dec 13, 2013. Nordkorea, Estland och Ryssland.

Det är intressant att läsa om utrensningarna i Nordkorea.

Först hjälper och stödjs den nye diktatorn Kim Jong Un av sin farbror, faderns förtrogne, i de nya befogenheterna. Nu har farbrodern hängts.

Expressen skriver: Om nu osäkerheten sprider sig i toppskiktet kan det bli kaos och sätta världsfreden i fara, till exempelvis genom ett överraskningsanfall mot grannen Sydkorea.

och:

Kim Jong Un tar till terrormetoder för att skapa skräck bland sina närmaste medarbetare. Avsikten är att ingen ska känna sig säker på sin post och att ingen ens ska komma på tanken att konkurrera med envåldshärskaren.

Kim Jong Un har rensat ut en rad toppfigurer under sina två år vid makten. Om han lyckas stabilisera regimen under det närmaste året kan han sitta kvar "för alltid", precis som pappa och farfar, tror Nordkoreakännare. Om hans terrormetoder däremot leder till kaos kan det få förödande konsekvenser.

Det är som om diktatorn läst om Stalins tid vid makten och kopierar allt punkt för punkt.

Det är fruktansvärt för folket i Nordkorea. Nu sprider sig skräcken allt mer och osäkerheten tar hårdare tag i dem alla. Kan inte sådana här metoder försvinna ur diktatorers medvetande snart! Är det inte prövat och funnet helsjukt? Behöver Nordkoreas diktator psykvård? Lider han av paranoia, liksom Stalin? Ska paranojan och osäkerheten ta överhanden? Kommer lägren överbefolkas? Blir det arkebuseringar? Eller är alla nordkoreaner så luttrade att de bara skakar på axlarna och säger “Jaså, nu igen.”

-----

Varför finns kravet att en ordningsvakt måste kunna estniska när han arbetar på en privat firma i Estland? Det undrar en företagare i Postimees i dag.

Jag behöver en kunnig vakt, inte en tolk. Mycket av mitt arbete handlar inte om Estland,. säger han.

Språkinspektören Ilmar Tomusk svarar: Språkkraven fastställs i §23 punkt 2 i lagen. Där sammanställs kraven för ideella, investerings- och privata företagare och de anställda.

Enligt regeringens förordning ska en tjänsteman eller egenföretagare och de anställda ha kunskaper i estniska språket och kunna använda dem.  I § 8 punkt 13 fastställs att säkerhetspersonal, vars uppgifter innebär att de bär vapen eller behöver använda “särskilda resurser” ska ha kunskaper enligt niva B2.

För en professionell säkerhetsvakt krävs i § 6 punkt 3 kunskaper enligt nivå A2 som standard.

När det gäller andra anställda skall arbetsgivaren kräva språkkunskaper enligt den nivå som krävs för arbetets kvalitet.

Att språkkraven infrias kontrolleras av språkinspektörer.

Det är naturligtvis viktigt att man kan bli förstådd på sitt eget språk i sitt land. Det äör ju helt självklart för oss. Men frågan har en viss känslighet i Estland fortfarande. Det finns företag med enbart rysktalade fortfarande, även om de inte är så många. Men problemet kommer finnas kvar så länge det finns skolor där man enbart talat estniska. Det blir så ointressant för eleverna att lära sig estniska då.

Hur skulle det fungera i Sverige med en säkerhetsvakt som inte kunde svenska?

-----

Putin försvarar de gamla värderingarna i Ryssland i ett tal.

 

Putin angriper västländerna för att de protesterar mot Rysslands syn på homosexuella; många idrottare tänker bojkotta OS i Sotji pga detta.

I talet som varade över en timme talade Putin om att upprätthålla traditionella värderingar för att "förnekelsen av traditionella värden uppifrån ger inte bara negativa konsekvenser för samhället, utan det är också antidemokratiskt eftersom det går emot folkmajoritetens vilja," sade Putin.

Den ryske filosofen Nikolai Berdjajevit citerades, som säger att konservatism förhindrar återfall i mörker och primitivitet.

Jag minns såväl när en lärare i skolan sa att Greklands ställning i världen förändrades när man tillät homosexualitet. Kanske har Putin läst det.

-----

I Õismäe har man återöppnat ett nytt Maxima köpcentrum med 46 butiker efter en ordentlig genomgång. Maxima stängdes redan i maj, dvs innan raset i Riga. Det är man nog glad åt i dag. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0