Aug. 17, 2010. Arvo Pärt 75 år.

I dag ska jag berätta om vad vi fick veta i Aktuaalne Kaamera i kväll.
Det allra bästa var att man i en undersökning fått resultatet att 83 % av estländarna är lyckliga! Grattis säger vi till dem.

Den heta sommaren har gjort att säden inte räcker till för landets behov. Brödpriserna kommer gå upp i morgon. Det har vi redan fått veta, men bagerierna försäkrar att de inte ingått någon kartell, vilket man skulle kunna misstänka.

Ett vackert träslott som skänkts till Tatu Universitet för flera år sedan har fått stå och förfalla. Det var ämnat att vara ett hus för alla studenter. Huset ligger i en lantlig miljö långt från stress och hets, men har tyvärr inte skötts. Något av en skandal. Kanske någon nu tar tag i frågan om renovering.

Augustistormen beräknas kosta samhället 33 miljoner EEK.

I Ryssland finns en vild brunbjörn som vill ha godis. Människor åker och söker upp den i skogen och bjuder på bröd. Vad händer om björnen blir rädd och attackerar en människa? Den var fin men mager.

Estlands store kompositör Arvo Pärt fyller 75 år i år, och det firas med en stor festival den 17 augusti - 17 september i Tallinn, Paide och Rakvere.
Någon har gjort en stor hemsida om honom på engelska den finns här: http://www.arvopart.info/

 

 



Några unga män fallskärmssurfade över Finska viken i dag. Från Tallinn till Helsingfors och tillbaka tog det sex timmar. Nästa år ska de surfa längre. Då kanske de kommer till Sverige.

Korgboll är den äkta estniska sporten, och den heter verkligen korgboll, inte basket. Estland slog Luxemburg i dagens match med de fantastiska siffrorna 93 - 69.

På banderollen längst ner på TV:n kunde vi läsa att Sverige öppnar för elitklasser. Det är så olyckligt att man döpt det till elitklass. Det låter negativt på svenska. Det handlar ju bara om att de barn och ungdomar som är mer teoretiskt begåvade får läsro. Ni vet: låt alla utvecklas i sin egen takt. Det är inte negativt att vara teoretiskt begåvad och inte heller farligt för andra elever att dessa får sina möjligheter till utveckling tillgodosedda.

Trackback
RSS 2.0