Dec 24, 2013 God Jul!

Inte ens på julafton. Ni som läst DN i dag vet vad jag menar. Maja Hagerman förklarar att vi inte har någon svensk kultur. Igen matas vi med det. Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger, då blir den sanning. Vi får inte ge upp. Det är ingen skam att ha en kultur. En svensk kultur. Som alla länders kultur har den tagit intryck utifrån, men vi har gjort det svenskt, och vi kommer fortsätta med det. Märkvärdigare än så är det inte. För alla nationer. Kan man driva till åtal att mediafolk stjäl vår kultur? 
Jag fick ett mail i ärendet:
Vilket enkelspårigt resonemang. ingen människa tror väl att civilisationer o kulturer är oberoende av sin omvärld. Att köra med Cloetta o julmust mm. är inte bara larvigt, jag tycker att det tyder på ngn. form av hjärnsläpp. Men det är ju så många mediaproffs beter sig. Alltså, vem menar att svensk kultur är svensk och inget annat, opåverkad o genuin? Fnns det ngn. som påstår att USA:s kultur är USA:s och ingen annans, är rysk kultur rysk - bara rysk - inga impulser från någonannan? Naturligtvis inte…inte ens korkade sverigedemokrater eller andra korkskallar kan mena det. Men…olika länder och orter UTVECKLAR olika former av en gemensam nämnare, vilket ju är naturligtvis självklart - men skriv då det och låtsas inte som om läsaren är idiot. Några exempel: möbler har väl ”alla” kulturer tillverkad- men hur ser dom ut? Ett Spa i Rakvere har en svit som ingen ”normal” människa hyr. Toaletten ser ut som en prålig rokokotron, sängen är ett under av vulgo, sådär är det hela tiden. Sviten är bokad år i förväg. Av vilka..jo av ryssar som i tusental besöker detta Spa året om. Ingen est, svensk eller finne vill bo i den sviten där. Den ”nordiska” sviten är..ja..nordisk. Har kanske möbelsmaken utvecklats olika i olika ”kulturer”. En stol har väl alltid varit en stol. Javisst är det så. Det gäller allt annat också - maten - kläderna - teaterpjäserna - musikalerna - högtiderna, osv. osv. Det är jobbigt när ni som ”äger” massmedia utgår ifrån läsare o tittare inte är dumma utan DUMMARE.
Som sagt Maja Hagerman…antingen är du "dum i huve”, eller är du en av dom som flinande skriver för pöbeln.
Den första klädda julgranen ställdes upp i Tallinn på 1400-talet - blev sedan berömd genom Tysklands försorg - Jenny Nyström och Walt Disney m.fl. hjälpte till- hör den till den svenska kulturen eller inte, eller måste man vid varje gran skriva: tillhör den estniska kulturen, importerad av oss som ingen kultur har, (citat från Mona Sahlin), eller kan man säga att julgranen tillhör den svenska kulturen - kan man ha den stående i skolor och sjukhus utan att såra resten av världen - eller hitflyttade eller här födda muslimer, judar, buddister, hinduer, asatroende osv. osv.
Det skulle vara kul att bygga en kyrka i Saudi-Arabien. 
-----
 
 
Och så var det Putin som frigav vissa speciella fångar. De som skulle  uppmärksammas i världens media. Pussy Riot-Nadezhda Andreyevna Tolokonnikova vill att man i Ryssland ska ha samma kultur när det gäller humanism och rättsväsende som Europa (se ovan). Kanske det uppmärksammas så att världen verkligen förstår att det är väldigt stor skillnad på den ryska och den västerländska kulturen. Svårigheten för makten i Ryssland är att så många unga människor har besökt väst och både sett och känt den stora skillnaden. Hon ska nu arbeta för mänskliga rättigheter; hon har ju fått nya intryck; sett det värsta i Ryssland. (Det finns många oskyldiga ester som också kan beröätta om det, även om många av dem inte överlevde.
-----
 
Jul i Estland.
 
God Jul!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0