dec 28, 2013 Vilken vinter vi har!!

Det har varit en varm jul på många ställen i Estland. Se bara:

I december!!!
 
Väike Maarja, julen 2013
-----

Det hände andra saker under julen också. Till exempel kom ett meddelande till larmnumret kl 00.20 från en man som meddelade att i Stenbocks hus i Tallinn var fanns en bomb.

Det konstaterades att en sprängladdning var placerad i huset där premilärministern sitter  och där regeringsmöten hålls.

Polisen lyckades identifiera den man som ringde. Redan efter en timme kunde de gripa en 28 årig rysktalande man från Viljandi som tidigare bott i Saarepeedi kommun.  Han blir nu åtalad för att allvarligt ha stört den allmänna ordningen.

-----

 

Mart Laar, som tidigare varit bl.a. statsminister och numera är chef för Estlands Riksbank, anser att det är dags att se över om inte det krävs revision av den estniska ordningen. Dessutom anser han att Andrus Ansip varit statschef för länge.

Det behövs en genomgång av vad vi hittills gjort och bestämma vad som fungerat och vad som behöver förändras. “Det finns mycket som varit viktigt för Estland och gett goda resultat, men som inte behövs längre.”

När det gäller Ansip menar Laar, att det naturligtvis måste var  premiärministerns egna beslut.

Jag vet själv att Ansip tidigare sagt att han inte ställer upp i ett nytt val.
 
Det lilla landet Estland på andra sidan Östersjön lever vidare. Varje dag kommer något oroande uttalande från Ryssland. Makt och att vara störst, starkast och farligast är något som inte lämnar människorna där. Den nesliga förlusten på 1990-talet skämmer. Vilka är skyldiga? Varför har Putin bestämt att balterna är de största foienderna?
Kanske för att balterna passar så väl in i väst. Deras kultur överensstämmer med oss. Deras tänkesätt. Se bara hur snabbt de tagit till sig allt nytt som de var så långt ifrån under sovjettiden. Alla tekniska framgångar vi hade, som de inte blev delaktiga i. Jag minns såväl det stora varuhuset Kaubamaja i centrala Tallinn 1978. Vad sålde de? Sådant som vi inte längre använde eftersom vi fått nyare, bättre varianter att använda. Som tvättmaskiner från 1950-talet när vi var där 1978; bara ett exempel. 1991 köpte vi en rysk kamera som vio köpte utan garanti, eftersom de inte visste vad det var; och som var oanvändbar redan från början.
Nu är EU:s expertis när det gäller cyberkrig, datorvirus etc placerad i Tallinn. President Obama och president Ilves träffades i New York och diskuterade de problemen.
Det är möjligt för alla att konstatera att utvecklingen gått frammåt så snabbt i Estland, medan så många platser i Ryssland fortfarande saknar det mest basala. Nu har man i Ryssland tydligen börjat förbättra vägar så att de ska bli farbara även för västliga bilar. Ändå är det så tydligt vad friheten har betytt för Estland. Det är just det som är så svårt för Putin att acceptera.
Jag har bara en nyårsönskan: Att Estland ska få vara fritt för alltid.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0