Okt. 8, 2009. Estland - allmogens land.

I dag är det Hans födelsedag. Grattis! Jag minns som i går den där höstmorgonen, när träden stod bärnstensfärgade och rosorna fortfarande blommade, när vi tog taxin in till Sabbatsberg och chauffören körde med handen på tutan, eftersom han trodde det var bråttom. Det var det inte.

Laidonermuseet, ett museum för det estniska frihetskriget och dess general Johan Laidoner, har just öppnat en utställning med de ukrainska skogsbröderna, som kämpade för nationell frihet under sovjettiden. I kvällens TV fick vi se en kvinna från den ryska ambassaden i Tallinn, som förklarade att Estland inte hade lyssnat när ambassaden sagt åt dem att inte visa utställningen, som de anser är sårande för Ryssland, och därför ämnar Ryssland "vidtaga åtgärder mot Estland".

I ett annat inslag på nyheterna fick vi se Natochefen Fogh Rasmusen tillsammans med president llves presentera Natos nya strategi. Det som Estland råkade ut för under Bronsnatten, cyberkrig, är lika viktigt att bevaka som alla andra terroristhandlingar. Han lovade, att Estland aldrig ska behöva vara med om det igen.

Vi fick också ett reportage om en estnisk byggherre, som anklagas för att ha lurat sin klient; att ha tagit pengarna och sen stuckit. Han hade en annan version. Men det var faktiskt svensk TV som gjort grundreportaget, så ni har kanske redan sett det.

Annars var vi i Rakvere för att göra en del ärenden. Vägen dit är så genuint estnisk. Estland allmogelandet. Åkrar, ängar, skogar. Lantgårdar och så de hemska betonghusen. Och faktiskt ett välrenoverat bostadshus som ligger väldigt tokigt bredvid en stor halvraserad betongbyggnad. Huset ägs av en utlandsest, en amerikan. Vi såg inte att någon var där nu, annars hade vi hälsat på, det är spännande med en annan väliseestiperekond. (utlandsestfamilj)


Jag tog många intressanta bilder med min mobil. Problemet är, att jag inte kan föra över bilderna på datorn. Jag vet helt enkelt inte hur man gör.

Här kommer istället en stämningsfullbild från en helt vanlig morgon.



Trackback
RSS 2.0