Dec. 29, 2010 ”Att dra åt svångremmen var inte en enkel sak att genomföra.”

Att läsa Rolf Ekéus efter Kadri Liik är lite skoj. Han säger just det som Kadri Liik menar att västvärlden  säger. När det gamla väst i Europa försöker samarbeta med Ryssland, då förstörs det av det gamla öst som är misstänksamma  och negativa. Hur skulle man kunna tackla det?

Tyskland har tagit på sig ansvaret för vad Hitler gjorde. De har kompenserat Israel med pengar och bett om ursäkt. Ryssland har inte tagit något som helst ansvar. De har sagt att det var Stalin och hans medarbetare som är ansvariga för vad som hände. Så ska det vara bra med det. Men så är det inte.  Det finns länder i Europa som skövlades och där liv i miljontals förstördes. De var antingen ockuperade av eller helt beroende av  Sovjetunionen (Ryssland). De var instängda av en järnridå och hade förlorat sin frihet. Under en tid under 90-talet såg det ut som om hela sovjetideologin skulle sakta försvinna och istället skulle Ryssland bli ett mer demokratiskt land som kunde ta ansvar. Numera håller man sakta på att ta över en del av ideologin. Stalin blir en allt viktigare person och idol och säkerhetstjänsten FSB som bara är en fortsättning av KGB blir allt betydelsefullare.  Den stora militärparaden i Moskva är också mycket viktig igen. Nationalsången togs tillbaka och är nu densamma som sjöngs under sovjettiden. Dessutom lägger sig Ryssland i de nya staternas inre politik, vilket jag skrivit om tidigare. En ryss (jag har glömt vem) har nyligen sagt att det bara är en tidsfråga innan Baltikum är införlivat i Ryssland igen; de tillhör Ryssland. Punkt och slut. Finns det inte grund för att vara en aning restriktiv i förhoppningarna vad gäller Ryssland?

---

Aktuaalne Kamera i kväll:

Det förstainslaget handlade om att nu är det bara 3 dagar kvar av Eesti Kroon.  Många har växlat sina pengar, men man räknar med att de fortfarande finns 4,3 miljarder i de estniska madrasserna.

Och så va det det jättestora militärtransportplanet som kraschat utanför Tula i Ryssland. Planet lyfter så mycket som 60 ton. Olyckor med militära plan i Ryssland är relativt vanligt, sa de i programmet.

På estniska Loto har jättevinsten på 10 miljoner EEK delats lika mellan en est, en norrman och en finne.

Det kommer fortsätta snöa!

---

Sedan var det dags för ”Intervjun av premiärministern vid årets slut.

 

Andrus Ansip har varit premiärminister sedan april 2005.

Han är den som suttit längst av alla estniska premiärministrar. Det var sjätte gången just han som intervjuades vid årets slut.

Hans svåraste tid har naturligtvis varit under finanskrisen.  ”Att dra åt svångremmen var inte en enkel sak att genomföra.” Dessutom drog sig Socialdemokraterna ur samarbetet då. De ville inte delta i åtdragningarna. (När Ansip sa det, då lät han lite bitter.) De gick istället in i samarbetet med Keskerakond och Savisaar, som de nu drar sig ur.

Har en estnisk premiärminister tid för ett privatliv? Jodå. På julafton skottade han snö i fem timmar tillsammans med sina svärsöner.

Så här mycket snö kan ingen vara förberedd på, menade han också.

Reportern undrade om han uppvaktat Edgar Savisaar på hans 60-års dag den 31 maj i år. ”Nej, inte personligen. Vi umgås inte. Men han fick en officiell gratulation från partiet.

Kommer Savisaar att tvingas avgå nu? Nej, de tror inte Ansip. Han menar att en liknande historia har inträffat i Litauen för ett par år sedan, och där har inget särskilt hänt. (Det låter inte seriöst i mina öron). Det var KGB Savisaar talade med. Sa Ansip med ett leende. ”Det är jag säker på, eftersom Putin en gång sagt att det finns inga f.d. KGB-män.  En gång i KGB – alltid i KGB.

Blandar sig Kapo (säkerhetspolisen) i politiken numera? Nej, absolut inte. De kontrollerar säkerhetsbrister, och det gör de på ett utmärkt sätt.

När det gäller affären med musikerna och kulturminister Jänes, sa Ansip att hon fullföljer sina arbetsuppgifter. Att Neeme Järvi har slutat att ge konserter i och för Estland är en tråkig konsekvens.

I undersökningen om hur nöjda folk är med sin regering kommer Estland på fjärde plats efter Schweiz, Österrike och Sverige.

Estland har vunnit på att inte byta regering under krisen, det finns länder som bytt regering upp till tre gånger under den här tiden. Han sa också att det var Luxemburg, Sverige och Estland som klarat finanskrisen bäst. Dessutom har Estland den lägsta satsskulden i EU.

Vad Ansip är missnöjd med är att pensionssystemet är så föråldrat. Han arbetar på det.

När det gäller utbildning ligger Estland på åttonde plats i världen.

Arbetslösheten är hög, men minskar. I mars var den 14,6 %, nu är den 10,2 %. ”Vi har lyckats med att vidareutbilda vår arbetskraft.”

”Vi fortsätter at göra oss intressanta för utländska investerare.”

På frågan om han tror att det är han som blir intervjuad om ett år svarade han, att han hoppas det. Han hoppas att hans parti ska få många röster i valet i år. "Jag hoppas vi ses nästa år.”

 

Trackback
RSS 2.0