Dec. 1, 2010. Politikerna diskuterar skattesystemet.

Vi satte på estniska TV:n när det var ett program inför valen den 6 mars 2011. Parterna IRL och Reformierakond som representanter för regeringskoalitionens partier och Keskerakond och Socialdemokraterna representerade oppositionen.


Mart Laar

Då när vi började lyssna talade Mart Laar (IRL) om skatter. Tydligen har socialdemokraterna i sitt valmaterial också en budget där de vill höja skatterna. Man vill införa progressiv skatt. Mart Laar förklarade att det är flera länder i Europa som gör som esterna, de inför platt skatt. Och av de pengar som kommer in ska det öronmärkas en stor summa till gratis högre utbildning.



Kristen Michal Reformierakond (R) tillade att Keskerakonds budget är absurd läsning. "Ni är inte pålitliga."



Urve Palo, Socialdemokraterna
(S) som representerades av den enda kvinnan i rummet, menade att trots att man talade om progressiv skatt, skulle man aldrig göra den så som den är i Sverige.
Laar höll med och sa att i Sverige är det extremt. Där kan skatten vara 30 % och mer. Nej, de flesta länder inför nu et platta skattesystemet.



Jüri Ratas, Keskerakond (K) bannade (R) och menade att han var oartig. Det sätt att uttrycka sig som han använder är mycket otrevligt. Sedan menade han att det behövs skattepengar till så mycket annat än det regeringspartierna vill. Tänk till exempel på barnet som kommer hem från skolan till ett tomt hem. Mamman arbetar i Finland och pappan arbetar tio timmar varje dag för att försörja familjen. Vi måste lösa problemen på vårt sätt. Vi kan aldrig jämföra oss med dem som inte levt under kommunismen.

(R): Vänsterfolket talar som de har förstånd till. De tror de kan hitta pengar överallt.

De säger mycket annat också, men jag hinner inte med. De talar för fort.

(K): Arbetslösheten har ökat 3 % sedan förra året. Det är värre än tidigare.

Då avbryter programledaren och säger att han tycker det skulle vara skönt att slippa siffror. (S) och (K) hittar siffror som säger att regeringen är usel och regeringen hittar siffror som säger tvärtemot. Det ger ingenting.

(IRL) säger att oppositionen hela tiden menar att de misskött sig, men de måste förstå att regeringen hela tiden arbetar för att esten ska få det bättre. Varför säger ni att vi förstör? Dessutom är skattehöjningar bara kontraproduktivt. Våra ungdomar ska inte behöva lämna landet för att studera. Våra skolor är bättre än jämförbara i utlandet, och vi ska ändå arbeta för att de blir ännu bättre.

(S): En Sverigeest som bosatt sig här igen menade att "Ni behöver socialdemokrati här en tio år eller så." Men tillägger att det är klart att ni uträttat stordåd.

(IRL): Detta är första gången en estnisk regering suttit hela perioden mellan två val. Kalla nu inte detta stagnation. (Då log alla så hjärtligt) Esterna är ett duktigt folk.


Annars meddelade Aktuaalne Kaamera att telekombolaget Elion haft stora problem under dagen. Både telefonin och internet gick ner.



Mats Traat, författare och äldre gentleman, belönades i dag på Tartu universitet för sina insatser att stärka den estniska människan. Hela sitt liv har han varit en mycket ärlig människa. Även under den ryska tiden; den lyckades inte knäcka honom.
Trackback
RSS 2.0