Dec. 27, 2010 Är Nato ett skydd för Estland?

Vi tog en tur till centrum i dag och körde lite grand på småvägarna. Jag måste säga, att vår väg är i mycket bra skick jämfört med de vägarna. Och jämfört med de mindre vägarna i Tallinn också. Det är massor med bilar som står parkerade under snön vid vägkanten. Dessutom är det stora problem när bilar ska mötas på samma väg. Och det i huvudstaden! Hur är det i Sverige? Vi såg på nyheterna att i Moskva är det fullt kaos på flygplatsen. Inga flyg går, och absolut ingen information ges till resenärerna.
En bonde intervjuades någonstans på landet i Estland. Hans ladugård hade rasat sönder av all snön. En ko hade dött, och han grät av alla bekymmer.

Annars talades det mest om Edgar Savisaar och det politiska problem han förorsakat. Den socialdemokratiske partiledaren, Sven Mikser,  som samarbetat med Savisaars parti i Tallinn säger att han kan inte samarbeta med ett parti som bett om kampanjpengar i utlandet.

På Internet har det gjorts en liten "undersökning" där 4000 har röstat mot Savisaar och 100 för honom.

Direkt efter nyheterna sändes "Intervju med Estlands president vid årets slut".



Tomas Hendrik Ilves, född i Stockholm den 26 dec 1953.

Han fyllde 57 år i går!

Den första frågan den numera smärte och stilige presidenten fick svara på handlade naturligtvis om Savisaar. Han svarade att om ett parti får pengar inifrån landet på detta sätt, då är det dåligt och korruption, men om det får pengar från utlandet är det förfärligt och en säkerhetsrisk. Han berättade att i EU har Catherin Ashton berättat om när hon var medlem i en brittisk fredsorganisation, som, när Sovjet föll samman, visade sig ha fått den största delen av sina pengar från just Sovjet. (Och vi tänkte på Svenska Freds, som var i samma situation) Detta visar hur farligt det kan vara med pengar från utlandet. Kyrkor ska byggas för pengar som redovisas helt öppet! I Estland finns ingen statskyrka, ingen kyrka ska vara beroende av ett politiskt parti; inget politiskt parti ska ha den makten över en kyrka.  Att det inte blivit ett kriminalfall av ärendet beror på att det hela avslöjades av Kapo. Men hela historien är moraliskt förkastlig.Estland är ett av de bästa länderna i EU när det gäller öppenhet om partiernas inkomster. Keskerakond har ljugit för det estniska folket och sina egna väljare när man har tillgodosett främmande makts intressen. Som president skulle varken Ilves själv eller någon annan i ett demokratiskt land kunna föreslå ett sådant parti att ingå i en regering.

Är Nato ett skydd för Estland? Ja, för oss som är insatta i Natos planer är det ingen tvekan. Att ifrågasätta Nato, som gjorts är att sprida desinformation. Här har Wikileaks faktiskt visat att Nato arbetar seriöst.

Varför Euro? Ja, de som varit negativa till Euron är i många fall just de, som menat att vi skulle devalvera. (Då tänker jag, att Estland har visat hur man kan klara en svår finanskris utan att devalvera. Man har använt inre devalvering istället, vilket man också kan göra när man har Euron.)

Nästa fråga gällde Estlands engagemang i Afghanistan. Presidenten menade att har man ingått i en förening eller sammanslutning måste man hålla sig till reglerna. Folket står också bakom detta.

Estland har en tid arbetat för att få hem "talangerna". Presidenten sa, att det är inte för lönen människor återvänder. I USA t.ex. har en grundskolelärare högre lön än Estlands president. Kommer man tillbaka är det av andra skäl. Människor arbetar en tid utomlands för att kunna lägga undan pengar, och återvänder med kunskaper och kapital. Vissa kan t.ex. inte arbeta med sin specialitet här, och som exempel tog han den estniske sumobrottaren Baruto, som arbetar i Japan men alltid kommer tillbaka till Estland.

De flesta ester är nöjda med Tomas Hendrik Ilves som president. Kommer han ställa upp som kandidat senare i år? Svaret var "ja". Kommer han då engagera sig i nya viktiga frågor då? Nej, presidenten i ett demokratiskt land arbetar inte med sådana frågor. Det finns en statsminister och en regering som gör det. Presidenten har en begränsad makt. Detta är, som sagt, ett demokratiskt land.
Trackback
RSS 2.0