Feb. 25, 2010 Ja, han är ohyggligt grym. Han Ivan.



Här ser vi den nordliga delen, som svenskarna hade. Livland däremellan, som Ivan ansåg vara hans, men det ansåg Polen-Litauen också.

I Nyheterna i dag:

Ericsson har valt att presentera sin 4G-telefon i Estland. Därför att Estland är ett mobilanvändarland. Tanken med 4G är bl.a. att en företagare ska kunna sköta allt via mobilen.

Medellönen i Estland är i dag 12259 EEK, men lönerna kommer sakta stiga. På mäklarföretaget Oberhaus har de redan fått en lönehöjning på 1,7 %. Under finanskrisen har lönerna sänkts för alla 6 %.

Flera fryshus för fiskfångsten har byggts. Vädret är hårt vid havet, och när de blir gynnsamt går alla fiskare ut, och fångsten blir stor. Då fryser man genast ner det nyfångade, och får på så sätt bättre betalt. 90 % av fångsten exporteras.

I Pärnu har arbetslösa öppnat en affär, där de säljer second-handvaror och konstslöjd och andra handarbeten som de gjort själva. Mycket bra gjort!

----

Ja, han är ohyggligt grym. Han Ivan. Misstänksam. Nyckfull. Utan barmhärtighet. Vilket liv! Vilken tid! Ants och jag diskuterade just att det fanns jurister på 600-talet i Europa. (Han läste en deckare från den tiden.)  Men inte i Ryssland. Där beslutade Ivan själv. Ibland kunde han diskutera med någon, men han gjorde allt enligt eget huvud i alla fall. Ena dagen var man i gunst, andra dagen död. Tillsammans med hustru och barn, hur små de än var. Och här har vi en likhet med Stalin. Jag tänker på Evi, som deporterades som ”skyldig” till Sibirien 1949 vid sex års ålder. Och hon var inte ensam. Nu kan man säga, att hon lever ju i alla fall. Ja, kanske var det en liten skillnad mellan despoterna. En liten skillnad. Dock skickade Ivan människor, i våra ögon oskyldiga, till Sibirien. Deras brott var att de bodde i en stad som Ivan ville ha.

Han var ”på skrivande fot” med Erik XIV.  Erik ville rädda sig till Ryssland om han fick bekymmer i Sverige. Ivan däremot ville till England. Det gick korrespondens fram och tillbaka mellan regenterna i norra Europa på den här tiden. När Erik avsattes och fängslades av Johan III, steg Ivans oro.

Så här skriver hans tidigare nära medarbetare Kurbskij:

Och tsaren var så vred på denne Joann (Fjodorov, en tidigare förtrogen) att han inte bara dräpte alla hans väpnare och utsatte dem för olika sorters tortyr, utan dessutom brände ner Fjodorovs alla byar och samhällen – han hade ett mycket stort fäderneärvt område – medan han själv tillsammans med mörkrets barn letade reda på Fjodorovs män och vahelst han hittade dem, skonade han ingen, inte ens deras fruar, inte deras barn som sög på sina mödrars bröst, och det berättas att han inte lät ens ett enda djur komma undan med livet.

Här är en beskrivning av Ivan skriven av honom själv till abbot Kozma vid Beloozeroklostrer:

Eländiga mig som syndat, denna förtvivlan och bedrövelse. Å, allt detta gemena jag gjort mig skyldig till … Det tillkommer er, våra herrar, att lysa väg för oss som förlorat riktningen i stolthetens mörker, vi som sjunkit ner i en dy av syndig fåfänga, frosseri och omåttlighet. …

Jag hänger mig ständigt åt dryckenskap, hor, otukt, snusk, mord, plundring, rofferi, hat och all möjlig slags ondska.

Och så Livland. Ja, han ansåg att han hade arvsrätt till området. Han hade ständiga krav. Förde krig då och då för att få tillbaka sin rätt. Plundrade området. Fördrev människor till Sibirien. Jag tänker på livländaren, den enkla bondefamiljen, som levde i en ständig skräck för nästa vedergällning. Ivan såg dem alla som skyldiga, eftersom de bodde i hans område. Det var likadant i Novgorodområdet. Helt fruktansvärt.

Vad sysslade regenterna med under 1500-talet? Krig. Krig. Krig. Och när de inte krigade smidde de ränker. Ivan krävde av Johan III att få använda sin rättmätiga titel ”kung av Sverige” utan att kriga. Han krävde också Katarina Jagellonica, kungens hustru och Sigismunds mor. Oklart varför. Kanske för att han ville bli kung av Polen och Litauen också.

Fakta från Nationalencyklopedin:

Det första kända ryska riket, Kievrus, växte fram vid Dnepr i nuvarande Ukraina på 800-talet. Riket skapades i mötet mellan östslaviska agrarsamhällen och de nordiska vikingarnas ("rusernas") handelsfärder. Export av slavar, pälsverk, honung och vax bidrog till att städer som Kiev och Novgorod blev kommersiella centrum på 900- och 1000-talet. Samtidigt fick riket en fastare samhällsstruktur, bl.a. genom att kristendomen i dess bysantinska form introducerades 988. Riket splittrades i furstendömen på 1100-talet.

Jag tror det var Putin som sa, att det är fel att Kiev inte hör till Ryssland längre; Ryssland föddes där.

Fakta om

Det svenska och polska Livland (från 1500-talets mitt och hela 1600-talet)

Gammallivland kom att styckas under den långa krigsperioden mellan 1558 och 1625.

De nordligaste delarna av Gammallivland underkastade sig 1561 svensk överhöghet

och kom att kallas Estland. Estland var ett svenskt hertigdöme fram till 1710/1721.

Hertigdömet omfattade endast norra (nuvarande) Estland, ungefär nuvarande

Harjumaa, Raplamaa, Järvamaa, Lääne-Virumaa, Ida-Virumaa och norra Jõgevamaa

län. På 1580-talet tillkom Läänemaa med Hiiumaa.

Samtidigt med Estland avsöndrades Kurland från Gammallivland. Kurland blev ett

hertigdöme under Polen-Litauen.

Övriga delar av Gammallivland ”behöll” benämningen Livland och blev polskt i

freden mellan Ryssland och Polen-Litauen i Jam Zapolski 1582. Polska Livland

omfattade först alla områden norr om Daugavafloden till gränsen mot det svenska

hertigdömet Estland. Efter stilleståndet i Altmark 1629 avträdde Polen-Litauen större

delen av Livland till Sverige som gjorde området till svenskt guvernement; svenskarna

hade erövrat området de facto 1621–1625.

Endast ett område som kallas Latgale eller Lettgallen (sydöstra delen av dagens

Lettland) förblev polskt under namnet Inflanty Polskie. Detta område tillföll Ryssland

vid Polens första delning 1772 och inkorporerades i guvernementet Vitebsk.

Saaremaa fördes efter Brömsebrofreden 1645 till Livland, men hade visst självstyre i

förhållande till övriga (svenska) Livland.

 

Det allra bästa med boken om Ivan den förskräcklige är, att den är skriven med utgångspunkt i Ryssland. Ibland blir det så tokigt när hon skriver om Sverige, men jag respekterar ändå sättet att skriva.

För övrigt har Ants skottat snö i dag. Det låg så mycket snö på känsliga ställen på taket, och nu ska det kanske bli plusgrader. I många gamla hus i området har taken rasat ner på grund av snötyngden.

Trackback
RSS 2.0