April 5, 2010. Våren är här.

Kevad on siin!! Våren är här. Och gissa! Storkarna är här! Vi åker förbi två storkbon på väg till Rakvere, och i båda såg vi en storkhane. Han förbereder boet för att frun ska komma snart.

 

Inga ungar än!

Snön smälter ner i jorden och alltmer av den gröna gräsmattan kommer tillbaka. Solen lyser. Det är ljust ute; allt vintermörker är borta. Tänk på de människorna som inte har någon vinter! Stackars dom. De får aldrig uppleva den här speciella lyckokänslan som dyker upp vartenda år när vintern viker och våren kommer. Man vaknar till liv och allt det man tänkt att ,man ska göra ”någon gång” blir plötsligt gjort.

Vi tog bilen till Rakvere i dag. Utefter vägen följde oss åkrarna, som har blottats på förra årets rester av det jorden gav. Snart måste bönderna ut och förbereda jorden för årets skörd. Vi försökte gissa vad det ska bli på åkern vid vår tomt, men det enda vi är säkra på är, att det inte blir vete eller raps.

I huset vid Assamalla, som ser fallfärdigt ut och inte har något helt fönster; det huset där vi först trodde att ingen kunde leva, och sedan såg en farbror sitta på en stol i dörröppningen och njuta av sommarsolen, där hade någon levererat en hög med ved. Tänk om han bor där året runt! En vanlig människa skulle inte klara kylan och tristessen, men en människa som levt sitt liv i Sovjetunionen, han är härdad och klarar det mesta eländet.

 

Inne i staden såg jag att den nedersta brädan på de gamla trähusen har ruttnat i vinter, och måste bytas ut. De hus som har cementgrund, de har klarat sig mycket bättre.

Jag påstod att det inte var några problem med översvämningar i Estland. Det var tyvärr fel. Det är översvämning i Pärnufloden just nu. Vattnet går över trottoarerna. 





S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre bilder tagna i dag från byarna Pada, Sakala och Peetri.

Trackback
RSS 2.0