dec 11, 2013. “Estland är ett av de världsledande staterna inom området för demokratiska värderingar.”



 

F.d. utrikesminister Madeleine Albright sade i eftermiddags under en videokonferens med rådet för mänskliga rättigheter till president Toomas Hendrik Ilves: “Estland är ett av de världsledande staterna inom området för demokratiska värderingar.”

Albright sade att Estland är ett viktigt tillskott till både Europeiska unionen och Nato. Estland har inte bara utvecklats som ett viktigt land när det gäller e-förvaltning utan Estland har också till ett land med starkt skydd av den demokratiska integriteten.

Ilves och Albright betonade tillsammans att frihet och öppen debatt är en av de grundläggande principerna i en demokrati och för mänskliga rättigheter.

Albright sade att auktoritära regimer försöker hålla människor ifrån varandra så att de inte kan lägga arbeta gemensamt för att friheten att delta i diskussioner utvecklas.

President Toomas Hendrik Ilves sade att auktoritära regimer inte kan tolerera fri diskussion, då den utgör ett hot mot regimen existens.

I Tallinn hålls i dag en konferens om "Mänskliga rättigheter och föreningsfrihet".

President Toomas Hendrik Ilves är för närvarande i USA i Washington, DC, för att ta emot en utmärkelse för landets innovativa utveckling av det civila samhället. Det är tankesmedjan NDI (National Democratic Institute), för stödjande av demokratisk utveckling, som delar ut priset.

URL: http://www.postimees.ee/2626924/albright-eesti-on-demokraatlike-vaartuse-vallas-maailma-uks-liidreid

-----

Maxima i Riga. 

Ingenjör Toomas Kaljas har undersökt affärsbyggnaden efter Maximaolyckan i Riga.

"Varför jag gör denna rapport offentlig - trots allt - när jag bara kunde ha förnekat problemet, är för att vi har en seriemördare bland oss, en seriemördare som just har börjat sin mordserie”, menar Kaljas.

Han säger att det finns inte någon speciell människa som är ansvarig för morden. Det är stålkonstruktionen som har orsakat olyckan. Alla offentliga byggnader har dessa stålkonstruktioner som kan fälla våra byggnader; det är seriemorden.

"Jag utpekar inte någon särskild person, men det visar på försumelse och arrogans när några ingenjörer menar att alla våra offentliga byggnader är säkra, och sedan sover lungnt på natten. Det är absolut inte så. Alla är lika farliga.”

“Det är inte en isolerad olycka, det är flera, och det kommer bli ännu fler av samma orsak som denna. Det finns många sådana byggnader. Vi ser inte säkert vad som sker inne i stålkonstruktionen. Vi vet inte när olyckan sker. Nu håller konstruktionerna på att härda och sätta sig. Sedan händer det. Vi måste erkänna misstag så att vi kan ta itu med dem. Det finns ingen anledning till panik, men vi får inte lugnas med att allt är rätt och riktigt,” avslutar han.

URL: http://www.postimees.ee/2626590/maxima-varingut-uurinud-insener-ka-eestis-leidub-ebaturvalisi-avalikke-hooneid


-----

Sofi Oksanen har avslöjat varför hon inte reser till Ryssland

"Jag har inte något intresse av att resa till Ryssland  på grund av deras politiska propaganda", säger Sofi Oksanen, som mötte sina läsare på ett bibliotek i Helsingfors på tisdagen.

För Sofi blir Ryssland alltmer frustrerade eftersom rasismen och homofobin förstärks i landet.

Hon fick frågan om hon är mest finska eller estniska. Hon svarade att det är fler finska författare än hon som skriver på fler språk än finskan, eftersom finska är ett så litet språk. Hon är mest finska, alltså.

Hon sa också att det är dyrare att framställa en e-bok än en vanlig bok, därför vet hon inte vilka av hennes böcker som också kan komma att läsas på läsplatta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0