Juli 31,2010 I Ryssland finns ingen demokratisk tradition

Nu vet jag att "i morgon" var i går. Det blev inte fullt så varmt. Faktiskt riktigt skönt. Och i dag också! Får se om det blir "i morgon" i morgon också.

Ja, så var det boken om Ryssland. Ryssland är alltså ortodoxt med sina rötter i Bysans. De hade en speciell inställning till Rom. Rom var det första världsriket. Efter Roms fall var det Konstantinopel som blev det andra Rom. Patriarken av Konstantinopel bär fortfarande titeln patriark av oikumene, som är hela den bebodda världen. Moskva blev det tredje Rom efter Konstantinopels fall 1453. Det skulle aldrig bli något fjärde Rom, efter Moskva - då kom undergången. Denna världsrikestanke var fortfarande levande när bolsjevikerna tog makten i Moskva. När Sovjet föll var det det första nedmonterandet av imperietanken på 1000 år. Putin menar ju att Sovjets fall är den värsta katastrofen på 1900-talet. Är det ett nytt världsimperium han avser att skapa?

I Ryssland finns ingen demokratisk tradition, däremot revolution och terrorism. Inte att förglömma att det också funnits på andra ställen i världen samtidigt. Men det är en viktig tradition i Ryssland.

Hur berör detta Estland? Det är många stormakter som erövrat Estland. Läget är uppenbarligen olyckligt. Det är märkligt att detta lilla land råkar befinna sig så illa att stormakter velat ha just detta lilla jordområde. Danskar, tyskar, svenskar och ryssar har alla lagt under sig landet. (Sverige fick förstås en förfrågan om de möjligen ville.)

När Peter den store fruktade en invasion av svenskarna röjde han i Estland så att det inte skulle finnas förnödenheter för svenskarna om de kom via Estland, hans soldater la beslag på ätbart, de våldtog och mördade. Karl XII var ju upptegen av att kriga söderut. Efter freden 1720 fortsatte de. Nej, svenskarna var inte heller några änglar, men ryssarna var en grad värre har jag förstått. Vi har lärt oss att vi ska skämmas över att Sverige varit en stormakt, men jag kan försäkra er, att ryssarna bara är oerhört stolta över vad de gjort och vad de varit.

Just nu funderar jag mycket över om och i så fall hur ordet humanism används i Ryssland.  Tänker man på människan som en speciell varelse som man ska vara rädd om?



I går firades Olofdagen på Ormsö. Det är en stor fest på ön.

I går tänkte vi alla på att det var 70 år sedan president Päts deporterades och placerades på ett mentalsjukhus.

 

 

Trackback
RSS 2.0