Nov. 6, 2009

När tsaren skulle visa sin makt för esterna.

Estland skulle russifieras. 1887 skulle undervisningsspråket i gymnasieskolan vara ryska. 1888 det ryska polisväsendet innefattar också Baltikum. 1889 förlorade Tartu universitet sin självständighet och språket skulle vara ryska.

Och. 1894 påbörjades byggandet av den ortodoxa katedralen på Domberget i Tallinn. Den skulle vara imponerande och förta glansen hos den protestantiska Domkyrkan, som stod där så länge. Den ursprungliga kyrkan brann den 6 juni 1684, och det var först 1779 som den till slut fick sitt nya torn.

 

Och lite drygt 100 år senare byggdes den ryska domen. Som pricken över i beställdes de mest fantastiska kyrkklockor som kunde tillverkas i Europa. Och en morgon var de fästa i kyrkans torn, och hela Tallinn skulle få njuta av den fantastiska klangen.

Staden höll andan. Nu skulle det ske. Och så började klockorna spela. Det var verkligen vackert, men… Det var ett annat ljud också. De rusade fram mot fönstren i sina lägenheter och såg något de aldrig trott de skulle få se. Fönstren hade ramlat ut. De hade splittrats. Ute på gränderna låg glassplitter från många, många fönster. Det kostade en förmögenhet att laga alla.

Det berättades för mig att kyrkklockorna aldrig mer användes, men de gör det. Före varje gudstjänst. Och nu klarar sig stadens fönster.

Alexander Nevskij-katedralen i Tallinn.

 

Vi har besökt den här kyrkan många gånger. Ants släktingar på mammans sida är est-ortodoxa.

Vi har tänt ljus för alla döda släktingar. Och det var här vi mötte något annat än det ständigt grå 1978.

Jag gick in på katedralens hemsida, men all text var på ryska, och ingen möjlighet att få texten ens på estniska finns. Jfr med Kaarlikyrkan i Tallinn t.ex. där kan jag få översättning till engelska och finska.

Men jag vet ändå, att Alexander Nevskij vann över svenskarna i ett viktigt slag vid floden Neva den 15 juli 1240, och senare blev han kanoniserad. Och det är ju självklart, att slå svenskarna!!

Har ni tänkt på att Sverige inte fört något krig sedan vi förlorade Finland 1809. Jag läste att en finska förklarade det så: "När svenskarna inte hade några finnar att skicka som kanonmat, då slutade de kriga." Så kan man ju också se det.

Karlikyrkan


Kaarlikyrkan i Tallinn.                            Rosettfönstret.

Jag kan också berätta om Karlikyrkan som ligger på Tõnismägi. Den byggdes speciellt för estländare eller icketyskar, som det hette. I den kyrkan hade Ants familj en bänk, längst fram, som var deras under hela frihetstiden. Varje söndag satt de där. "Oavsett hur mycket de festat på lördagskvällen", som Ants mamma sa.

Det intressanta med denna kyrka, det är att den byggdes för icke-tyskarna dvs. esterna och även finnar. Övriga kyrkor användes av den balttyska befolkningen. Där var esterna inte välkomna.Ryssarna brände ner den ursprungliga byggnaden 1710 i Det stora Nordiska kriget. Kyrkan hade fått sitt namn efter Karl IX.

I slutet av 1850-talet började man samla in pengar för att kunna bygga en ny kyrka, och den första gudstjänsten hölls den 20 december 1870 i den nya kyrkan.

Den viktigaste målningen i kyrkan är den vid altaret, gjord av den estniske konstnären Johann Köhler.



En gång 1992 kom vi in i kyrkan mitt under en gudstjänst. Det får man i Estland. Vi gick uppför gången, och jag iakttog gudstjänstbesökarna. De såg alldeles neutrala ut. Jag bara kände ett stort behov att skrika ut: "Ser ni inte att han är tillbaka." Som tur var, var jag tyst.

Vi besökte kyrkan 1978 också. Prästen var inne i lokalen, men han sa inte så mycket. Han erkände att han rapporterade till KGB. "Det gör alla präster." Kommunismen var ateistisk, så prästerna hade som uppgift att meddela vilka som kom till kyrkan t.ex.

Vi såg oss runt. Kyrkan var ganska sliten, men det var i alla fall inget lager eller någon motionssal, som andra kyrkor.

 

I estniska nyheter såg vi en stor oktoberparad i Moskva i går.  Det var fascister //”Vi ska rensa landet från ockupanterna!” ”Vilka är ockupanter?”  ”Getterna”; ”Antifascisterna är värre än pedofilerna”//  och antifascister (?)

 

 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0