Juni 8, 2010. Rakveredagarna.

Rakveredagarna är alltid andra helgen i juni, dvs. nästa helg. I Virumaa Teataja berättas om hur man vill fira dem multikulturellt.

Vice borgmästare i Rakvere Kairit Pihlak säger att det är viktiga dagar för alla i staden. Alla har möjlighet att deltaga på något sätt. Det är en festdag hemma som blir som utlandsbesök för oss. Ingen annan händelse under året påverkar så många människor vid samma tillfälle. Man kan också se fragment av gamla svenska danser i vår estniska kultur, den kultur som inte var begränsad till Skandinavien.

Sigtuna kommun och dess kulturförening samarbetar med Rakvere för en kulturell mångfald. Här ska dansas salsa, sjungas folkmusik och spelas modern jazz. Svenskarna ska laga mat från sitt folkkök, visa hemslöjd och vad de prducerar i sin textilindustri, på Pikkgatan och så får vi pröva på att göra hantverk från vikingatiden.

Ja, som sagt, vi kan inte vara där. Tyvärr!

Även de gamla i Estland är intresserade av att lära sig internet, nu när så mycket händer där. I Ottepää ordnas kurser för dem. Det är fulltecknat hela tiden och de som inte får komma med blir upprörda.

 

På datorkurs i Ottepää.

 

Och i Aktuaalne Kamera:

Arvo Pärt besöker just nu Istanbul. Kulturhuvudstad 2010. Ett av hans verk framförs i en kristen kyrkoruin, som aldrig varit moské. Tõnu Kaljaste dirigerar en estnisk kör och en symfoniorkester från Istanbul. Ester är också där för att studera hur Istanbul använder sitt kulturhuvudstadsår. Nästa år är det Tallinns tur. Den ansvarige i Istanbul försäkrade att ”detta Pärtverk numera är en del av oss och vår stad, Istanbul.”

Det är nu helt klart att Estland övergår till euron den 1 januari 2012. Inga prishöjningar får ske p.g.a. detta, som tidigare meddelats.

Bensinen har under året gått upp 28 %, för övriga varor har uppgången varit 3 %, trots att människorna inte haft möjlighet att konsumera p.g.a. finanskrisen. Konjunkturinstitutets direktör säger att bensinpriset i Estland har gått upp mer än i andra utvecklade länder i Europa. (Det kan vi intyga. Det är inte längre så viktigt att tanka bilen innan vi kör upp på båten i Tallinn) .

Frihetsmonumentet, Tallinns stolthet, är ett fuskbygge. Tidigare har man klagat på den dåliga belysningen, och nu är det själva monumentet som inte håller måttet. Vi kunde se hur hörnlisterna satt lösa.

Riksrevisorn anser att Tallinns stad tar för mycket betalt för vattnet!

Till socialdemokraterna kom tio avhoppade medlemmar från folkpartiet. Efter det har det framkommit att de vill byta ut partiledaren, Pihli. Till hösten är det kommunalval, och då är det inte så strategiskt att byta ledare, så kraven kommer istället att åter framföras i oktober, berättade en av de nya.

Dalai Lamas utsände tackade Estland för det stöd de fått, och han poängterade att talet om ickevåld väger tyngre när ett sådant land framför det. Estland är en viktig representant för den principen.

HURRA!! Vi ska se Vargamäe på Friluftsteatern vid A H Tammsaares hem! Det måste vi. Det är Tammsaares vek Sanning och Rättvisa som ligger till grund för pjäsen, och Estlands bästa skådespelerska har en huvudroll, Ülle Lichtfeldt från Rakvere Teater. Det blir tolv föreställningar mellan 22 och 30 juli.

 

Ülle Lichtfeldt.

Trackback
RSS 2.0