dec 15, 2013. I dag är det tredje advent.

 
Den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, säger i en intervju att västvärlden har förlorat kontakt med verkligheten i och med protesterna i Ukraina.

“Vad har Janukovitj gjort?  Ska han tillverka atombomber? Är någon avrättad? De nuvarande gatuprotesterna är av sådan omfattning och använder hårda ord som om landet förklarat krig mot en fredlig stat mot folkets vilja.”

I en annan artikel i Postimees läser vi om Janukovitjs reaktioner. Han menar att man ska straffa de skyldiga, de som ligger bakom protesterna och de som betalar dem. Om även andra fängslats ska de friges.

-----

Och så har vi den nya järnvägslinjen Rail Baltica, som ska passera genom Baltikum och sedan vidare söderut.  Erik-Niiles Kross, Tallinns kommunfullmäktige (IRL), menar att den järnvägen kommer ta lång tid att bygga färdig.

“För mig skapar det baltiska samarbetet bara oro”, säger Kross. “Vägen från Pärnu till Warszawa och Berlin är inga problem, där finns det gammal järnvägsräls som kan användas, men när det gäller Lettland och Litauen då ser projektet ut att bli färdigt långt in i framtiden.

-----

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Typiskt estnisk julpynt. Inspirerat av folkdräkterna.
 
Tidningarna är också fyllda av julen och allt som ska göras. När det gäller julmat rekommenderas det svenska julbordets: Gravlax med senapssås, Janssons frestelse, gubbröra och så lussekatterna. Allt serveras med recept! Men en läsarew tyckte att lussekatterna inte skiljde sig från dom hon alltid gjort.

En annan skriver om julen de firade hos en familj i Sverige, och allt var färdigköpt; men det smakade gott i alla fall.

 Blodkorv. Mums!
Den stora skillnaden mellan våra julbord är att i Estland äter man också blodkorv med fläsk, surkål och lingonsylt, och det är verkligen gott! Dessutom äter man sylt med kött i, sa Ants när han var lite och gick i skolan. Sylta heter sylt på estniska, och då är det inte så lätt för en liten kille…

-----

President Ilves elektroniska julkort kan du se här:http://www.president.ee/christmas/ 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0