Aug. 29, 2010 I dag firas Peku den siste konungen av Setumaa och begravd i Petseri

Det är en omställning att komma till Sverige trots allt. Både kulturellt och socialt. Det börjar plana ut nu. Tack och lov.

Vi tittade på Aktuaalne Kaamera och såg att just i dag firas Peku den siste konungen av Setumaa och begravd i Petseri, som sedan Stalins tid numera ligger i Ryssland, men är setukesernas huvudstad och som under Estlands första frihetstid tillhörde Estland. De firade med en (ortodox) gudstjänst, lika stämningsfull som alltid. De setukeser som fortfarande bor inom Estlands gräns är tvungna att köpa visum för att deltaga i högtider i sin huvudstad, och det beviljas inte så ofta.

 

Utanför klostret.


Nu börjar skolorna snart i Estland igen. Den 1 september är det dags, och vi fick se hur barn och föräldrar gick till affären för att köpa skolmaterial och nya kläder. Det var likadant på sovjettiden att man köpte skolmaterialet (och kläderna) själv. Jag minns när jag började i gymnasiet och var tvungen att köpa allt studiematerial alltså även skolböckerna när terminen började. Jag tyckte det var jobbigt för mina föräldrar; det blev så mycket pengar på en gång. Just det var anledningen till att man visade det här inslaget. Ett skolbarn kostar mycket inför skolstarten.

I sjön Peipus, Europas 4:e insjö i storlek, finns många blåalger . Estniska forskare har börjat en stor undersökning av sjön, och det smarta nu, det är att de har även ryska forskare med sig i båten. Det betyder att de får tillgång till varandras kunskaper och resultat och får därmed en större chans att komma fram till något konstruktivt.

Jag måste också berätta att i svensk TV:s Rapport berättade man om en skola i Sverige i Nossebro där man lyckats öka elevernas resultat från bland de sämsta i Sverige till de bästa utan att det kostat något extra. Såg ni det? Man hade istället börjat se varje elev som en individ! Har ni läst att någon förordade det? För någon vecka sedan.
Trackback
RSS 2.0