Nov. 23, 2009 det är tur vi har Google.

I Estland behöver man inte så stora brevlådor. De översvämmas inte a reklam. Ännu.

 

 

 

Hörde ni att det går så bra för Estland, att man diskuterar Eurosamarbete. Euron kan införas under 2011. Vad säger då alla skitsnackare som förtalat Estland? Det sades ju att Estland skulle devalvera direkt om Lettland gjorde det. Lettland har tvingats till fruktansvärd åtstramning. Livet har blivit svårt för letterna. Men Estland har klarat sig förhållandevis bra. De hade en rejäl reserv för dåliga tider, och har inte behövt låna från väst. Det ha varit jobbigt i Estland också. Det är stor arbetslöshet, men ingen apati. Och efter det här beskedet, så kan det bara bli bättre.

 

Jag tycker också att det är intressant att lyssna på vad som sägs om samma problem i de båda länderna. I Sverige har vi beklagat oss över de baltiska folken som gett sådana problem för våra banker, och därmed för oss skattebetalare. I Estland har man varit upprörd över de svenska bankerna, som först gjorde enorma vinster på utlåningen i Estland, och sedan satte åt tumskruvarna när det krisade. Kunde de inte använda miljardvinsterna?

 

Kanske skulle jag ha kommenterat historien om Martin Tamm i går. Visst var det oerhört kallt att slänga sig på marken när de var beskjutna, på ganska nära håll, dessutom. De var kalla hela tiden. Var som helst kunde de bli upptäckta. En midsommarafton satt vi och pratade med en man, som berättade att han hade gömt sig i myren bortom byn. Där kände de sig säkra, eftersom de visste själva var man kunde gå och springa. Blev de förföljda gällde det bara att rusa iväg så fort som möjligt. Förföljarna skulle kliva fel när som helst. E hade ingen aning om var det bar. Man blev nog kall av det där livet.

 

En annan sak som jag tänkt på:

I den kognitiva psykologin talar man om att från den allra första början behövdes alla sorters människor. Det fanns en viktig uppgift för var och en i gruppen för att vildarna skulle överleva. I första ledet var de dristiga (jag sa inte dumdristiga). De som slogs och röjde ny mark. Sedan kom de andra vartefter de behövdes.

 

Det är en vacker tanke. Att vi alla behövs.

 

En annan tanke i den psykologin är, att du ska stå stadigt på golvet, sträcka ut armarna och svänga runt. Det luftområde du markerar på så sätt, är det utrymme du behöver för din privata sfär. Dit ska du inte släppa någon som du inte litar helt och fullt på.

Nej just det. Men det utrymmet trängde sig ockupanterna in i varje ests liv. Varenda en. Båda bokstavligt och bildligt.

Jag kom bara att tänka på att det är en bra bild för att förstå hur det var. Eller hur? Testa!

 

Om ni är intresserade av att läsa estniska tidningar, men tror att språket är för svårt: ni vet väl att Google översätter. Vi ser i dagens Virumaa Teataja:

Soome president on mardilaadal tavaline külaline (2)

Man fattar ingenting. Men översätt så blir det glasklart:

Finlands president är mardilaadal normal besökare (2)

Klart som korvspad.

 

Eller:

Politsei kutsub üles teavitama helkurita jalakäijatest (11)

Blir:

Polis efterlyser fotgängare att informera reflektorer (11)

Hur skulle vi klara oss utan Google?

 

Trackback
RSS 2.0