Juli 1, 2010 Hägrarna har inte synts till i år.

Vi har varit i Tallinn i dag. Vi var tvungna. Det var lite affärer som måste klaras av. I går kväll och en bit in på natten var det ett riktigt åskväder. Härligt! Regnet det bara öste ner.. Och alla blommorna fick vatten. För att inte tala om de jättelika rapsfälten runt oss. Jag satt och stickade i går framför det största fältet. Och kunde se hur det blev allt gulare. Gick jag in en stund och kom ut igen var det mycket tydligt. Vi har alltså tur i år. Flera bönder har valt att odla raps. Åt väster är det otroligt stora fältet som lyser gult, i norr bakom träden ser jag en bit rapsfält, och i väster likaså. Det är bara i norr det odlas något annat, nämligen korn. Den bonden hade raps förra året, så han är förlåten.

 

Tallinn var som vanligt. Varmt. Mycket folk. Och en rättelse: den ryske unge mannen som hjälpte oss på banken med stor vänlighet och humor, han var en prydnad för sitt folk. Så det så.

 

Senaste nytt från trakten kommer nu. Vi hade besök av Õie I en stund i går. Hägrarna har inte synts till i år. Ledsamt. Däremot såg hon en massa vildsvin härom dagen. Hon kunde tydligt räkna till sjutton, men såg att de var fler. De halvt gömde sig i skogsbrynet. Bara de inte förstör rapsen.

Õie har inte märkt av någon ekonomisk uppgång i Estland. Men hon är ju pensionär, och har det inte särskilt fett. Dottern som arbetar i Grossis affär är gravid och sjukskriven, så för henne märks ingenting heller.

 

Vi hade exklusivt främmande i går. Tyvärr har Ants inte framkallat bilderna, så ni kanske inte tror mig, men det var en liten rävunge som gick på vår tomt och på trallen. Han letade efter mat och fick tag på något. Jag såg hur han tuggade på något stort, en mus eller så. Först tittade vi på varandra. Han satt kvar. Så kom Ants också ut genom dörren, och då förstår man att räven tyckte det var lite läskigt, så han gick och ställde sig bakom huset. Vi gick in och han återvände till sin mat. Då hämtade Ants kameran, och tänk att han kunde stå och ta bilder medan rävungen tittade på honom. Efter en stund gick han lugnt ut på vägen, över ängen och försvann utom synhåll. Det var mysigt.

 

I Estland har de förresten bestämt att redan nu måste alla handlare visa priset i både estniska kroon och Euro för att försöka undvika prishöjningar vid övergången till euro i januari. Och förresten fick vi betala Savisaars extrasakatt i Tallinn på 1 % när vi fikade där. Tänk om vi hade det så! Priserna varierar ändå, men en huvudstadsskatt har jag aldrig tidigare hört talas om.

Trackback
RSS 2.0