Aug. 14, 2010, kväll

Det är rekordvarmt i dag också. 36 grader i Rakvere. Oj nu mörknar det. Nu kommer det tillbaka. Undrar hur hårt de blir? Ska vi bli av med elen igen?

 

Det har gått en timme, och det blev vara ett vanligt simpelt åskväder. Temperaturen gick ner från 28 grader till 23, men är uppe i 27 nu.

Jag har så mycket att skriva om, så jag vet verkligen inte var jag ska börja.

 

Jag kan ta ”Kommunismens ansikten” Anu Maj Kõll(red), 2005   förf.

Jag läste den igen, och det finns många intressanta resultat och synpunkter i den. Men när Göran Leth skriver att skillnaden mellan nazismen och kommunismen är att kommunismen ville befordra alla människors välfärd, då håller jag inte med. Nazismen heter egentligen nationalsocialismen, och har samma grund som kommunismen. Tyskland och Ryssland var faktiskt vänner en tid, och Hitler gjorde studiebesök hos Stalin. Bl.a. studerade han Gulaglägren, som blev en förebild för koncentrationslägren. Och hur genomtänkt är den kommunistiska idén, när ingen kommunistisk stat har lyckats genomföra välfärd för medborgarna? Nog om det.

Jag ska börja från början.

I inledningen förklarar Kõll, som är professor i baltisk historia, kultur o9ch samhälle vid Historiska institutionen vid Stockholms universitet och dessutom samordare för detta forskningsprojekt med namnet: Kommunismens ansikten. Repression, övervakning och svenska reaktioner, att:

1. En lettisk poet, Juris Kronbergs, uttryckte det så, att under det kalla kriget var det som om Östersjön saknade en andra strand.

2. Hur påverkade framgångarna i andra världskriget den bild som skribenterna gav av Sovjetunionen? I förfärande hög grad, tycks denna analys visa …. Skildringarna av terrorn ger vika för beundran inför krigets segrare.

3. Genom forskningsprogrammet och artiklarna i den här antologin försöker vi gå några steg vidare när det gäller dessa mekanismer hos förtrycket, hur och varför terrorn ägde rum, och vad som ersatte den.

Det stod mycket annat däremellan, men jag hoppas kunna referera boken så ni förstår varför vi tänker som vi gör eller gjorde.

Klockan är nu åtta på kvällen. Det är fortfarande mycket varmt. Nitton grader på balkongen men mycket kvavt. Jag fortsätter i morgon…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0