Dec. 3, 2010. Det var vapensmuggling.

Det har inte blivit så mycket om Estland i vårt liv några dagar nu. Jag känner i alla fall att jag måste kontrollera en uppgift. Någon sa på radio eller i TV i dag att Sveriges pensionssystem är det näst sämsta i Europa. Det var bara Estland som hade ett sämre system. Jag måste försöka ta reda på hur mycket sanning det ligger i det påståendet.

Det har också diskuterats angående Wikileaks publiceringar av hemligt material i USA. Det verkar som om Putin blir smickrad över att benämnas alfahanne.
Det som har framkommit om Arctic Sea, fartyget som kapades på Östersjön, och som togs omhand av ryssarna, att det handlade om vapensmuggling. När fartyget var försvunnet lastades vapnen över till ett annat fartyg. Kaparna, de s.k. esterna, fick många års fängelsestraff. När det hände var ryssarna mycket oroade över att det var den första av många kommande fartygskapningar. Det är klart att man är intresserad av att få lite mer detaljerade beskrivningar om vad som hänt. Är det någon som fortfarande oroar sig för fartygskapningar i Östersjön? Jag tror och hoppas att det var en engångshändelse, och att Östersjön inte ska användas av fartyg fulla med vapen. Vi önskade oss ett atomvapenfritt Östersjön en gång; kan vi få det så?

I vår kommun finns Böndernas Hus, som under den ryska tiden började kallas Folkets Hus, Rahvamaja. Det är renoverat och används flitigt. Just i dagarna har man påbörjat ett samarbete med Folkets husföreningarna i Simona och Kiltsi. Det ska bli intressant att se vad som kommer hända nu.



Rahvamaja och det vackra vitragefönstret i byggnaden.





En av kommentarerna jag fått är på ryska. Hur tänker de? Tror de att alla kan tala ryska?

 
Trackback
RSS 2.0