Dec. 22, 2010. Savisaar och Skandalen.

En stor skandal ha seglat upp i Estland. Keskerakonds ordförande, Edgar Savisaar, har bett om pengar till en ny stor ryskortodox kyrka i Tallinn samt en summa till partiet. Det var en tidning som först kom med beskyllningarna, och sedan har Kapo (säkerhetspolisen) undersökt saken, och kommit fram till att det är sant, och har fastslagit att detta är en säkerhetsrisk för landet.

Detta är Bronssoldaten del 2.
I vår är det val i Estland, och i och med denna nya stora ortodoxa kyrka byggd för den ryska befolkningen (det finns redan många ryskortodoxa kyrkor, t.ex. den stora nyrenoverade Alexander Nevskikatedralen. För några år sedan tog jag reda på hur många ortodoxa kyrkor det finns i Estland, tyvärr hittar jag inte uppgiften nu, men de var häpnadsväckande många.) är det högst sannolikt att Keskerakond kan få nästan alla ryska röster, vilket ger honom ett stort övertag. Keskerakond är Estlands största parti, men Andrus Anip regerar i majoritet med tre andra partier.



Edgar Savisaar mötte kritiken i en presskonferens tidigare i dag.


I Tallinn är Savisaar borgmästare och har majoritet i fullmäktige tillsammans med Socialdemokraterna, som emellertid nu säger att om Savisaar inte avgår efter den här skandalen kan de inte samarbeta längre. En socialdemokrat kallade Savisaar för "den där mannen".
Om Kapos dokument överensstämmer med verkligheten är Savisaars argument helt oriktiga. Savisaar menar att Kapot inte har angivit några säkra källor till sitt ställningstagande, och kräver därför att få se hela utredningen.
En partimedlem från Narva menar att det är en konspiration från de regerande.

Keskerakonds vice ordförande svarade på frågan i TVnyheterna om hon anser att Savisaar ska avgå, att Keskerakond utan Savisaar inte är Keskerakond, men på frågan vem hon anser ska efterträda honom om han ändå tvingas att avgå svarade hon att hon visst är beredd att ta posten som ordförande. Hon ser sig som partiarbetare i många många år framåt.

Nu är det spännande...
Trackback
RSS 2.0