Dec. 4, 2009 Man måste lära sig koderna.

Vy från Kadrina    

 

En ung man, Viktor Perez Fernando från Brasilien går just nu i tolfte klass på Kadrina Gymnasium. Han kom till Estland i januari i år, och åker hem till Brasilien efter jul. Då fortsätter firandet där med att alla badar i havet.

 

Till en början talade han engelska men allt eftersom lärde han sig estniska, och vi hörde en intervju med honom. Klar och tydlig estniska, men naturligtvis en brytning. Han vänner vill helst tala engelska med honom, de vill ju bli bra på det, men han vill inte. Han vet ju inte när han kommer tillbaka, så han måste träna. Han stortrivs. I början var det lite problem. Han uppfattade det som om de inte gillade honom i Kadrina. Folk var så tysta och kanske lite avståndstagande, annars blyga. I Brasilien hälsar man ordentligt på alla i huset när man kommer på besök, och man pussar alla på kinden två gånger. I Estland kanske de inte alls har pratar med varandra ens. När han förstod det, då blev han lugn och tog initiativ själv. Nu tycker han att alla är jättetrevliga.

 

Dessutom är det lugnt i klassrummet. I Brasilien kan det vara upp till femtio elever i en klass, och det är aldrig tyst. Man har svårt att hänga med. Och vilken skola man än ska söka sig till, måste man genomgå ett kunskapsprov. Här är det tyst under lektionerna. Alla lyssnar och gör anteckningar, och han tycker att alla lär sig något hela tiden.

 

Han talar om koderna. Man måste lära sig koderna i landet.

Egentligen är allt annorlunda. Allt. Ja man till och med skämtar på ett helt annat sätt.

När man är förkyld i Brasilien, då går man bort, vänder ryggen till och sedan snyter man sig. I Estland står man framför varandra och snyter sig och fortsätter prata.

Att bada bastu i Brasilien är en ganska varm historia. Här kastar man sig i snön och svalkar av sig.

Men han älskar landet, och hans föräldrar tror att han har blivit galen.

 

I den engelska tidningen The Guardian skriver de om ytterligare en journalist, som mördats den 16 november i Kaliningrad. En kvinna Olga Kotovskaja. Hon föll från ett fönster på 14- våningen. Officiellt ville man klassa det som självmord, men tidningen skriver att hon just vunnit ett viktigt mål i rätten. Efter en lång domstolsförhandling hade hon vunnit tillbaka sin TV-kanal Kaskad. En fri kanal alltså, där hennes gäster i programmen ibland var kritiska mot de politiska ledarna i Kaliningrad där hon bodde och arbetade. Det var redan 2004 som några män ledda av den tidigare guvernören Vladimir Pirogov tog kontroll över kanalen, och därmed stoppade all kritik mot administrationen.

En kollega till henne Ginzburg menar att hon självklart är mördad, och ”om ni får höra att jag har begått självmord, då vet ni att jag också är mördad.”

Hon ägde också en tidning ”Novaya Gazeta” där fyra andra kollegor mördats. En av dem är den journalist, Anastasia Baburova, som mördades i januari tillsammans med tidningens advokat Stanislav Markelov. Det är 17 journalister i Ryssland som mördats, eller dött under misstänkta förhållanden sedan 2000.

 

I dag sa ju Putin i ett tal, att det var Stalin som byggt upp Sovjetunionen/Ryssland och gjort det till en industristat. Som tur var talade han lite grand om det dåliga hos Stalin också. Sedan kan man ju undra vad det var för industrier Stalin byggde upp.

 

 

Trackback
RSS 2.0