dec 9, 2013. Aktuaalne Kaamera.

 
Jag har härmed den smärtsamma plikten att meddela att skådespelaren Barry Jackson är död. Han spelade doktor George Bullard i Morden i Midsomer.
-----
Och så från Aktuaalne Kaamera:
Vid en bilolycka i Silamäe dödades två vuxna. Två barn "är fortfarande i livet", som reportern sa. Olyckan berodde på de glashala vägarna. 
 
Runt alla skolgårdar ska finnas staket för att skydda barnen. Vi såg det någonstans och det såg mycket bra ut eftersom skolgården gränsar till en väl trafikerad väg.
 
Jag brukar skriva om alla som premieras som Årets bästa vid varje årsskifte. I går gällde det de som arbetar som frivilliga i olika sammahang som fick en premie av presidenten.
 
I ett samarbete mellan ester och svenskar konstateras att gråsälen mår bra i Östersjön. Dock är de inte uppskattade av de som fiskar. De flesta estniska fiskare har begränsad ekonomi och har inte ekonomiska möjligheter att kämpa mot dem, som de har i Sverige.
 
Orgeln i Kuresaare kyrka har återinvigts efter reparationer. Under sovjetåren gjorde man detta flera gånger, men nu gällde det att reparera det som "reparerats" vid dessa tillfällen. I Estland återsstår nu ca 400 orglar att reparera, kostnaden beräknas till ca 450 000 €.
 
I Ukraina har staten inga pengar. Därför har man bett företagare att betala in sin skatt i förväg. Landet är helt beroende av gas och företagarna gör vad som helst för att få ned priset på gasen. Att Ryssland begär samma pris av det mycket mer förmögna Tyskland som av det fattiga Ukraina anser man är upprörande. Med större inkomster kunde Ukraina göra sig mer oberoende av gasen. Nu handlar det om att regimen måste överleva.
Detta är något som alla f.d. sovjetstater känner igen. Man blir beroende av Ryssland som levererar till ett bra pris i början, sedan används det som utpressning.
 
I Estland börjar vissa barn använda knark och alkohol i tidig ålder. Det är naturligtvis ett problem som man arbetar med. Det är ju inte särskilt bra att det är lätt att få tag på kanabis i landet.
 
Och så kulturministerproblemet. En kulturminister har alltså ansvaret för viktiga kulturella utnämningar. Det är inte som i Sverige att det är förbjudet för en minister att lägga sig i vem som utnämns. Nej, ministern är ansvarig för vem som är chefredaktör för den kulturella tidningen Sirp t.ex. 
 
Estland, Lettland och Litauen arbetar gemensamt för tåglinjen Rail Baltic, som ska gå från Estland ner genom Lettland och Litauen och vidare ner i Europa. Nu, efter nyvalet i Litauen, vill man där ändra besluten. Tåget kommer passera både Tallinn och Riga men inte gå till Vilnius eftersom det blir en väldig omväg som fördyrar projektet avsevärt. De har redan fått löfte om pengar från EU, men nu har allt stannat av. Siim Kallas, Estland och EU:s kommunikationsansvarige menar att man kan inte ändra jätteprojektet bara för att det var nyval iLitauen.
 
 
Den estniska skådespelaren Kaljo Kiisk (1925-2007) har fått en staty vid sitt födelsehus. Man har gjort en upplyst promenadväg som slutar vid statyn. Mycket effektfullt. Tyvärr hittar jag inga bilder på den.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0