Juli 2, 2010 Ett program på etv där Artur Rinne sjöng

Dagen började med att vi såg ett program på etv där Artur Rinne sjöng. Han var en stor sångare i Estland. Han levde 25.9 1910 – 31.1 1984, och däremellan hände mycket. Han sjöng i dag populärmusik med en fantastisk röst, i en inspelning från 1979.

Han sjöng i operakören 1929-1934 och var solist där 1941-1949 var iscensättare på Vanemuine teater i Tartu. 1945 – 1949 var han i läger i norra Ryssland. Där hade han ett intressant uppdrag. Det var mycket kallt i Sibirien, som sagt, och när folk bajsade frös bajset, och det blev som pelare som måste tas bort på något sätt. Den store Artur Rinne fick i uppdrag att slå av pelarna på alla dass i det lägret han levde i.

 

Därefter var han regissör på televisionen och fram till 1980 solist hos filharmonikerna.

Det var en finstämd halvtimme. Han hade ett så vänligt leende.

I Aktuaalne Kaamera

berättades att Kristina Smigun-Vähe slutar sin karriär som längdskidåkare. Hon är nu 33 år och har vunnit flera guld- och andra medaljer på olympiader och ska nu ägna sig åt familjen. Hon har en tvåårig dotter.

Naturorienterade ämnen är inte populära på universiteten. Det hålls en internationell konferens i Tartu om det.

I Pärnu får många barn en semester från alla problem i Georgien. Det är krigsmärkta barn. Men kulturen skiljer sig från den estniska. ”De låter så mycket och pratar och skrattar så högt.” Barnen ska just åka hem och har redan börjat längta tillbaka till Pärnu. "Hemma är det inte kul." .

 

Vi har bara tagit det lugnt annars i dag. Det blev en Poirot och en Lewis på kvällen, men i morgon är det antikmässa i Jäneda, och det skulle vara roligt att gå på den. Bara han orkar. Åtminstone en liten stund.

 

Trackback
RSS 2.0