Okt. 27, 2009

När isen fortfarande låg över Skandinavien, då började den smälta i Uralbergen. Den sjönk undan och nomader flyttade sina stråk efter den. Eller kanske fanns de först i Altaibergen? De glömde skriva ner det någonstans så vi skulle kunna vara säkra. Men detta är huvudteorin om de finsk-ugriska folkens ursprung.

 

De första lämningarna efter människor i det nuvarande Estland är från 7500 år f.Kr. I Pulli vid Pärnufloden. På den tiden levde de av jakt och fiske.

Ca 2000 f.Kr. kom invandrare från sydväst. De använde verktyg en sorts yxhuvud till att bygga båtar. Vatten fanns det ju runt landet. Det var Västerhavet, sjön Peipsi och Võrtsjärv och de stora floderna.. Stora träskmarker skiljde dem från folken i öster. Närmaste grannar var andra finsk-ugriska folk i norr och liverna i söder. Det bör ha varit ganska skönt och fritt från främmade intrång till en början.

Under bronsåldern introducerades jordbruket. Man flyttade till de bördigaste områdena, men slutade inte med jakt och fiske. Apropå brons, var de tvungna att importera både det och senare järnmalm under järnåldern, och det var då de blev så intressanta för vikingarna. Det här lilla landet, som inte var någon nation ännu, blev en genomfartsled för vikingarna som skulle österut, och eftersom det låg så fantastiskt väl placerat var det också ett handelscentrum för handen mellan öst och väst. (Plötsligt kommer jag ihåg när vår bröllopspräst sa: ”Öst är öst, väst är väst, och nu förenas de två.”  Jag tyckte han var jättedum. Estland var ju så nära. Det var inget ”öst”. För i själva verket var det mittemellan.)

 

En teori, som lanserats av sovjetiska forskare var, att Estland under en tid var ett matriarkat. Det är väl det enda bra de tänkt? När männen var ute och jagade måste någon se till att resten av livet fungerade, och då blev det helt naturligt kvinnorna som tog de stora besluten. Men när man senare började med åkerbruk, och männen var hemma mer, tja, då var de ju starkare. Starkast vinner alltid.

Det jag skulle komma till, det var att den byggnadsstil som man började med på 1100-talet dominerade ända in i vår tid. Vi som är lite gamla alltså. Minns ni Rehetuba?  Huset som var delat i tre delar. 1. Utrymmet för tröskning, sädesförråd som på vintern var lada för djuren. 2. I mitten vr torkrummet, det enda rummet med uppvärmning där man kunde torka säd, baka bröd och bo själv på vintern. 3. Det mindre rummet med fönster där man bodde på sommaren.

Just en sådan rehetuba som Marju bor i just nu. Hon skulle göra ordning torkrummet till bostad åt sig, men Hanno påpekade det historiska värdet, så nu är det ett museum. Och jag har inte fått klart för mig vad Marju tänkt.

Men jag kommer också ihåg när Malle berättade att första gången hon besökte gården på 1960-talet, då såg alla lite luriga ut när svärmor sa ”Kan du gå till grannarna och låna lite grädde?” Ja, det kunde hon. Hon gick. Och kom tillbaka. ”Var du inne hos dem?”  ”Nej, jag var i ladan.” sa Malle, storstadsflickan. Då skrattade alla. ”Men det är deras bostad. De bor bland djuren och säden.”  De var helt sovjetiserade och hade nog inte det där sista lilla rummet.

I dag var premiärminister Ansip på besök i Stockholm. Han tänker inte devalvera, utan hoppas på att vara med i euron 1 jan. 2011. Han har förresten inte kommenterat sitt löfte han gav 2007. Att år 2022 ska Estland vara ett av Europas fem rikaste länder.” Jag undrar varför.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0