rakvere sjukhus inte skulle ha akutvård. Men det var fel. Ambulansjouren läggs ner där, men patienter kan ändå skickas till sjukhuset dygnet runt. Ambulansen i Värike Maarja t.ex. blir kvar.

De kommer forsätta ta hand om oss!!

-----

När det gäller den svenska kulturen och all annan nationell kultur blir jag allt säkrare på att jag har rätt. Även svenskar har en kultur. Att ester har det, det kan vi se varje dag. Men svenskarnas är tydligen tveksam. Sanningen är, som jag skrivit tidigare, att alla kulturer får impulser från andra länder. Vi har i alla tider fått impulser utifrån. De som berättade sagor vid öppna spisen i det gamla bondesamhället var inte “mormor”, nej sagorna kommer från männen som rest omkring och har haft något att berätta. Därför är folksagor ganska lika varandra i uppbyggnaden. Hjälten ska ha en ovanlig födsel, en ovanlig död och ett innehållsrikt liv. Kort sagt. Ungefär som Jesus. Och det är nog inte så märkligt om man betänker Bibelns kulturella betydelse i stora delar av världen. Jag har börjat läsa min kurslitteratur i folkloristik. Kursen börjar om en vecka, och jag längtar!


Gott Nytt År allihop. Må vi alla få ett bra år med möjlighet att göra oss hörda utan att betraktas som förskräckliga även om vi inte har samma åsikter som mediafolket.

dec 30, 2013 Testa kunskaperna om Estland.

Grattis Lettland

 

På onsdag tar Grekland över det roterande ordförandeskapet i EU, samtidigt blir Lettland det artonde landet med euro på banken.

Det är en nationell triumf för lilla Lettland som visat omvärlden att en tuff åtstramningspolitik och radikala lönesänkningar faktiskt fungerat som en väg ut ur krisen. Nu kommer belöningen i form av ett medlemskap i euroklubben. Det blir en kvalitetsstämpel på den lettiska ekonomin och som i sin tur inbjuder till investeringar och främjar landets export.

Många letter har naturligtvis fått gå igenom svåra umbäranden, arbetslösheten är fortfarande hög och i avgångshallen på flygplatsen i Riga köar människor på väg till jobben i andra EU-länder.

Men Lettland förtjänar respekt och ett grattis för sin saneringspolitik, och för sin målmedvetna strävan efter att platsa i eurolaget. Den så utskällda chockterapin har uppenbarligen fungerat i detta land. Kanske finns det en historisk förklaring; har man levt ett halvt sekel med en kommunistisk diktatur och lidit av planekonomins alla kriser så finns det en erfarenhet av att kunna möta motgångar. Och en tanke om att morgondagen nog ändå måste bli bättre.

(Expressen)

 

Rätt. Har man verkligen haft det svårt vet man vad det innebär och kan lättare se att det finns en ljusning om man anstränger sig och underkastar sig. Kanske var det därför de estniska ledarna såg det så självklart att också deras löner skulle sänkas när de övriga esterna fick sänkta löner. Jag tror inte de tänker “jag är värd det”. De anser att de arbetar för att alla ska få det bättre. De led alla tillsammans under ockupationen.

-----

På nätet hittar man en rolig sida med frågor om Estland. Faktiskt riktigt roligt!

http://quiz.mfa.ee/front/quiz_2013?restart=1

-----

Även de estniska tidningarna skriver om att Zlatan funderar på att sluta. Han måste vara en viktig person! Den där lile killen från Malmö.

-----

 

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis och hans estniske kollega Andrus Ansip ska den första januari 2014 tillsammans inviga de första uttagsautomater i euro i Riga.

Lettland går med i euroområdet och de första eurosedlarna tas ut i automaterna vid statliga banken Citadele så snart klockorna slår midnatt. I ceremonin deltar lettiske finansministern Andris Vilks och bankens chef Ilmārs Rimšēvičs.

 Tallinn 2011.

 

Lettland kommer alltså att införa euron den 1 januari 2014, medan Estland ingick i eurozonen redan 2011 och då var Dombrovskis med i Estland den första dagen.

-----

För några år sedan, före ekonomiska krisen, sa ju Andrus Ansip att Estland skulle tillhöra de rikaste länderna i Europa inom 15 år. Det har man haft anledning att le åt. Men nu säger han nästan samma sak igen:

“Estland kan växa snabbt under de kommande 15 åren. Det finns inga enkla lösningar, säger han. För att se det måste man betrakta Estland på avstånd.

Det har varit lite si och så med ekonomin. Landet är så litet och vi är så beroende av andra länders ekonomi för vår export, säger han.  Nu menar han att ökningen kommer vara avhängig av den egna konsumtionen.

Under de senaste 15 åren har Estland haft den snabbast växande ekonomin. Varför skulle inte det fortsätta?

I flera år har löneökningarna följt inflationen, men inte i år. Vi har haft en löneökning på 9% och inflation på 1,5%.  

När vi jämför oss med Sverige och Finland ligger våra löner fortfarande lågt, men om vi fortsätter att växa som tidigare kommer det bli annorlúnda. Vi jämför oss med ekonomiska toppländer, men det är också länder med vilka vi delat våra öden i det förflutna.”

Om lönerna i Estland kommer upp i samma nivå som i Sverige och Finland, då kommer intresset att investera och ha företag i Estland bli mindre intressant. Hur blir det då?

 

dec 29, 2013 Se vad man kan göra av gamla hus!!

Det var något förvirrande att läsa dagens Postimees. Häromdagen fick vi höra på nyheterna att det var på problem gör esterna att fylla i alla blanketter på datorn. De ville istället skriva på papper. I dag står det i tidningen:

Alla ester är datormissbrukare.

 
 
Det är IT-forskaren Raimund Ubar som diskuterar hur man kan bromsa åldrandet av den tekniska utrustningen. 

"Vi märker inte i vardagen hur vi alla är beroende av datorn. Vi upptäcker inte vårt missbruk förrän något inte fungerar.”

“Den artificiella världen blir allt mer komplex och det medför att det blir svårare att garantera tillförlitligheten i tekniken och hinna upptäcka och eliminera störningar. Men här finns en paradox: vi talar om tillförlitlighetsproblem men det visar sig egentligen att datorerna kan hålla ganska länge. Elektronik åldras på grund av fysiska orsaker som är relaterade till nanoelektronik. Till exempel kan en modern bil blir obrukbar efter bara tre år på grund av att elektronik blir gammal", säger Ubar.

Det vet vi ju alla hur irriterande det är när datorn inte fungerar, och man skulle nog fråga alla hur gammal deras dator eller mobil är, och man förstår lönsamheten för tillverkarna. Det är precis lika vanligt i våra båda länder med nya mobiler. Du kan se nästan vem som helst gå och prata ute i mobilen. Kanske inte de allra äldsta i Estland, men deras kanske ligger i fickan beredd om de får problem.

-----

Det finns ord och uttryck som används mer och mer sällan och troligen kommer vara ute ur det estniska språket inom några år. Det gäller orden: kulturhus, folkets hus, folkets park, brigad, autobas m.fl som kommer försvinna för att de har en kommunistisk rysk ton.

 Seltsimaja/sällskapshus i vinterskrud.

 

Istället kommer det bli: sällskapshus eller böndernas hus eller bankernas hus eller järnvägens hus osv.

Parker skall ha namn som”stadens park”, “estlandsparken”, “Ants park”  osv.

Ordet brigad är ett sovjetiskt ryskt ord med militär klang som kommer bytas ut mot “arbetslag”, “televerkets arbetslag arbetar”…. istället för televerkets arbetsbrigad …osv.(Eller team…)

Autobas blir autoühing dvs bilbas eller bilförening.

bas = militärbas.

Överhuvudtaget kommer allt som kan tolkas som kommunistiskt eller vänsterextremt utfasas ur språket.

 
När jag googlade på seltsimaja råkade jag komma på en sida som innehas av en renoveringsfirma. 
http://arhgild.ee/arhgild-arhitektuuriburoo-tehtud-tood/restaureerimine-rekonstrueerimine/
 
Titta särskilt på bilderna från Padiset kloster.
 
Se här vad de kan göra av en skröplig lada:
 
Före:
Efter
 
 

dec 28, 2013 Vilken vinter vi har!!

Det har varit en varm jul på många ställen i Estland. Se bara:

I december!!!
 
Väike Maarja, julen 2013
-----

Det hände andra saker under julen också. Till exempel kom ett meddelande till larmnumret kl 00.20 från en man som meddelade att i Stenbocks hus i Tallinn var fanns en bomb.

Det konstaterades att en sprängladdning var placerad i huset där premilärministern sitter  och där regeringsmöten hålls.

Polisen lyckades identifiera den man som ringde. Redan efter en timme kunde de gripa en 28 årig rysktalande man från Viljandi som tidigare bott i Saarepeedi kommun.  Han blir nu åtalad för att allvarligt ha stört den allmänna ordningen.

-----

 

Mart Laar, som tidigare varit bl.a. statsminister och numera är chef för Estlands Riksbank, anser att det är dags att se över om inte det krävs revision av den estniska ordningen. Dessutom anser han att Andrus Ansip varit statschef för länge.

Det behövs en genomgång av vad vi hittills gjort och bestämma vad som fungerat och vad som behöver förändras. “Det finns mycket som varit viktigt för Estland och gett goda resultat, men som inte behövs längre.”

När det gäller Ansip menar Laar, att det naturligtvis måste var  premiärministerns egna beslut.

Jag vet själv att Ansip tidigare sagt att han inte ställer upp i ett nytt val.
 
Det lilla landet Estland på andra sidan Östersjön lever vidare. Varje dag kommer något oroande uttalande från Ryssland. Makt och att vara störst, starkast och farligast är något som inte lämnar människorna där. Den nesliga förlusten på 1990-talet skämmer. Vilka är skyldiga? Varför har Putin bestämt att balterna är de största foienderna?
Kanske för att balterna passar så väl in i väst. Deras kultur överensstämmer med oss. Deras tänkesätt. Se bara hur snabbt de tagit till sig allt nytt som de var så långt ifrån under sovjettiden. Alla tekniska framgångar vi hade, som de inte blev delaktiga i. Jag minns såväl det stora varuhuset Kaubamaja i centrala Tallinn 1978. Vad sålde de? Sådant som vi inte längre använde eftersom vi fått nyare, bättre varianter att använda. Som tvättmaskiner från 1950-talet när vi var där 1978; bara ett exempel. 1991 köpte vi en rysk kamera som vio köpte utan garanti, eftersom de inte visste vad det var; och som var oanvändbar redan från början.
Nu är EU:s expertis när det gäller cyberkrig, datorvirus etc placerad i Tallinn. President Obama och president Ilves träffades i New York och diskuterade de problemen.
Det är möjligt för alla att konstatera att utvecklingen gått frammåt så snabbt i Estland, medan så många platser i Ryssland fortfarande saknar det mest basala. Nu har man i Ryssland tydligen börjat förbättra vägar så att de ska bli farbara även för västliga bilar. Ändå är det så tydligt vad friheten har betytt för Estland. Det är just det som är så svårt för Putin att acceptera.
Jag har bara en nyårsönskan: Att Estland ska få vara fritt för alltid.
 

Dec 27, 2013 Lite kort bara.

En klämdag i denna julhelg då de flesta svenskar tagit ledigt så länge som möjligt. Vädret är minst sagt gråtrist. Inte får vi klaga heller. Några vintrar har varit så otroligt snörika. Men visst blir det ljusare med ett vitt täcke överallt.
 
Livet fortsätter som vanligt.
I Estland, får vi veta, är det problem att alla inte har hängt med i den snabba internetutvecklingen. Många människor har svårt med att fylla i blanketter på datorn. "Kan vi inte skicka in uppgifterna på vanligt papper istället?" - "Nej det går inte!" Och så blir utbetalningar försenade t.ex.
Det här blev bara en kort notis i dag. Rutinbesöket hos doktorn tog för lång tid och tog för mycket energi, trots att allt är bra!

dec 25, 2013 Några nyheter på juldagen.

Det är det där med traditioner. I juletid premieras många “vanliga” ester. Årets mamma och Årets pappa handlar just om att se dem. Det är som de där TV-programmen om helt vanliga människor och deras liv vi ser på estnisk TV. Det är så bra. Vanliga människor som lever sina vanliga liv blir sedda. Man måste inte vara geni på det ena eller andra sättet.

 
Årets mamma 2013 är Malle Kobin.

Hon är styrelseordförande för estniska fosterfamiljer.

För henne innebär julen att familjen samlas. De går i kyrkan. Julgranen är viktig. Och så enkel julmat.

Nyheten i år är att de gamla stearinljusen inte längre finns i julgranen. Nu är det färglada, blinkande ljus istället. (Det låter inte så vackert för mig.) Paketen levereras av en liten gårdstomte på natten. Ingen ser, ingen hör hur det går till.

Ett tag försökte hon servera nyheter som fylld paprika till julunch, men det var ingen succé. Alla ville ha “det gamla vanliga”.

“Jag önskar alla estniska familjer en jul med en behaglig doft av pepparkaka och gran; gårdstomtar som kommer i hemlighet och en generös jultomte.”

 Årets pappa 2013 är historikern och filosofie doktorn Kals Aldo.

“Lev ett gott liv i Estland och känn glädje i vår republik!” Det är Aldos julönskan till alla. “Var positiv och allt blr bra, säger jag.”

Han hoppas också att Estland ska vara lika fritt nästa år.

Ja, det hoppas vi verkligen, och alla år framöver.

-----

 President Ilves sa i sitt jultal bl.a: “Låt oss vara hänsynsfulla och toleranta.”

“Å ena sidan ska staten hjälpa alla medborgare, å andra sidan kan vi alla hjälpas åt.”

“Vi respekterar varandras åsikter, även om vi inte alltid håller med. /…/ det krävs mer värdighet och vänlighet och mindre illvilja och ondska. /.../ Jag hoppas att de som vi har valt att leda vårt Estland tänker både på möjligheterna och skyldigheterna. Att de skyddar de svaga och finner goda  lösningar under det kommande året.

Men var och en av oss har möjlighet att vara en omtänksam och att hjälpa behövande. Att hjälpa våra nära och kära, grannar eller andra medlemmar i vårt samhälle. Det är även de små sakerna som är viktiga och att de sker med öppet hjärta. Tack alla som redan gjort detta efter sina möjligheter.

/.../

Jag önskar er alla en God Jul.”

-----

 Tartu julen 2013.

 

Tidningen Ohtuleht har fått ett foto från Tartu där man den 21 december klippte gräsmattorna i parkerna. De ber alla läsare skicka in bilder på vad de gör nu i jul. Rensar ogräs? Klipper gräset, Eller något annat.

-----

I Estland heter Oskarsstatyettens motsvarighet Suur Ants/Store Ants.

Tyvärr kan jag inte få fram en bild på den. När jag försöker blir det bara massa bilder på myror…

-----

Och en fantastisk nyhet:

Ryssland betalar tillbaka Sovjetunionens skulder.

Rysslands finansdepartementet bekräftade att de betalar  till Finland, Tjeckien och Montenegro Sovjetunionens skuld på motsvarande cirka 2,7 miljarder €.

Till Tjeckien har Ryssland betalas  för varor, tjänster 2,6 miljarder €.

Till Montenegro cirka 13 miljoner € och till Finland cirka 22 miljoner € enligt  Moscow Times.

Skulden till Finland ska vara slutbetald om 21 år. Finland betalade sitt krigsskadestånd till Ryssland på åtta år. Finländska medier rapporterar att Rysslands skuld till Finland uppgick till  600 miljoner €.
När betalar Ryssland sin skulöd till Estland?

------

Det lustiga är, att Ryssland ändå agerar som vanligt. Vet inte president Putin det:

Det planeras importförbud av estniska mjölk- och fiskprodukter. De innehåller farliga bakterier.

Endast produkter från Valio Eesti AS och Estover Mejerier AB får fortsätta exportera till Ryssland.

-----

Estniska ambulansen /Kiirabi rekommenderar alla att begränsa intag av mat och alkohol under julhelgen. De rekommenderar alla att gå ut på promenader och röra sig istället!

"Om du inte vill förolämpa värdinnan när du sitter vid festbordet genom att inte smaka på alla delikatesserna, tänk på att äta fibrer istället för den feta maten”, säger ambulans-överläkaren Raul Adlase.

Äldre människor ska inte glömma sina mediciner när de går på besök!

Tallinns ambulans brukar ha det ganska lugnt under julhelgen.

Dec 24, 2013 God Jul!

Inte ens på julafton. Ni som läst DN i dag vet vad jag menar. Maja Hagerman förklarar att vi inte har någon svensk kultur. Igen matas vi med det. Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger, då blir den sanning. Vi får inte ge upp. Det är ingen skam att ha en kultur. En svensk kultur. Som alla länders kultur har den tagit intryck utifrån, men vi har gjort det svenskt, och vi kommer fortsätta med det. Märkvärdigare än så är det inte. För alla nationer. Kan man driva till åtal att mediafolk stjäl vår kultur? 
Jag fick ett mail i ärendet:
Vilket enkelspårigt resonemang. ingen människa tror väl att civilisationer o kulturer är oberoende av sin omvärld. Att köra med Cloetta o julmust mm. är inte bara larvigt, jag tycker att det tyder på ngn. form av hjärnsläpp. Men det är ju så många mediaproffs beter sig. Alltså, vem menar att svensk kultur är svensk och inget annat, opåverkad o genuin? Fnns det ngn. som påstår att USA:s kultur är USA:s och ingen annans, är rysk kultur rysk - bara rysk - inga impulser från någonannan? Naturligtvis inte…inte ens korkade sverigedemokrater eller andra korkskallar kan mena det. Men…olika länder och orter UTVECKLAR olika former av en gemensam nämnare, vilket ju är naturligtvis självklart - men skriv då det och låtsas inte som om läsaren är idiot. Några exempel: möbler har väl ”alla” kulturer tillverkad- men hur ser dom ut? Ett Spa i Rakvere har en svit som ingen ”normal” människa hyr. Toaletten ser ut som en prålig rokokotron, sängen är ett under av vulgo, sådär är det hela tiden. Sviten är bokad år i förväg. Av vilka..jo av ryssar som i tusental besöker detta Spa året om. Ingen est, svensk eller finne vill bo i den sviten där. Den ”nordiska” sviten är..ja..nordisk. Har kanske möbelsmaken utvecklats olika i olika ”kulturer”. En stol har väl alltid varit en stol. Javisst är det så. Det gäller allt annat också - maten - kläderna - teaterpjäserna - musikalerna - högtiderna, osv. osv. Det är jobbigt när ni som ”äger” massmedia utgår ifrån läsare o tittare inte är dumma utan DUMMARE.
Som sagt Maja Hagerman…antingen är du "dum i huve”, eller är du en av dom som flinande skriver för pöbeln.
Den första klädda julgranen ställdes upp i Tallinn på 1400-talet - blev sedan berömd genom Tysklands försorg - Jenny Nyström och Walt Disney m.fl. hjälpte till- hör den till den svenska kulturen eller inte, eller måste man vid varje gran skriva: tillhör den estniska kulturen, importerad av oss som ingen kultur har, (citat från Mona Sahlin), eller kan man säga att julgranen tillhör den svenska kulturen - kan man ha den stående i skolor och sjukhus utan att såra resten av världen - eller hitflyttade eller här födda muslimer, judar, buddister, hinduer, asatroende osv. osv.
Det skulle vara kul att bygga en kyrka i Saudi-Arabien. 
-----
 
 
Och så var det Putin som frigav vissa speciella fångar. De som skulle  uppmärksammas i världens media. Pussy Riot-Nadezhda Andreyevna Tolokonnikova vill att man i Ryssland ska ha samma kultur när det gäller humanism och rättsväsende som Europa (se ovan). Kanske det uppmärksammas så att världen verkligen förstår att det är väldigt stor skillnad på den ryska och den västerländska kulturen. Svårigheten för makten i Ryssland är att så många unga människor har besökt väst och både sett och känt den stora skillnaden. Hon ska nu arbeta för mänskliga rättigheter; hon har ju fått nya intryck; sett det värsta i Ryssland. (Det finns många oskyldiga ester som också kan beröätta om det, även om många av dem inte överlevde.
-----
 
Jul i Estland.
 
God Jul!
 

dec 23, 2013. Julefrid.

I Postimees skriver de om att flera företag flyttar till Estland från Finland. Främst gäller det turism- och restaurangnäringen.

“Vi är oroade för att efterfrågan minskar och kostnaderna ökar”, säger Timo Lahti vid Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry /Turism och besökarföreningen i Finland.

“Det kostar inte mycket att ta båten över Finska viken, och så är löneskostnaderna på de estniska restaurangerna bara 30% av de finska. Företagsbeskattningen är på en helt annan nivå än de finska. Vi har ingen möjlighet att konkurera.”

Den enes bröd- den andres död. Men inte kan det gå så illa. Många ryska turister kommer ju till Finland, det har vi läst om tidigare, och det måste ju ha sin mat på rätt plats, så att säga.

-----

Vet ni vad svenska drottning Kristinas julefrid är? Det vet man i Estland och Finland.

 Varje år kungör Tallinns borgmästare från rådhustorget i Tallinn att julefrid råder och
 
 
samma sak sker kl 12 i Åbo. Men inte i Sverige!

-----

Ni vet den där "sylten med kött i". Syltan alltså. Man har fått problem i Estland med hur man ska göra den så att den kan serberas snyggt på julbordet.

Läsarna påpekar: Sylta kan också göra i en kaffekopp eller en smörask.

Tidningen Tarbija24s läsare påpekade att sylta inte bara måste göras i den klassiska metallformen som är svår att hitta i affärerna.

“Jag kokar 10 liter sylta varje år och vill hitta snygga formar som jag kan ge bort i julklapp”, skriver en annan läsare.

Jag säger bara det. Allt blir till slut bara problem, eller…

-----
 
Nu önskar jag er alla en God Jul och ett Gott Nytt År med en fin bild på några av våra gäster.

dec 22, 2013. Vad hände egentligen på Runö?

Det har hänt hemska saker i Kärrtorp utanför Stockholm. En lugn demomnstration bröts av våldsamma nazister. Därefter har det talats om den i skarpa ordalag och nya demonstrationer har annonserats från “antirasister”. Men man har glömt en sak som Anna Dahlberg skriver i Expressen:  

Ingen har så vitt jag har kunnat se undanbett sig vänsterextremisternas medverkan. Trots att vi vet att aktivister från AFA och Revolutionära Fronten deltog under förra söndagens manifestation hittar jag inget avståndstagande från arrangörerna i Linje 17.

Ett mycket viktigt inlägg! Ska vi uppröras av högerextremister ska vi uppröras lika mycket av dem till vänster. Något annat är oehört naivt!

-----

Utanför Maxima i Riga.

Det har kommit pengabidrag från ester till de drabbade av olyckan i Riga då taket rasade ner på shoppande människor. Lettiska föreningen SOS barnbyar har fått 14.160 €. Estniska SOS barnbyars VD Margus Oro säger att de väl vet hur svårt allt blir vid ett dödsfall i familjen.  "När det behövs, vid svåra händelser, kommer vi alltid att hjälpa till," tillade Oro.

TV3-tittare samlade också in pengar. De lämnade över 30.820 €.

-----

I en färsk undersökning som publiceras av EU ligger Estland högst i mätningar om förtroende för EU. Det är bland det högsta bland alla medlemsstaterna. Jämfört med resultatet för ett halvår sedan  har esternas förtroende ökat med tio procent.

-----

Man ska alltid dubbelkolla en uppgift innan man bestämmer sig för att tro på den. Som tur är gjorde jag det. Det gäller boken “Livet på Runö" av Jakob Steffenson. Där kunde jag läsa att alla runöbor röstat “ja” till att bli en del av Sovjetunionen 1940. Så var det inte enligt Kustbon nr 4, 2013 som just kommit i brevlådan.

Den 20 mars 2013 skrev jag om Miranda som svarade mig på frågan om det var sant: Familjen Steffensson samarbetade med ryssarna på Runö, och det är de som är skyldiga till att min farfars far blev arresterad och avrättad av ryssarna.

 Den här boken ska ge en mer sann bild av Runö.
Den är skriven av Jörgen Hedman och Lars Åhlander.

Kustbon presenterar en utställning om “Terrorn på Runö”. Den kan ses på länsmuseet i biskopsgården i Kuressaare på Ösel/Saaremaa.

Ingen annan svenskbygd drabbades proportionellt lika hårt av den sovjetryska terrorn sommaren 1941 som Runö. Den 28 augusti avrättades två ester och tre svenskar från Runö utan rättegång i Kuressaare dit de hade förts av en rysk militärstyrka.

Museet skriver att Runöborna utförde den viktigaste motståndshandlingen i länet mot de sovjetryska ockupanterna, men att de fick betala ett högt pris.

Runöborna lyckades avväpna de ryska ockupanterna på ön den 9 juli 1941, men efter några dagar kom en större rysk militätstyrka till ön och förde bort fem av öborna, viulka senare avrättades i Kuresaare.

En gravsten har rests på kyrkogården i Kuresaare.


Professor Göran Hoppe, som skrivit så mycket om estlandssvenskarna skrev i SvD den 14 mars 2007 kl 06:15,  uppdaterad: 7 september 2011, följande om händelserna:

Den 9 juli 1941 tillfångatogs de ryska marinsoldaterna på ön och Estlands flagga hissades på fyren. En ny kommunledning utsågs lokalt. Problemet i sammanhanget var att runöborna utgick från att tyskarna redan erövrat hela Estland medan de i själva verket i juli hade gjort halt efter att ha tagit Pärnu längst upp i Rigabukten. Ryssarna fanns kvar i full styrka på Ösel, under vilken Runö lydde. Ön hamnade nu i farozonen. Den 2 augusti landsteg en mindre sovjetisk styrka som dock drevs bort. Den 6 augusti invaderades ön av starka sovjetstyrkor. Upprorsledarna fängslades, här såg man skolläraren och den nya icke-sovjetiska kommunalledningen som ansvariga, liksom kyrkorådets ordförande. Den sovjetiska exekutivkommittén återinsattes i sitt ämbete och de fängslade överfördes med sovjettrupperna till Kuressaare på Ösel. Efter det sovjetiska återtåget återfanns de, avrättade med nackskott vid den gamla biskopsborgen, med undantag av kyrkorådets ordförande som frisläppts.

 Runö kyrtorn.
Han som studerat området så grundligt, Göran Hoppe, har alltså en helt annan version än Steffensson. Jag ska se vad han skrivit mer om just Runö och återkommer.
-----
Här är en bildserie från The Moskow Times. Det handlar om Putin...
http://www.themoscowtimes.com/multimedia/photogalleries/putins-russia/5123/1.html?fbrefresh=tmt

dec 21, 2013. Snart är det julafton.

Nu hittade jag sidan http://www.motorsport.ee/?id=main&n=4521

 Ain Alvin och Indrek Mägi

Glikman Alvin & Partners har tecknat avtal med Estniska nationella motocrossteamet och den framgångsrike föraren Indrek Mägi.

Indrek Mägi är 21 år och har fyra gånger blivit estnisk mästare och lika många gånger baltisk mästare i ungdomsklassen.

2011 slutade Indrek som estnisk mästare i Champs MX1 klassen och 2012 i den andra klassen.(?)  Nästa mål för säsongen är att placera sig högt på de estniska mästerskapen MX1- klassen och  likaså ett  framgångsrikt deltagande i det svensk / finska mästerskapet i serien samt MX1 klassen och framgångsrikt deltagande i stora internationella tävlingar (Championship, ADAC, osv.).

"I ett litet land som Estland, måste vi alla bidra till att utveckla talanger. Indrek Mägi arbetar mot sina mål med stort engagemang och har visat genomgående goda resultat.  Han är en bra förebild för många unga människor ", förklarade advokat Ain Alvin.

På sidan http://www.indrekmagi.eu kan ni se mer om honom. T ex att han började köra motorcykel när han var 4 år. Han var så otroligt söt på den lilla motorcykeln han hade då. Ni kan också se att han har kolossalt många finansiärer.

Heja Indrek!!

-----

 Ott Karulin

Nu har de valt en ny chefredaktör på kulturtidskriften Sirp. Det var den tidigare utnämningen som fällde kulturministerna Rein Lang, som jag berättat tidigare. Den nye heter Ott Karulin, och han lovar att inte göra några genomgripande förändringar, som hans företrädare gjorde. Han menar att man ska ägna sig åt konst och kultur och samarbete med landets kulturföreningar. Det låter lovande.

-----

1441 ställdes världens första julgran ut på Svartbrödramunkarnas plats i Tallinn.

I Riga menar de att det var i Riga den första julgranen restes, men det var 1510, och det är ju nästan 70 år senare!

I Lettland ger de ut ett speciellt julmynt den 1 januari. Också det en mycket gammal sed.

-----

I esten Väino Lindes hem finns mer än 300 tomtar:

http://www.parnupostimees.ee/galerii/28410/vaino-linde-pakapikkude-kogu/2709618

Jag gillar särskilt tomten som sitter på en klädnypa (bild nr 26)!

-----

Och så var det borgmästare Edgar Savisaar igen.

 

Tallinn kommunfullmäktige höjde igår månadslönen för borgmästaren och stadsfullmäktiges ordförande Toomas Vitsut. Deras nya lön är 4420 € per månad. För närvarande har de 3286 € per månad.

Vice ordförande och vice borgmästare får 3380 € i månaden.

Jodå, han förser sig, men det finns andra politiker som också gör det (svenskar t.ex.). Det är så lätt att säga “jag är värd det”. Då kan förmånerna bli hur galna som helst.

dec 20, 2013. "Våra bra saker i Estland."

 Putin vid intervjun.

Kanske hörde ni det inte att när en estnisk journalist ställde en fråga till Putin blev han avbruten av Putin som sa “ “Tere-tere. Vana kere.” /"Hejsan hejsa din gamle galosch (eg. kropp)". Jag undrar om det inte var ett sätt att visa att det råder god stämning mellan folken; det är ju OS snart och Putin vill ju inte att folk ska bojkotta spelen.

Han sa också att den rysktalande befolkningen visserligen diskrimineras i de baltiska staterna, men att “problemen inte kommer att lösas genom militära medel.”

-----

 Marju Lauristin.

Marju Lauristin, professor emerita, menar att man måste se på de rysktalande ungdomarna på ett objeltivt sett. Många har hittills sett dem som ett potentiellt hot mot den estninska staten, men istället ska man se hur de tas emot av samhället. Vid en undersökning har det kommit fram att det vid Tartu universitet utbildas rysktalande ungdomar med höga kunskaper om det estniska samhället men trots det har de sämre möjligheter än sina estniska kurskamrater på landets arbetsmarknad.

Ja, vi har ofta hört, att om man inte behärskar det estniska språket är det svårt att få jobb i Estland. Och att dessa ungdomar betraktas som ett potentiellt hot beror ju också på Rysslands agerande. Fortfarande är det ovisst vad Ryssland har för avsikter i framtiden med de baltiska staterna, och naturligtvis är osäkerheten stor var de ryskatalande känner sig hemma, och vilken armé de skulle anmäla sig till vid ett ev. krig.

Putins agerande vid intervjun i går var positivt. Men, hur länge varar det?

-----

I tidningen Õhtuleht skriver de om en svensk videofilm  där Jesus, Mahatma Gandhi och moder Teresa sitter vid ett bord och diskuterar mänsklighet.  Vid bordet sitter också en vanlig svensk som råkade klicka på UNICEF-knappen på internet för att hjälpa något barn som hungrar.

Jag har aldrig hört talas om videon, men här är den: http://www.ohtuleht.ee/557894/video-rootsi-unicefi-reklaaminaod-on-jeesus-kristus-ema-teresa-ja-mahatma-gandhi

-----

 Presidenten betraktar skolelevers porträtt av honom.

President Toomas Hendrik Ilves har uppmanat elever att tänka på vad som är bra runt omkring dem och att delta i en teckningstävling "Våra bra saker i Estland.”

"Tänk efter vad som gör Estland till en bra plats att leva på. Vad som gör dig glad; stort som smått, vad som är viktigt i vår kultur , i vår tradition, naturen, familjen och i nära vänskap ", uppmanar presidenten.

2011 fick eleverna uppmaningen att ange "100 anledningar till varför det är så bra att leva i Estland". Tillsammans samlades nästan 1.500 bidrag in till  årsdagen av Republiken Estlands frihet. "Dagens barn i 10-15 årsåldern kommer att forma vårt land i framtiden. Jag ser fram emot att få höra deras uppfattning om Estland", sade president Ilves .

Färdiga teckningar kan sändas till den första februari 2014 antingen via e - post eller vanlig post till joonistus@vpk.ee, republikens presidentkansli på A. Weizenbergi 39, 15050 Tallinn. Efter årsskiftet kommer man kunna ladda ner bilden direkt från presidentens Facebook-sida.
Tillsammans med teckningarna anges barnets namn, ålder, bostadsadress och även en e - postadress dit presidenten kommer skicka ett tackbrev till deltagarna.

dec 18, 2013. Dessutom var det 178 judar som deltog i det estniska frihetskriget.

Bara några rader...

Några tankar om anklagelserna om esternas nazism.

Eri Klas, den världskände dirigenten jag skrev om i går, är jude. Om hela folket var nazister skulle han då ha den roll han har?

Då och då kan vi i svenska tidningar läsa om nazisttiska upplopp i vårt land. Det är något som aldrig händer i Estland. Det enda riktiga upploppet över huvud taget i Estland hittills var det, som ryssarna genomnförde när en staty flyttades 2007.

Dessutom var det 178 judar som deltog i det estniska frihetskriget, vilket ocks¨talar emot att de inte skulle vara accepterade. Och vi minns ju kulturautonomin de hade i Estland. Varför sprids felaktiga rykten i världen? "Judarna sitter med väskorna packade!" Dumheter!

-----

Esterna litar inte på Euron. Man gömmer de estniska kronorna i madrassen, eller någon annanstans. Det finns fortfarande Eesti kroon ute bland folk till ett värde av 49 miljoner €.

Swedbank och SEB med kontor över hela Estland kommer att byta kroon till euro i december. 2014 växlas de in på Bank of Estonia. Kursen är då 15,6466 och dessutom får man betala en serviceavgift.

-----

Jag har glömt att berätta att skidåkaren Andrus Veerpalu, som tagit olympiskt guld, har blivit friad den 26 april 2013 från dopinganklagelserna.

dec 17, 2013. I det här landet har mina barn sina rötter.

Vi mötte några vänner som flyttade till Sverige från Italien på 1970-talet. Vi har inte setts på flera år, och jag förstod plötsligt att vi aldrig sagt något om att Ants är född i Estland. Det blev bara aldrig sagt. Ni skulle ha sett de stora leenden vi fick när de förstod. Vi kom varandra ännu närmare.

Ants brukar säga att invandrareleverna lugnade ner sig när de fick klart för sig att deras lärare inte heller är född i Sverige.

Vad är det då som en inflyttad förstår som vi svenskar inte förstår. Jag tror att inte förrän vi gjort klart för oss vad det är, inte förrän då kommer våra invandrare bli “svenskar” på riktigt.

Jag minns en gång när jag satt och pratade med några kvinnor som kommit hit från krig. De berättade om vad de varit med om, jag lyssnade och efteråt blev jag utnämnd till Hedersinvandrare. Jag lyssnade på ett annat sätt än svenskar vanligtvis gör, och jag tror att det beror på att vi svenskar har fördomar. Även de som skryter med att de inga fördomar har, även de har det. En av kvinnorna var gift med en man som när han var 15 år hade tagits ut i Hitlers armé när kriget nästan var slut. Borde jag ha tagit avstånd? Han deltog ju i kriget på Hitlers sida. Nej. Vad han tvingades göra som 15-åring ska han inte dömas för. Istället sa jag att jag kommer ihåg när jag i skolan fick lära mig att Hitler mot slutet av kriget tog ut 15-åringar till soldater, och här står jag framför honom! Varför ska jag lägga större börda på hans axlar?

Nej, istället vill jag fundera på varför Estland betyder så mycket för mig. Ett litet land, så nära oss, som inte fanns efter andra världskriget. Som väldigt få svenskar visste att det över huvud taget hade funnits. Om de visste var det för att de lärt sig att landet var bebott av nazister.

På flykt

I det landet landet har mina barn sina rötter. Den marken har deras förfäder plöjt. Den speciella kulturen som var menad att helt dö ut, om makthavarna hade fått bestämma, den är deras.

Hur mycket av gammal kultur har vi i oss? Finns det något i våra gener? Eller försvinner allt när man lever upp i något annat? Kan man med propaganda ta död på en kultur helt och hållet? Ja, jag är rädd för det. Om vi vill förstå hur våra förfäder levde och kanske tänkte måste vi studera etnologi. Ändå. Ändå lyckades  de estniska lantarbetarna behålla sin unika kultur genom århundraden av ockupation med främmande härskare. När de vann sin frihet 1920 var det lätt att se vad som var speciellt för dem. Vad gjorde de då? De tog vara på sin särart, men de lät andra kulturer i sitt land få behålla sin egen kultur. Och det är unikt. Och värt beröm. De visste hur det var att pådyvlas främmande tankar, vanor och språk. - Det är genom språket vi kan behålla vår kultur. - De blev mycket väl på det klara med hur det är att åter förlora allt. Allt. Till och med meningen med livet. De tvingar aldrig någon att tänka efter en mall eller -ism. Våra tankar är våra egna och bara när gärningarna passerar en brottlig gräns, bara då ska man straffas.

I Sverige har vi fått veta att vi inte har någon kultur. Jag är bestulen! Vi ska låta andra kulturer ta över här, “eftersom de är så mycket mer intressanta”. Det är ett svek mot oss och våra förfäder. Det är brottsligt och borde tas upp i domstol. Får man dribbla bort våra värderingar och vanor så till den milda grad? Men, är det då inte amerikansk kultur som kommer ta över? Om vi låter det ske, finns det risk att det blir så. Men jag tror att det kommer ett uppror. Jag tror att svenskarna kommer förstå till slut vad som är speciellt med vår egen kultur i stället. Jag tror inte att vi kommer börja tillbe Tor och Oden igen, men jag tror att vi kommer söka i byrålådorna efter vårt arv!

-----

Nog om det. Nu ska jag berätta att torgmarknaden i Väike Maarja har öppet alla dagarna den här veckan. I vanliga fall är det bara på fredagar och lördagar, men nu är det julvecka. Det är så roligt att gå runt på den lilla marknaden där allt är tillverkat i trakten. Där finns mjöl, honung, äppelmust, hemslöjd och rotfrukter. Allt från trakten. Nästa gång ni besöker estland måste ni gå in på de små marknadstorgen och titta. Det är värt ett besök.

-----

Virumaa Teataja frågade sina läsare om julklappsinköpen. De fick 616 svar.

39% ansåg att det inte var priset som var viktigt.

21% betalade inte över 50€ per present.

16% köper julklappar för mellan 50 - 100€.

13% köper för 200€

11% menar att det är rimligt att betala 100-200€.

I mina öron låter det som dyra julklappar. Men de kanske inte har så många att köpa julklappar till…

-----

Den estniske dirigenten Eri Klas var den enda utlänningen som belönades när ett teaterpriset Guldmasken delades ut i Ryssland. Det som premierades var “framstående bidrag för utvecklingen av scenkonsten under åren  2012 och 2013.

 Eri Klas
Eri Klas föddes i Tallinn den 7 juni 1939. Han är estnisk dirigent.

Eri Klas är en av Estlands mest välkända dirigenter i världen. Han har dirigerat mer än 140 symfoniorkestrar från Island till Australien, från Japan till USA inklusive Berlins och Münchens filharmoniker och många, många fler berömda orkestrar.

Eri Klas har varit knuten till Estland sedan 1965 som dirigent, konstnärlig ledare och chefsdirigent under åren 1975-1994.

1975-1994 var han hedersdirigent och styrelseordförande på Nationaloperan, där han dirigerat över femtio operor.

1985-1990 var han chefsdirigent för Kungliga Operan i Stockholm.

Han är Finlands Nationaloperas och Musikteaters chefsdirigent sedan 1990  

och dessutom i Aarhus Symfoniorkester 1991-1996.

1996 chefsdirigent i Holländska Radiosymfonikerna, och chef för gästdirigenterna i samma orkester 2003

1998 Tammerfors filharmoniskas konstnärlige ledare.

Från 2002 är Eri Klas Tallinns filharmonikers konstnärlige ledare.

Eri Klas har samarbetat med namnkunniga solister som Gidon Kremer , Tatjana Gridenko , Natalia Gutman och många andra. Han har spelat in mängder av musik hos flera musikbolag .

9 juni 2005 blev Eri Klas ledare för nationaloperan "Estonia".

1991valdes han till chef för Högsta rådet för Republiken Estlands Nationella räddningsfond (senare Estlands nationella kulturfond). (Wikipedia)

dec 15, 2013. I dag är det tredje advent.

 
Den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, säger i en intervju att västvärlden har förlorat kontakt med verkligheten i och med protesterna i Ukraina.

“Vad har Janukovitj gjort?  Ska han tillverka atombomber? Är någon avrättad? De nuvarande gatuprotesterna är av sådan omfattning och använder hårda ord som om landet förklarat krig mot en fredlig stat mot folkets vilja.”

I en annan artikel i Postimees läser vi om Janukovitjs reaktioner. Han menar att man ska straffa de skyldiga, de som ligger bakom protesterna och de som betalar dem. Om även andra fängslats ska de friges.

-----

Och så har vi den nya järnvägslinjen Rail Baltica, som ska passera genom Baltikum och sedan vidare söderut.  Erik-Niiles Kross, Tallinns kommunfullmäktige (IRL), menar att den järnvägen kommer ta lång tid att bygga färdig.

“För mig skapar det baltiska samarbetet bara oro”, säger Kross. “Vägen från Pärnu till Warszawa och Berlin är inga problem, där finns det gammal järnvägsräls som kan användas, men när det gäller Lettland och Litauen då ser projektet ut att bli färdigt långt in i framtiden.

-----

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Typiskt estnisk julpynt. Inspirerat av folkdräkterna.
 
Tidningarna är också fyllda av julen och allt som ska göras. När det gäller julmat rekommenderas det svenska julbordets: Gravlax med senapssås, Janssons frestelse, gubbröra och så lussekatterna. Allt serveras med recept! Men en läsarew tyckte att lussekatterna inte skiljde sig från dom hon alltid gjort.

En annan skriver om julen de firade hos en familj i Sverige, och allt var färdigköpt; men det smakade gott i alla fall.

 Blodkorv. Mums!
Den stora skillnaden mellan våra julbord är att i Estland äter man också blodkorv med fläsk, surkål och lingonsylt, och det är verkligen gott! Dessutom äter man sylt med kött i, sa Ants när han var lite och gick i skolan. Sylta heter sylt på estniska, och då är det inte så lätt för en liten kille…

-----

President Ilves elektroniska julkort kan du se här:http://www.president.ee/christmas/ 


dec 14, 2013. Vad sjunger de i Ryssland?

 
Baruto/Kaido Höövelson.
Vill du resa och bevittna när Baruto avslutar sin sumokarriär?

Resebyrån Go Travel anordnar en exklusiv resa till Japan  med höjdpunkten är deltagande vid världsberömda sumobrottare Barutos / Kaido Höövelsons avslutningsceremoni. Baruto är just nu i Rakvere men reser tillsammans med resedeltagarna till Japan. 

I februari kommer man att fokusera på just Höövelson och sumobrottning.

Man kommer att besöks sumohallen, titta på deras utbildning och sjunga karaoke i Höövelsons favoritbar.  

Den odiskutabla höjdpunkten är den festliga avslutningsceremonin för Baruto som äger rum i Tokyo den 8 februari . Det är en historisk händelse som deltagarna får bevittna. Barutos sista match - denna gång mot små barn.

-----

 Paraden i S:t Petersburg.

EU- ambassadören i Ryssland, letten Vygaudas Ušackas fördömde sången som sjöngs vid en parad i S:t Petersburg då man firade 20-årsdagen av den ryska konstitutionen. Sången innhöll en rad då man hänvisade till de baltiska staterna som “vårt land”.

Litauiska politiska analytiker har kallat händelsen en provokation och en skamlig handling från den ryska politiska propagandan.

Rysslands president Vladimir Putins tal följdes av en ceremoni som hölls av Oleg Gazmanov. Gazmanov presenterade sången " Född i Sovjetunionen", och i bakgrunden visades en stor karta över Sovjetunionen.

"Det är svårt att förstå hur sådana texter kan spelas vid firandet av 20-årsdagen av Ryska federationens konstitution", sade Litauens förre utrikesminister Ušackas och tillade att "han och andra diplomater som bevistade ceremonin var "djupt förvånade".

Texten till låten innehåller orden " Ukraina och Krim, Vitryssland och Moldavien - det är vårt land. Sakhalin, Kamtjatka, Uralbergen - detta är vårt land ! Krasnodar, Sibirien och Volga, Kazakstan, Kaukasus och Baltikum ... Jag är född i Sovjetunionen, jag är gjord i Sovjetunionen”.

Universitetsadjunkt Nerijus Maliukevičius vid Vilnius universitet, institutionen för internationella relationer och statsvetenskap menar att  "Festen för högtidlighållandet av 20-årsdagen av den nya konstitutionen borde ha gett en ny vision för Ryssland; istället sjunger de på ruinerna av Sovjetunionen och och dess tidigare härligheter. Jag kallar det en skam och patetiskt.”

En annan lektor vid institutionen för internationella relationer och statsvetenskap, lektor Tomas Janeliunas, säger att “Den här låten var en typisk propagandasång som legitimerar försöken att återupprätta Sovjetunionen.

"Sången innehåller allt som Kreml vill koppla till utbyggnaden av sitt inflytande i världspolitiken . Symboler för makt, den sovjetiska diktatorn och geografiska gränser. Naturligtvis kan detta ses som en provokation, även om det är en fiktion som inte bör följas av ett politiskt svar”, sade han.

Han tillade att Gazmanov ger konsert i Litauen 29 december. «Gazmanov kan betraktas som den ryska politikens propagandaverktyg . Detta är inte underhållning. Detta är politisk propaganda” sade Janeliunas.
Litauiska utrikesministeriet har avböjt att kommentera.
 
Detta berättas i Postimees i dag. Förstår alla nu, att det finns inget som kan kallas lugn och avslappning i de baltiska staterna. Även om man inte talar om hoten man och man emellan.
Baltikum består av tre fria stater. De har olika kultur och olika sätt att arbeta, men de har absolut rätt att finnas. De som alla andra fria stater.
 -----
Och så fina bilder på vår egen blivande drottning, prinsessan Estelle i estnisk media.
http://www.ohtuleht.ee/557316/video-printsess-victoria-pere-valmistab-uheskoos-piparkooke
 
 

dec 13, 2013. Nordkorea, Estland och Ryssland.

Det är intressant att läsa om utrensningarna i Nordkorea.

Först hjälper och stödjs den nye diktatorn Kim Jong Un av sin farbror, faderns förtrogne, i de nya befogenheterna. Nu har farbrodern hängts.

Expressen skriver: Om nu osäkerheten sprider sig i toppskiktet kan det bli kaos och sätta världsfreden i fara, till exempelvis genom ett överraskningsanfall mot grannen Sydkorea.

och:

Kim Jong Un tar till terrormetoder för att skapa skräck bland sina närmaste medarbetare. Avsikten är att ingen ska känna sig säker på sin post och att ingen ens ska komma på tanken att konkurrera med envåldshärskaren.

Kim Jong Un har rensat ut en rad toppfigurer under sina två år vid makten. Om han lyckas stabilisera regimen under det närmaste året kan han sitta kvar "för alltid", precis som pappa och farfar, tror Nordkoreakännare. Om hans terrormetoder däremot leder till kaos kan det få förödande konsekvenser.

Det är som om diktatorn läst om Stalins tid vid makten och kopierar allt punkt för punkt.

Det är fruktansvärt för folket i Nordkorea. Nu sprider sig skräcken allt mer och osäkerheten tar hårdare tag i dem alla. Kan inte sådana här metoder försvinna ur diktatorers medvetande snart! Är det inte prövat och funnet helsjukt? Behöver Nordkoreas diktator psykvård? Lider han av paranoia, liksom Stalin? Ska paranojan och osäkerheten ta överhanden? Kommer lägren överbefolkas? Blir det arkebuseringar? Eller är alla nordkoreaner så luttrade att de bara skakar på axlarna och säger “Jaså, nu igen.”

-----

Varför finns kravet att en ordningsvakt måste kunna estniska när han arbetar på en privat firma i Estland? Det undrar en företagare i Postimees i dag.

Jag behöver en kunnig vakt, inte en tolk. Mycket av mitt arbete handlar inte om Estland,. säger han.

Språkinspektören Ilmar Tomusk svarar: Språkkraven fastställs i §23 punkt 2 i lagen. Där sammanställs kraven för ideella, investerings- och privata företagare och de anställda.

Enligt regeringens förordning ska en tjänsteman eller egenföretagare och de anställda ha kunskaper i estniska språket och kunna använda dem.  I § 8 punkt 13 fastställs att säkerhetspersonal, vars uppgifter innebär att de bär vapen eller behöver använda “särskilda resurser” ska ha kunskaper enligt niva B2.

För en professionell säkerhetsvakt krävs i § 6 punkt 3 kunskaper enligt nivå A2 som standard.

När det gäller andra anställda skall arbetsgivaren kräva språkkunskaper enligt den nivå som krävs för arbetets kvalitet.

Att språkkraven infrias kontrolleras av språkinspektörer.

Det är naturligtvis viktigt att man kan bli förstådd på sitt eget språk i sitt land. Det äör ju helt självklart för oss. Men frågan har en viss känslighet i Estland fortfarande. Det finns företag med enbart rysktalade fortfarande, även om de inte är så många. Men problemet kommer finnas kvar så länge det finns skolor där man enbart talat estniska. Det blir så ointressant för eleverna att lära sig estniska då.

Hur skulle det fungera i Sverige med en säkerhetsvakt som inte kunde svenska?

-----

Putin försvarar de gamla värderingarna i Ryssland i ett tal.

 

Putin angriper västländerna för att de protesterar mot Rysslands syn på homosexuella; många idrottare tänker bojkotta OS i Sotji pga detta.

I talet som varade över en timme talade Putin om att upprätthålla traditionella värderingar för att "förnekelsen av traditionella värden uppifrån ger inte bara negativa konsekvenser för samhället, utan det är också antidemokratiskt eftersom det går emot folkmajoritetens vilja," sade Putin.

Den ryske filosofen Nikolai Berdjajevit citerades, som säger att konservatism förhindrar återfall i mörker och primitivitet.

Jag minns såväl när en lärare i skolan sa att Greklands ställning i världen förändrades när man tillät homosexualitet. Kanske har Putin läst det.

-----

I Õismäe har man återöppnat ett nytt Maxima köpcentrum med 46 butiker efter en ordentlig genomgång. Maxima stängdes redan i maj, dvs innan raset i Riga. Det är man nog glad åt i dag. 

 

dec 12, 2013. Några klipp från tidningarna.

Första infanteribrigaden övar krisarbete tillsammans med polisen

Vägar kommer tillfälligt stängas av mellan kl 11.00 - 16.00.

Övningarna ska göras för verkliga kriser t.ex. naturkatastrofer och miljöförstöring.

Allt görs för invånarnas säkerhet.

-----

Virumaa Teataja har i nu valt årets pressfavorit.

Virumaa Teatjas favoriter i år.
Den här gången gick inte priset till en persom, som vanligt, utan till ett kollektiv: till Rakvere Teater.

Teatern finns i tidningens grannskap och genom åren har personalen varit en bra partner och en bra källa till information. Vi har sett teatern som delaktig i vårt kollektiv, som våra vänner.

Vi diskuterade hur det skulle vara att ha en teater som inte samarbetar med oss, och efter en het debatt bestämde vi oss.

Prisutdelningen sker i januari och priset är ett glaskonstverk av Rakverees konstglasmästare  Riho Hütt och är en symbol för öppenhet.

Förra året vanns priset av pastor Tauno Toompuu, och året dessförinnan av borgmästaren i Sõmeru, Peep Vassiljev som alltid är villig att förklara saker och att kommunicera med pressen.

Före Vasiljev belönades den kände baskettränaren Andres Sõber.

-----
 
 
Lettlands Maxima har förlorat en femtedel av beräknad vinst, säger aktieägare i Vilniaus Prekyba, Ignas Staškevičius .

Han erkände också olika problem för bolagets aktieägare och personal, och uttryckte en förhoppning om att säljarnas lönerna snart kommer att stiga.

Som tidningen Dienas Bizness skriver, sade Staškevičius, har bolagets intäkter påverkats av den inofficiella bojkotten som letterna gjort - vinsten föll kraftigt strax efter tragedin i Rigas Maximabutik.
Men, underströk han, det utesluter inte andra faktorer: flera butikskedjor har stängts, nya har öppnats och dessutom har det skett en förändring av prispolitiken .
I en kommentar till att många invånarna i Lettland och den förre premiärministern Valdis Dombrovskis beslutade att bojkotta Maximabutikerna sade Staškevičius: "Jag är väldigt ledsen, men vi tror att i det långa loppet kommer denna händelse inte att påverka bilden av Maxima."
Staškevičius bad om ursäkt för alla stötande kommentarer från bolagets ledning och försäkrade att lärdomarna har varit nödvändiga om andra liknande problem kan dyka upp i framtiden.
 

dec 11, 2013. “Estland är ett av de världsledande staterna inom området för demokratiska värderingar.” 

F.d. utrikesminister Madeleine Albright sade i eftermiddags under en videokonferens med rådet för mänskliga rättigheter till president Toomas Hendrik Ilves: “Estland är ett av de världsledande staterna inom området för demokratiska värderingar.”

Albright sade att Estland är ett viktigt tillskott till både Europeiska unionen och Nato. Estland har inte bara utvecklats som ett viktigt land när det gäller e-förvaltning utan Estland har också till ett land med starkt skydd av den demokratiska integriteten.

Ilves och Albright betonade tillsammans att frihet och öppen debatt är en av de grundläggande principerna i en demokrati och för mänskliga rättigheter.

Albright sade att auktoritära regimer försöker hålla människor ifrån varandra så att de inte kan lägga arbeta gemensamt för att friheten att delta i diskussioner utvecklas.

President Toomas Hendrik Ilves sade att auktoritära regimer inte kan tolerera fri diskussion, då den utgör ett hot mot regimen existens.

I Tallinn hålls i dag en konferens om "Mänskliga rättigheter och föreningsfrihet".

President Toomas Hendrik Ilves är för närvarande i USA i Washington, DC, för att ta emot en utmärkelse för landets innovativa utveckling av det civila samhället. Det är tankesmedjan NDI (National Democratic Institute), för stödjande av demokratisk utveckling, som delar ut priset.

URL: http://www.postimees.ee/2626924/albright-eesti-on-demokraatlike-vaartuse-vallas-maailma-uks-liidreid

-----

Maxima i Riga. 

Ingenjör Toomas Kaljas har undersökt affärsbyggnaden efter Maximaolyckan i Riga.

"Varför jag gör denna rapport offentlig - trots allt - när jag bara kunde ha förnekat problemet, är för att vi har en seriemördare bland oss, en seriemördare som just har börjat sin mordserie”, menar Kaljas.

Han säger att det finns inte någon speciell människa som är ansvarig för morden. Det är stålkonstruktionen som har orsakat olyckan. Alla offentliga byggnader har dessa stålkonstruktioner som kan fälla våra byggnader; det är seriemorden.

"Jag utpekar inte någon särskild person, men det visar på försumelse och arrogans när några ingenjörer menar att alla våra offentliga byggnader är säkra, och sedan sover lungnt på natten. Det är absolut inte så. Alla är lika farliga.”

“Det är inte en isolerad olycka, det är flera, och det kommer bli ännu fler av samma orsak som denna. Det finns många sådana byggnader. Vi ser inte säkert vad som sker inne i stålkonstruktionen. Vi vet inte när olyckan sker. Nu håller konstruktionerna på att härda och sätta sig. Sedan händer det. Vi måste erkänna misstag så att vi kan ta itu med dem. Det finns ingen anledning till panik, men vi får inte lugnas med att allt är rätt och riktigt,” avslutar han.

URL: http://www.postimees.ee/2626590/maxima-varingut-uurinud-insener-ka-eestis-leidub-ebaturvalisi-avalikke-hooneid


-----

Sofi Oksanen har avslöjat varför hon inte reser till Ryssland

"Jag har inte något intresse av att resa till Ryssland  på grund av deras politiska propaganda", säger Sofi Oksanen, som mötte sina läsare på ett bibliotek i Helsingfors på tisdagen.

För Sofi blir Ryssland alltmer frustrerade eftersom rasismen och homofobin förstärks i landet.

Hon fick frågan om hon är mest finska eller estniska. Hon svarade att det är fler finska författare än hon som skriver på fler språk än finskan, eftersom finska är ett så litet språk. Hon är mest finska, alltså.

Hon sa också att det är dyrare att framställa en e-bok än en vanlig bok, därför vet hon inte vilka av hennes böcker som också kan komma att läsas på läsplatta.

dec 9, 2013. Aktuaalne Kaamera.

 
Jag har härmed den smärtsamma plikten att meddela att skådespelaren Barry Jackson är död. Han spelade doktor George Bullard i Morden i Midsomer.
-----
Och så från Aktuaalne Kaamera:
Vid en bilolycka i Silamäe dödades två vuxna. Två barn "är fortfarande i livet", som reportern sa. Olyckan berodde på de glashala vägarna. 
 
Runt alla skolgårdar ska finnas staket för att skydda barnen. Vi såg det någonstans och det såg mycket bra ut eftersom skolgården gränsar till en väl trafikerad väg.
 
Jag brukar skriva om alla som premieras som Årets bästa vid varje årsskifte. I går gällde det de som arbetar som frivilliga i olika sammahang som fick en premie av presidenten.
 
I ett samarbete mellan ester och svenskar konstateras att gråsälen mår bra i Östersjön. Dock är de inte uppskattade av de som fiskar. De flesta estniska fiskare har begränsad ekonomi och har inte ekonomiska möjligheter att kämpa mot dem, som de har i Sverige.
 
Orgeln i Kuresaare kyrka har återinvigts efter reparationer. Under sovjetåren gjorde man detta flera gånger, men nu gällde det att reparera det som "reparerats" vid dessa tillfällen. I Estland återsstår nu ca 400 orglar att reparera, kostnaden beräknas till ca 450 000 €.
 
I Ukraina har staten inga pengar. Därför har man bett företagare att betala in sin skatt i förväg. Landet är helt beroende av gas och företagarna gör vad som helst för att få ned priset på gasen. Att Ryssland begär samma pris av det mycket mer förmögna Tyskland som av det fattiga Ukraina anser man är upprörande. Med större inkomster kunde Ukraina göra sig mer oberoende av gasen. Nu handlar det om att regimen måste överleva.
Detta är något som alla f.d. sovjetstater känner igen. Man blir beroende av Ryssland som levererar till ett bra pris i början, sedan används det som utpressning.
 
I Estland börjar vissa barn använda knark och alkohol i tidig ålder. Det är naturligtvis ett problem som man arbetar med. Det är ju inte särskilt bra att det är lätt att få tag på kanabis i landet.
 
Och så kulturministerproblemet. En kulturminister har alltså ansvaret för viktiga kulturella utnämningar. Det är inte som i Sverige att det är förbjudet för en minister att lägga sig i vem som utnämns. Nej, ministern är ansvarig för vem som är chefredaktör för den kulturella tidningen Sirp t.ex. 
 
Estland, Lettland och Litauen arbetar gemensamt för tåglinjen Rail Baltic, som ska gå från Estland ner genom Lettland och Litauen och vidare ner i Europa. Nu, efter nyvalet i Litauen, vill man där ändra besluten. Tåget kommer passera både Tallinn och Riga men inte gå till Vilnius eftersom det blir en väldig omväg som fördyrar projektet avsevärt. De har redan fått löfte om pengar från EU, men nu har allt stannat av. Siim Kallas, Estland och EU:s kommunikationsansvarige menar att man kan inte ändra jätteprojektet bara för att det var nyval iLitauen.
 
 
Den estniska skådespelaren Kaljo Kiisk (1925-2007) har fått en staty vid sitt födelsehus. Man har gjort en upplyst promenadväg som slutar vid statyn. Mycket effektfullt. Tyvärr hittar jag inga bilder på den.
 

dec 8, 2013. Lite kuriosa.

Snön har kommit, och staden Rakvere är vackrare än någonsin. Det här är vår favoritgata, Pikk tänav där handarbetsaffärena ligger.

 
 Tre bilolyckor har skett med det nya snöfallet. I år som alla andra år händer sådant.
-----
 

Gissa hur stor Estlands minsta lägenhet är.

I ett äldre trähus Tallinn har man klämt in en liten lägenhet på knappt åtta kvadratmeter bredvid en trappa.

Se! Han kan faktiskt röra sig i den lilla lägenheten.

Det är faktiskt olagligt. En lägenhet måste minst uppta ett utrymme av minst 8 kvadratmeter! Lägenheten är tapetserad och innehåller både spis, dusch, toalett och t.o.m. en veranda om man betraktar trappan som en fin veranda där man kan sitta och njuta av sitt morgonkaffe.

Mäklaren menar att det är ett använbart utrymme. Tänk er t.ex. när föräldrarna från landet vill sova över natten i Tallinn om de varit på något evenemang eller så. Jättebra! Eller när barnen vill ha egna rum. Det finns många möjligheter.

Under den sovjetiska tiden fick esten inte ha mer än 9 kvadratmeter för sig själv. Var lägenheten större kunde vem som helst flytta in.

-----

 Estniska viner.
I Estland odlas vindruvor, och en landsbyggdshögskola har fått fram ett mycket fint vin. De menar att om man sätter vinplantorna så att de belyses av solen så mycket som möjligt och rensar bort skuggande blad kan man få fram en druva som ger ett högklassigt vin.
 

dec 7, 2013 Lemmi Saar-Talver. Ett av många öden i Estland.

Estland är fyllt av historia. Alla familjer har något att berätta. Vi måste bara fråga dem.

Tidningen Maaleht har en artikel, skriven av Ilmar Palli den 5 dec, som är helt otrolig.


Lemmi Saar
I Estland levde 1886-1942 Ants Laikmaa. Han kan närmast jämföras i betydelse med Anders Zorn och hans jämlikar hos oss i Sverige. 1937 bad han skönhetsdrottningen Lemmi Saar att posera för honom, vilket hon inte kunde tacka nej till. Han målade ett vackert porträtt av henne, helt anständigt. Eftersom Laikmaa just höll på att bygga sitt stora hus var han i stort behov av pengar. Han lyckades sälja porträttet för 300 kroon. Orginalet hänger nu på konstmuseet i Tallinn, KUMU. En kopia kan ses i Laikmaas atelje i hans hus som numera är museum. (se min blogg 5 augusti i år)

Lemmis lycka blev inte långvarig. Hon förälskade sig i hemvärnsmannen Agu Talvar och de gifte sig 1939. De skaffade sig en trevlig 3-rumslägenhet i Haapsalu med utsikt över havet. Ofta satt de i Kuursaal vid havsstranden i Haapsalu och njöt av den vackra utsikten.

 Hotfulla moln började hopa sig över landet. Staten hade gjort en överenskommelse med Sovjetunionen och tusentals sovjetiska soldater vällde in i landet. Någonstans måste de bo. En sovjetmajor tvingade sig in i deras lägenhet och tog över ett av rummen. Han betalade ingen hyra, meningen var att staten skulle göra det, men det hände inte. Till slut slängde han ut hyresvärdarna! Inte särskilt ovanligt av ockupanten.

De flyttade till Lemmis pappas hus i Haapsalu.

Snart började sovjetmakten fråga efter Agu Talvar, som räddade sig genom att fly till skogs och blev skogsbroder. Därefter sågs de unga makarna aldrig mer.

Agu eftersöktes eftersom han tillhört hemvärnet! (Vad som helst man gjort under frihetsåren kunde bli belagt med dödsstraff.)

Under sommaren 1941 hårdnade regimen i Estland. En natt kom de in i pappans hus och Lemmi och pappan utsattes för mycket svåra förhör. De ville veta var Agu var. Självklart måste hon och pappan veta det.

När de inte fick något svar, eftersom de inte visste var Agu var, tog de med sig Lemmi och hennes pappa till fängelset i Haapsalu. Hon var klädd i sommarkläder, en klänning, inga strumpor eller kofta eller något annat varmt och så sandaler.

En vecka var hon i fängelset sedan sattes hon på ett tåg på väg “någonstans”. I Jõhvi hamnade tåget i en strid mellan tyska och ryska soldater. Fångvaktarna riskerade sina liv i iverna att se till att fångarna inte lyckades fly. Många fångar och fåpngvaktare dödades.Så småningom hamnade tpget i Irkutsk och på centralstationen i Alexandrov fick hon sin dom. 10+ 5 års deportation som slavarbetare på en kolchos i Krasnojarskområdet i Marinski kommun.


I Estland hade tyskarna tagit över, så samtidigt som Lemmi fick sin dom, fick maken jobb som chef i det estniska hemvärnet som tillåtits att återuppstå i det tyskockuperade Estland.

1944 flydde Agu Talver till Sverige.

Lemmis första dotter Veronika föddes 1947 i Sibirien under tvivelaktiga förhållanden. Kvinnor som fått barn kunde få amnesti, och det fick Lemmi. Hon fick återvända till Estland där hon fick arbete som bokförerska. Men när det stod klart att maken flytt till Sverige 1944 sågs Lemmi automatiskt som en säkerhetsrisk. Hon sågs som en farlig nationalist och den 25 mars 1949 deporterades Lemmi tillsammans med dottern Veronika åter till Sibirien. Denna gång till Novosibirsk där hon får arbeta som bokhållerska. Hennes straff denna gång blev det minimala, 10 år.

Hon började också föda fler barn. 1950 föddes Tiit, 1952 Kalle, 1953 Olev, 1954  Inna. Alla födda i Novosibirsk. 1961 fick hon dessutom dottern Pille, som nu arbetar som präst i Tyskland och som föddes i Estland.

Om papporna får vi inget veta. Sannolikt var hon utsatt för våldtäkter. Barnen blev dock hennes trygghet och hjälpte henne till ett någorlunda acceptabelt liv,

“Mamma klagade aldrig över sitt liv”, minns sonen Olev. “Ibland grät hon lite och sedan fortsatte vi.” När barnen sedan började fråga efter sin pappa svarade hon: “Jag finns till för er.”

Lemmi lyckades skicka hem barnen till Estland 1957; själv kom hon ett par år senare. Hon fick inte tillbaka sitt hem i Haapsalu.

Lemmi började arbeta som bokförerska i Palivere. Då och då utsattes hon för fanatiska kommunisters skvaller och lögner. Sonen Olev minns också att han ofta fick försvara sig mot mobbare i skolan; det fanns lärare som uppmuntrade mobbningen..

1967 återkom den gamla fasansfulla skräcken. Den kommunistiska kommunen förberedde en process mot tillfångatagna skogsbröder och mot Agu Talvar som flytt till Sverige. Haapsalu kommun försökte få honom utlämnad, men den här gången utlämnade Sverige inte någon balt (står det i artikeln). De övriga åtalade arkebuserades. (Ni vet, rättsstaten Sovjetunionen)

Lemmi tvingades vittna mot sin make. För att slippa åka österut en gång till vågade hon inte säga något bra om honom. Hon sa bara att äktenskapet hade varit en ungdomlig förvillelse. Under tiden levde Agu i allsköns välmåga i Sverige…

Lemmi lämnades efter det i fred. Hon fick bara stränga tillsägelser att sona sina synder på bästa sätt.

 Lemmi Talver senare i livet.

1982 rehabiliterades Emmi Talver. Den sovjet-estniska staten bad henne om ursäkt, och när hon låg på sin dödsbädd 1990 fick hon ett skadestånd på 3000 rubler.

1987 lyckades dottern Pille få kontakt per telefon med Agu Talver i Södertälje. Hon frågade mamman om hon ville säga några ord till honom, men hon skakade på huvudet och gick hemifrån.

Jag finner hela den här historien så helt fruktansvärd. Vem är skyldig till Lemmis förstörda liv? Maken? Kommunisterna? Liknande saker hände så många ester. Hur skulle det ha varit i Sverige om kommunisterna fått makten? Vem skulle vara fri från deras uppdiktade brott? Vilka av oss skulle leva i dag? Hur kan någon i dag hylla den regimen och dess paranoida ledare Josef Stalin?

Några kan, och de får också fritt uttala sig i våra medier.

dec 6, 2013 Brottslingar och spioner mm.

I dag berättas det i estniska nyheterna om en ung man, Vladiomir 16 år rysktalande och tidigare straffad, som kom till polisstationen och anmälde sig. Han hade begått ett brott.

Han bor hos sin mor och styvfar. Han och styvfadern brukar supa hårt tillsammans.

Ärendet togs upp i domstol och den unge mannen fick sin dom. Efter att domen lästs upp fördes den han ut ur domstolen med handbojor.

När de kommit ut på gården händer något helt oväntat. Mannen/gossen drar upp en kniv och hugger polismannen i ryggen och baken. Polisen reagerar för sakta eftersom det var helt oväntat att den unge mannen, som kommit självmant till polisen, skulle försöka fly. Polisen fick i alla fall upp en pistol och sköt i fångens ben. Trots det hinner han dock fly och polisen tas om hand. Nu har den unge hittats hemma hos sin mamma och först till sin cell.

Men det kuriösa kvarstår: den unge mannen som självmant gått till polisen brukar våld mot polis för att fly när han fått sin dom!

-----

I dagens Eesti Express läser vi en intressant historia från Andra världskriget som är berättad av den finlädske historikern Juha Pohjonen. Uppgifterna har han kontrollerat noga.

En man, Aaron Taub (det stavas så i Estland), son till den judiske textilmiljonären Abram Taub och boende i Tallinn.  Abram Taub ägde fastigheter i Tallinns Gamla Stad, varav en låg på Virugatan.
 Aaron Taub.

Aaron Taub turistade i Sovjetunionen 1934 och besökte då flera kommunistiska organisationer. Detta  förändrade honom och han blev troende kommunist. Han var mycket begåvad. Hade studerat vid universitet i Paris och Berlin. Talade flytande estniska, ryska, tyska, franska och spanska. Under det spanska inbördeskriget deltog han på den kommunistiska sidan och gick med i det spanska kommunistpartiet. 1938 kom han tillbaka till Estland och när landet ockuperades 1940 anmälde han sig till den sovjetiska säkerhetstjänsten och blev sovjetisk spion, agent. Han fick agentnamnet Frontovik vilket betyder frontsoldat.

Officiellt arbetade han på Hälsovårdsministeriets folkommisariats specialavdelning som vice chef.

1941 beslutades att han tillsammans med de andra spionerna Artur Feigin, Hans Karu och ryssen Alexander Lebedev skulle hoppa fallskärm över Finland och agera som sabotörer o agenter där under fortsättningskriget.

Fallskärmsutbildningen bestod i att vid Pärnu flygfält hoppa från loftet i en lada ner i en höstack. Det var hela utbildningen!

 Viktor Feigin arkebuseras.

Alla sovjetiska spioner var på den här tiden spanienfrivilliga.

Aaron Taub avslöjades av den kvinna han tvingat sig in hos. Det hjälpte inte att han försökte muta henne med choklad till döttrarna.

Mamman med sina flickor. 

 I de förhör han utsattes för avslöjade han allt han visste. Han namngav andra sabotörer, lämnade ut namnen på  chefernai Tallinn, avslöjade viktiga adresser i Tallinn osv. Han uttryckte också önskemål om att börja arbeta för Finland, men det hjälpte inte. Han dömdes till döden och arkebuserades den 13 juni 1941.

Viktor Feigin avslöjades med en enorma arsenal av sprängämnen. Han arkebuserades den 17 juli 1941.

De två andra spionerna är spårlöst försvunna.

Vi får också veta lite praktiska saker. Spionerna hade bara lite mat med sig. När det var slut skulle de se till att få eller stjäla mera mat i Finland. De hade med sig rökt korv och konserver.

 Maten.

 

Ordern var att döda alla de stötte på i Finland, och ta deras ev. identiteshandlingar och kläder. Det var den sovjetiska Förintelsebataljonens vanliga sätt att behandla människor och djur.

-----

Svenske fotbollstränaren Magnus Pehrsson tar över träningen av det estniska fotbollslaget.
 Esterna.
-----
Ain Alvin

Motocrossföraren Indrek Mägi har fått en ny sponsor, den kände estniske advokaten Ain Alvin.

-----

Vad fick de lära sig i skolan under sovjetåren?

En expedit i 60-årsåldern i affären fick frågan “Är det här köttet från Spanien?”  - Det stod Spanien på lappen - “Nej, köttet heter spanien,” svarade hon.

En annan expedit kom springande och svarade att “naurligtvis kommer köttet från Spanien om det står Spanien på lappen!”

Vi log alla vänligt, även de båda expedieterna.

dec 5, 2013. Vad händer i området?

För att ni ska förstå att det händer mycket saker i en liten håla i det lilla landet Estland får ni här alla evenemang i Rakvere, huvudort i länet, i dag:

TEATER:

Haljala Sockenstuga: gästspel av enmansföreställningen  "Varför just jag?" med Jan Uuspõld.

 Vilken utställningslokal! Haljala.

 

KONSERTER:

Evangelisk-lutherska kyrkan i Rakvere kl 18 Otsaskolans julkonsert.

Kunda stadsklubb kl. 19 Kõrsikas konsert

EVENT:

Rakvere Kulturcentrum presenterar “Lovsånger” inom ramen för studierna av Psaltaren kl 15.

Kl 19 firar man Israels “Lovsångsfest” och sång och dans.

SPORT:

Rakvere Sporthall  kl 15 match mellan U - 20lagen i distriktets vollybollsturnering: Rakvere SK - Hiiumaa VK.

Kl 19 Alexella elitbasketturnering: Rakvere Tarvas - Valga / Max & Moorits

UTSTÄLLNINGAR:

Rakvere Galleri ställer ut konstnären Navitrolla.

Art Café ställer ut Kauri skolans konstelevers utställning.

Rakvere Teater ställer ut “ordstäv” av Olivia Lipartia "

På Päts Café visas Mall Värvas foton.

Huvudbiblioteket i Lääne-Virumaa visar konst av ortens konstnärer: Riho Hütt, Eveli Varik, Aili Raudsepp, Jule Käen-Torm, Riina Runnel och Eve Teras (till 20 december)

Stadsbiblioteket i Tapa, barnavdelningen visar konstnären Gunta Randlas utställning " Den största av vänner " (till 4 januari)

På första våningen i biblioteket visas Tatiana Kutsjubas fotografiska  “Hemstadens musik” och Sirje Mõsakus vävda mattutställning(till 30 december)

Jäneda slottshall: Vello Lillemets målningar (till 30 januari)

-----

Det går bra för Estland.

I går godkände kommunfullmäktige en detaljplan som ger ägarna av Tallink grönt ljus för att bygga Estlands största shopping-och nöjescentrum.

Tallinns vice borgmästare Taavi Aas meddelar att ett centrum planeras med 144.000 m2 butiksyta och 22.500 m2 för underhållning. Sex våningar över jord och en underjordisk med garageplats för  2.215 parkeringsplatser och en stor plats för olika nöjen.

-----

Så ännu en rolig sak. På en sida med julmat i Virumaa Teataja föreslås man på julen äta köttfärslimpa med hasselbackspotatis/“pikkpoiss ja Hasselbacki kartulid”.

-----

Även här förekommer vandalisering!

 Det vandaliserade utedasset!

 

Natten till lördag vandaliserades toaletten vid Palermoskogen i Rakvere. Det är andra gången på kort tid. I dag är toaletten reparerad och polisen har börjat förundersökningen. De manar oss: Om du märker någon misstänkt aktivitet på stigarna, vänligen meddela omedelbart den administrativa chefen för gymmet nummer 512 5206.


Viktigt!

dec 4, 2013 Skandalen kring Sirp.

 

Nu ska jag berätta om en skandal som pågått i Estland i drygt en vecka.

 Rein Lang.
 
Jag  börjar från allra första början.

I oktober 1940 startades en tidning i Estland som fick namnet Skäran och Hammaren(Sirp ja Vassar), kulturtidskrift i svart och vitt. Den blev med åren allt populärare, och det berodde på att det var mellan raderna det viktigaste kunde utläsas.

När Sovjet föll och Estland blev fritt valde man att behålla tidningen. Man bara bytte namnet. Nu heter den Sirp/Skäran. Kulturen är mycket viktig för esterna. Det är kulturen som gör skillnad. Det är kulturen och språket som gör att Estland ska vara ett fritt land.

Nåväl, “alla” läste tidningen och chefredaktören Kaarel Tarand var en populär person. Många estniska kulturpersoner har börjat sin karriär på tidninegn. Problemen uppstod när Tarand fick ett annat jobb. Han utsågs till chef för Tartu Rahvamuuseum/Folkmuseet, vilket betydde att en chef för Sirp skulle tillsättas. Det var många som sökte till chefredaktörstjänsten, men ingen av dem kunde kulturminister Rein Lang kunde godkänna. Därefter sökte ingen annan. Man ville väl inte bli ratad. Nu var skandalen i sin linda.

En dag förklarade en man, en “anarkist”, att han var beredd att ta jobbet. Lang godkände honom! Utom tävlan!

Det första han gjorde var att avskeda fyra duktiga journalister och sätta in egna likatänkande vänner i redaktionen i stället. Ministern accepterade. Tidningen måste ut! Alla kulturföreningar protesterade mot “sovjetmaktens” agerande. Och förklarade för ministern att “alla kulturföreningar är emot dig. Vems kulturminister är du då?”

Ett par dagar senare sa Rein Lang upp sig som kulturminister och förklarade det med att han hade kulturföreningarna mot sig.

“Anarkisten” förstod situationen och han och hans vänner lämnade tidningen.

Nu gissas det att anledningen till att han tog jobbet på den viktigaste kulturtidningen i Estland, var att han skulle "spotta på alla". Han var nämligen ovän med alla kulturtidningarna.

Nu söks en ny chefredaktör.

Lang höll ett lågt tal i parlamentet då han bl.a. sa att “det gör det samma vad jag säger. Media förvränger allt så att det blir som de vill i alla fall.” Känner vi igen det?

-----

I maj i år fann en grupp militärer resterna av 28 döda soldater.Senare visade det sig att en av de döda var Rysslandsesten Artur Hoop.

I slutet av november begravdes Hoop på staden Elvas kyrkogård (hans födelsestad) med en högtidlig minnesceremoni. På våren 1942 vid staden Kertj på östra delen av Krim i Ukraina stupade dessa soldater.Fram till i våras sågs Hoop som saknad.

Begravningen i Elva. 

Stenbrottet i Adžõm - Uškai  har gått till andra världskrigets historia. Det var där de blodiga striderna vid Feodosia - Kertj började 1941. I decemberretirerade nästan 10.000 soldater och gömde sig i Adzõm - Uškais stenbrott där de skulle försvara sig mot stora tyska styrkor. Tusentals soldater dog i striderna. Garnisonen höll en bergtäkt 1942 från maj till oktober. (Om tyskarna hade vunnit då hade bara 48 personer överlevt).

Då resterna av soldaterna hittades i våras lyckades man bara identifiera två av dem, Mikhail Malašenko och Artur Hoop. Det klargjordes att den senare har estniska rötter.

dec 3, 2013. PISA-undersökningen.

PISA-rapporten 2012 har nu kommit med resultaten.

 Deltagande länder:

Australien Japan Belgien Kanada

Chile Luxemburg Danmark Mexiko

Estland Nederländerna Finland Norge

Frankrike Nya Zeeland Grekland Polen

Irland Portugal Island Schweiz

Israel Slovakien Italien Slovenienvriga deltagande länder/regioner

Spanien Storbritannien Sverige Sydkorea

Tjeckien Turkiet Tyskland Ungern

USA Österrike

 

Ej OECD-länder

Hongkong-Kina SingaporeTaiwan Vietnam

Lettland LitauenMacao-Kina Ryssland

Shanghai-Kina

 

Dessutom kontrolleras några andra länder, men vi får inte deras resultat.

 

Nu till resultaten.

Matematik. Länderna är rangordnade efter sitt medelvärde. Som nr 1 utmärker sig Sydkorea, och på plats 5 Estland.

Sydkorea  554

Japan      536

Schweiz   531

Nederländerna   523

Estland    521

.

på plats 26:

Sverige   478

 

Bland länderna som inte tillhör OECD ser vi till en början högre poäng:

Shanghai-Kina 613

Singapore 573

Hongkong-Kina 561

Taiwan 560

Macao-Kina 538

Vietnam 511

Lettland 491

Ryssland 482

Litauen 479

 

Läsförståelse:

 

Japan  538

Sydkorea  536

Finland  524

Irland   523

Kanada  523

Polen   518

Estland  516 och plats 7

.

Sverige 483 poäng och plats 27.

 

Icke OECD-länder (urval)

Shanghai-Kina 570

Hongkong-Kina 545

Singapore 542  /../

Lettland, plats 7 med 489

Litauen   plats 8477

Ryssland plats 9475

 

Naturkunskap

Japan    547

Finland   545

Estland   541  /../

På plats 28

Sverige  485

Icke OECD-länder:

Shanghai-Kina 580

Hongkong-Kina 555

Singapore 551 /../

Lettland    502  plats 7

Litauen     496

Ryssland  486

 

Därefter tittar man på skillnader mellan pojkars och flickors resultat, och det är bara i Sverige bland OECD-länderna som flickornas resultat är något bättre än pojkarnas . I Litauen (i den andra gruppen) har också flickorna något högre poäng.

När det gäller elever med ett annat modersmål tittar man på födelseplats, och för Sveriges del är de inföddas resultat klart bättre än de med annart modersmål.

Födda i landet med utländsk bakgrund har klart lägre poäng än

Födda utomlands med utländsk bakgrund. (Beror det på svårigheter i föräldragenerationen där man gett upp?)

Utifrån fem indikatorer på likvärdighet (total variation, mellanskolvariation, övergripande effekt av individens socioekonomiska bakgrund, effekten av skolors socioekonomiska sammansättning samt spridning i socioekonomisk sammansättning mellan skolor) framstår framförallt Finland och Estland, men även Norge som länder som har de mest likvärdiga skolsystemen. Finland uppvisar både låg total variation i elevresultat och mycket låg variation mellan skolor. Resultaten i Finland påverkas också i relativt liten utsträckning av elevens egen socioeko- nomiska bakgrund.  

/.../

Som helhet är bedömningen att Sverige har en likvärdighet som är något bättre än OECD-genomsnittet, men inte på samma nivå som Finland eller Estland. Denna bedömning kan kontrasteras med motsvarande bedömning utifrån resultaten i PISA 2009, där läsförståelse var huvudområde och alla indikatorer, förutom skolsegregation, baserades på resultat i läsförståelse. Utifrån PISA 2009 framstod likvärdigheten i Sverige som genomsnittlig jämfört med övriga OECD-länder.

Sveriges resultat i PISA 2012

Svenska 15-åringar presterar signifikant lägre än OECD-genomsnittet inom samtliga tre kunskapsområden.

I matematik presterar 25 av 34 OECD-länder signifikant bättre än Sverige. I läsförståelse presterar 19 OECD-länder signifikant bättre än Sverige och i naturvetenskap presterar 25 OECD-länder signifikant bättre än Sverige.

18 OECD-länder, däribland Finland, Danmark och Norge, presterar alla signifikant bättre än Sverige inom samtliga tre kunskapsområden.

De asiatiska länderna/regionerna (Japan, Sydkorea, Singapore, Shanghai-Kina och Hongkong-Kina) dominerar stort i toppen. Av icke asiatiska länder tillhör förutom Finland och Kanada numera även Estland och Polen några av de högst presterande OECD-länderna inom samtliga kunskapsområden.

 

Naturligtvis är undersökningen viktig. Det är ju orsaken till att det läggs ner så mycket arbete på den. Och naturligtvis ser jag huvudsakligen på Estland och Sverige.

Sveriges resultat är inte så bra. Vad beror det på? Estland har ju lyckats så mycket bättre. Vad gör de som inte vi gör? Till exempel: är det tyst i klassrummen? Av respekt för dem som faktiskt vill lära sig något ska alla vara tysta.

Vad ska vi fylla den med?

 

Har vi skolor för att våra barn och ungdomar ska få kunskap och studievana? Eller är det för, som professorn, som jag skrev om tidigare, ansåg för att vi ska lära dem att protestera mot chefer?

Det är ett svek mot alla barn och ungdomar att skolorna inte har en hög kvalitet! Ett svek!!

Ants skickar just ett brev till Gustav Fridolin som kommentar till ett uttalande Fridolin gjort om skolan. Här har jag saxat ett stycke:

Stellan Arvidsson var mer intresserad av DDR och Kuba än den svenska skolans framtid.

Jag jobbade på 70 - 80- talet på en skola som den socialdemokratiska skolstyrelseordföranden föraktfullt kallade “Läroverket”. Något värre kunde han inte tänka sig. Han menade att vi inte följde de nya vindarna, utan sysslade med KEPSAR, ORDNING, STRUKTUR, MOBBNING, LÄXOR, UNDERVISNING ja tusan minns allt han klagade på.

Den riktiga katastrofen kom på i mitten av 90-talet när kommunala gymnasier började anställa speciallärare.

Jag var en av dom och tog hand om grupper som knappast kunde läsa och skriva, aldrig gjort en läxa eller lyssnat på en lektion under hela grundskoletiden, de vförstod inte gymnasiematten, inte ens lightkursen fast de haft godkänt på grundskolan.

Detta är en beskrivning av sveket. Nio (9!) meningslösa år av en oerhört viktig period i alla människors liv. Den tid då vi ska förberedas för vuxenlivet. Vad vet de ungdomarna som inte ens lärt sig det mest elementära?

Honnör för esterna som skapat en kunskapsskola som alla accepterar. Även om jag vet att inte alla är nöjda. Men det får jag återkomma till.

 

dec. 2, 2013 Nu erbjuds barn och ungdomar att utbilda sig i miljöfrågor.

Nu har det hänt igen! Ett av Viking lines fartyg var ute i sådan storm i går att de inte vågade gå in i hamnen i Tallinn utan erbjöd alla passagerare att äta och sova på fartygets bekostnad. I dag på morgonen gick de in i hamn och kunde sedan vända åter till Helsingfors i rätt tid.
Det var sådan storm som vi råkade ut för när vi reste via Helsingfors till Tallinn på 90-talet. Vi fick sova på golvet i matsalen vilket var opraktiskt när de dukade för frukost. Det var bara att sträcka upp handen och plocka från bordet som man sovit under.
 
Det finns en bildserie från stormen, som den såg ut i Tallinns Hamn här: http://www.tallinncity.ee/galerii/27542/torm-reisisadamas/
 
-----

Nu erbjuds barn och ungdomar att utbilda sig i miljö- och samhällsfrågor. 10 centra görs i ordning för att utbilda om miljö och samhälle. 

Evelin Kurmis representant för utbildningen menar att detta är ett viktigt projekt för Estland. "Det täcker hela Estland, såväl yngre barn som tonåringar och vuxna. Projektet har arbetats fram för att skapa nya möjligheter för människor i olika åldrar att få ökad medvetenhet om miljön. Man kan säga att det här projektet ska nå alla eftersom där inte finns någon annan liknande specifik utbildning. Allt finns i bussen som kör omkring. Främst i Rapla, Järva och Harju län har man en  särskilt ombyggd och inredd buss där det finns möjlighet till olika sätt att studera de olika aspekterna på miljö, naturvård och samhällsvård i både stort och smått."

Projektledaren och Naturvårdsverkets miljöutbildningsspecialist Imbi Koivu sade att utbildning för att förbättra förhållandena för vetenskaplig och teknisk utveckling  är viktigt." Ständigt kommer nya tekniska verktyg för att studera både vilda djur och miljön. Därför fick vi möjlighet att ansöka om finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF ). Då "Utveckling för utbildning om miljön och samhälle" är avgörande."

Europeiska unionens stöd har möjliggjort att många planer och drömmar går i uppfyllelse, sådant som det tidigare saknades pengar till. Projektets  bidragsbelopp uppgår till nästan 1,4 miljoner €, 10 % av den summan står statsbudgeten för.

Det är Postimees som rapporterar, och visst är det intressant. Det blir alltås en specialutbildning i miljö-, natur- och samhällsfrågor, och alla ska t.ex. kunna studera vilda djur (björn, lo, varg, vildsvin (och numera shakaler) mm mm, som det finns så gott om i Estlands skogar.

-----

 

 Narva kommunalhus. Narva bombades sönder och brann ner vid slutet av andra världskriget. Det gamla kommunalhuset blev dock kvar, men detta är en nybyggnad.
 
Resterna av Katedralen i Narva efter bombningen.

Ännu har ingen borgmästare tillsatts i Narva, rapporterar Postimees.

I Estlands tredje största stad har Keskerakond inte valt ut den borgmästare de har rätt till efter kommunalvalen i oktober. 

På torsdagen under ett rådsmöte stod det på dagordningen att  borgmästare skulle utses. Centerpartiets/Keskerakonds ordförande sa till Postimees att "det är inte bråttom".

" Vi bestämde oss för att börja med att utse ordförande och vice ordförande i olika utskott  som är viktiga för makten i staden. Vi har två månader på oss med detta arbete." Samtidigt diskuterades höjda löner för politikerna!!

Narvas förre borgmästare valdes till ordförande i kommunfullmäktige. Med beslutet flyttades den tidigare ordförande i rådet "Kjeskerakonds"/ryska för Keskerakond Aleksandr Jefimov från posten och som svar skickade han ut ett email till sina kollegor.

"Jag är fruktansvärt upprörd över behandlingen. Vid vårt första  koalitionsmöte presenterades jag somn förste kandidat till ordförandeposten. Andra kandidater nämndes inte." Det var nog inte meningen att mailet skulle bli offentligt, och Jefimov förnekar inte att han skrivit det, men vägrar ge några kommentarer.

Det blir spännande att se vad som händer. Narva har ju en särskild ställning i Estland som den stad där det är en övervägande majoritet av rysktalande.


dec. 1, 2013 Kalender för Tarapitatroende och Landsbygdstroende.

Nu måste jag söka efter mer fakta om hur man levde och tänkte förr i Estland och i de estlandssvenska områdena. Det är svårt för oss att tänka oss in i de tider när man inte visste att årstiderna kom och växlade regelbundet. Jag minns att jag såg en text om det när jag var i Tartu folkmuseum.

Nu fick jag i alla fall en kalender av Annika, som är gjord med gammal visdom och kunskap. Först ska jag berätta vad det står om decembermånaden. Den gäller för Taratroende och landsbygdstroende.


 Kalender.

Festen infaller 21-24 december. Det är den stora Maarahvas-(landsbyggdsbefolkningens)festen. Då förbereder man sig tidigt. Hela huset ska städas och rengöras ordentligt. Man ska göra mycket festmat. Och då menar jag mycket!

För att skrämma bort mörka krafter sätter man upp kors framför dörrar, fönster och grindar. Man hänger upp krasse i rummen.

Så här långt kan vi känna igen oss, eller hur? Ja, inte allt, men städar och förbereder julmaten gör vi i alla fall. Jag minns att pappa målade om alla trämöbler till julen och köksväggarna tvättades alltid då.


Man förbereder allt och ställer fram kött och bröd som ska stå framme på borden hela helgen.

Man ska också vila mycket men ändå hinna med lekar, speciella jullekar, och att äta bra är viktigt.

På natten brinner eldarna. Inne och ute.

När den stora dagen kommer, den som vi nu kallar julafton och som man tidigare kallade nyårsafton, då badar man bastu. Alla måste var rena och fräscha. På kvällen äter man mat 7, 8 eller 12 gånger för att få styrka inför det nya året.

På natten, eller på morgonen (om man var för däst fört att orka, kanske) tvättar man ögonen med friskt vatten för att hålla sig frisk under det kommande året.

Sedan går man till djuren med bröd. De ska också önskas ett gott nytt år.

 Vargen vakar över oss.

Den 25 december börjar så det nya solåret. Man vet att dagarna nu sakta men säkert blir allt längre.

Männen och pojkarna går runt i gårdarna i närheten och önskar alla ett gott nytt år.

Det året som börjar snart har nummer 10227. (tiotusentvåhundratjugosju)

Det indelas i två huvuddelar. Den mjuka och den hårda tiden.

Först den mjuka tiden: Under den här tiden blir såren ofta irriterade och mjölken surnar fort. Då försöker man få bort all sly. Tar hand om det "sparade" på utedass och hos djuren och gör högar av det. Man försöker döda alla skadeinsekter. Också under den mjuka tiden sätter man potatis och andra rorfrukter. Allra mjukaste dagarna är “den försvunnes torsdag” som nästa år infaller den 10 januari, 9 maj, 6 juni och 5 september.

Under den hårda tiden läker alla sår bra. Träden lever friska och multnar inte. Det är skördetid. Man fäller de träd man kommer behöva till husbyggande och möbler mm.

Den bästa månaden är Radokuu, och det är… december!! Vilken tur vi har. December har just börjat. En hel lång härlig månad. Stressa inte! Ta det lugnt och njut!


RSS 2.0