Okt. 6, 2009, alldeles i vår närhet.

Klockan är snart 8 på kvällen. Det är mörkt ute. På ena sidan huset ser vi den fantastiska orange solnedgången , och en nästan full gyllene måne på den andra. För övrigt är det mörkt. Vi har fått ordning på kaminen, och har suttit och njutit en lång stund av den goa husvärmen. Nu är det riktigt varmt inne.
Vi hade gäster till middag, som nyss gick hem till sig. Vi pratade litegrand om de vilda djuren i omgivningen. I Estland finns varg, björn, älg, vildsvin och så de vanliga rävarna, rådjuren och alla smådjur. Mössen har vi redan haft besök av i huset.



De här kompisarna sågs inte så långt härifrån. Här är det också björnjakt, och den är också reglerad. Ett år var det så många björnar i Estland att man ville skjuta av ganska många, men då sa EU nej. Och det var lite svårt att förstå här, för det kommer ju nya hela tiden från Ryssland. Björn heter ”karu” på estniska och varg heter ”hunt”.

För några år sedan var det en mormor och hennes lilla dotterdotter som steg av bussen vid stora landsvägen utanför Simona. De började gå hemåt, då blev mormor plötsligt varse, att en hund och två valpar följde efter dem. När hon tittade lite mer, såg hon att det var vargar. Hon gick lite fortare, då ökade också vargarna farten. Hon började springa med flickan hårt i handen. Då sprang valparna också. Vargmamman hade hela tiden koll på läget, men hon sprang inte efter. Men mormor blev rädd och sprang in i en gård vid vägen. De blev insläppta, satte sig, pustade och trodde att de just räddat sina liv. Men i själva verket tror de som förstår sådant här, att vargmamman bara skulle lära barnen hur man gör när man jagar.

För en tid sedan såg jag faktiskt åtta rådjur springa över ängen; efter en stund kom de tillbaka, men då var de bara sex. Jag vet inte vart de andra försvann.




Det här var ett hus som höll på att förfalla. Vi var där och tittade och kände hur spännande det var med ett riktigt gammalt hus, som inte renoverats ännu. Men. I våras såg vi att det hänt något med taket. Någon hade också arbetat med skorstenarna. Taket är nu lagt med små spånskivor, som man gjorde förr. Någon har köpt huset och håller på att göra det som det en gång såg ut. Och de har jobbat hela sommaren, lite då och då, trots de dåliga tiderna. Det känns så bra!!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0