Dec. 16, 2010. Savisaar, rysk agent?

Postimees i dag:



Edgar Savisaar, född 1950, aktiv kommunist under sovjettiden, premiärminister i det fria Estland 1990 -1992 och en kort period under 2003. Sedan 2004 borgmästare i Tallinn. Esten som jag försöker begripa mig på.

Erik Niiles Kross f.d. estnisk Säpochef skriver att "Det är ju ingen hemlighet att Savisaar är en rysksinnad skurk. Ingen som i hemlighet förespråkar Ryssland utan vanlig rysksinnad skurk. Naturligtvis är Savisaar lite farlig, men de andra, de som vi inte känner till. de är ännu farligare. Vi vet ju vad Savisaar går för." Den man han talar om är alltså Tallinns borgmästare och en av de mäktigaste politikerna i Estland. Själv bagatelliserar Savisaar sin situation med att den massiva pressförföljelse som han numera drabbas av på morgonen är redan över på kvällen. Han anser att allt visar att valet närmar sig.
Andra menar att inget av detta är sant. Att Savisaar är en typisk politiker som bara ser till den egna nyttan. Helt enkelt en politiker med noshörningshud.

Den allmänna meningen inom estniska Säpo är att Ryssland har bättre agenter som bor i Estland sedan långa tider, än Savisaar som alla vet var han står. De andra kan jämföras med de agenter som togs i USA som nyligen avslöjades efter att ha bott många år i USA. Savisaar är den officielle talesmannen i Estland för Moskva. I stort sett alla Tallinns ryssar röstar på honom, och en del ester också. Hans parti kan väl närmast jämföras med socialdemokratin på 60- och 70-talen. Eller Stellan Arvidsson och hans sambo under DDR-tiden. De var respekterade i Sverige. Han var bl.a. ordförande i föreningen Sverige-DDR.Han var också chef för Lärarhögskolan i Stockholm och införde enhetsskolan. Han skickade massor av lärare på kurser i DDR. Hon var sakkunnig på SÖ. Det svenskarna aldrig förstod var att DDR-skolan krävde den kadaverdisciplin som fanns i DDR men inte i Sverige, vilket försvårade skolarbetet. Arbetslag t.ex. är en direkt följd av östtyskarnas skolsystem.


Vilja Savisaar, f.d. hustru till Edgar Savisaar är bitter. "Samhället förlåter alla män..." säger hon. Det var hon som satt i fängelse för de brott han begick som premiärminister.

Bensinpriset ökar hela tiden. Nu är det uppe i 18,70 EEK ca 11,30 SEK. Fortfarande är det lite billigare än i Sverige, men fruktansvärt dyrt för "medelesten".
Trackback
RSS 2.0