Mars 31, 2010. Sofi Oksanen fick priset.

Hurra! Sofi Oksanen fick det Nordiska litteraturpriset. Grattis till Oksanen. Grattis till Estland. Ja, hon har suttit och lyssnat hemma hos mormor i Estland när hon varit där på sommarlovet. Det känns så tydligt.

Jag bara måste ta in en bild till på Sofi Oksanen!

För (ungefär) tjugo år sedan, den 29 mars 1990 började esterna arbeta för att Estland skulle bli ett fritt land. Eesti Kongress och Estlands Högsta Sovjet började sträva mot samma mål.

 

Efter bomberna i Moskva intervjuades några ryssar i estnisk TV:

”Först hotar man terroristerna, och det är ju bra; sedan drar man åt så hårt att vanliga ryssar får problem.”

”Och inget som sägs i TV kan man lita på.”

”Det är mycket få som tror att makthavarna själva är skyldiga till dådet.” Ett intressant uttalande!

Alexej Malasenko, Carnegie Moskvacentrums expert säger:

Putin har mycket att svara på. Han lovade för länge sen att terrorismen inte finns längre hos oss. Han pratar alltid om hur allt blir bättre och bättre i norra Kaukasien. Nu är vi tillbaks på ruta 1.

 

Putin själv menar:

Det är en hedersfråga för KGB och andra organisationer att leta rätt på dem som är ansvariga för tunnelbanebomberna och slita ut dem ur kloakerna. Också terrorismen utomlands ökar. Vi bör förstärka säkerhetsorganen och kontrollsystemen i landet, så att det blir lättare att kontrollera människorna på gatorna. (sic!)

När Putin talade om kloakerna rynkade han ögonbrynen, läpparna blev ännu tunnare och darrade lite.

 

 

Känner vi igen problemet som man också tog upp i Aktuaalne Kaamera:

Den smältande snön i Tallinn har blivit en illustration till det gamla ordspråket att ”Det som göms i snö kommer fram i tö”. Så mycket skräp och hundbajs har man inte sett i Tallinn i mannaminne. Tallinnborna måste kryssa mellan hundskiten som på ett minfält. Hundägarna har uppenbarligen älskat det massiva snöfallet. Nu måste vi tvätta våra skor efter varje promenad i stan. Dock har staden kommit på en intressant lösning: arbetslösa ska få möjlighet att tjäna pengar på städning.

Ett annat inslag: Det finns ingen risk för översvämningsproblem i Estland p.g.a. snösmältningen. Snön smälter i god ordning.

Samarbete Sverige – Estland: Man ska vara rädd om träbebyggelsen i Estland. Gotlands Högskola forskar om trähusbebyggelsen i Tallinn och Nõmme. I Sverige revs många av de gamla trähusen, nu ska man arbeta för att inte göra likadant i Estland. Man ska också se till att bevara den ursprungliga stilen. Detta är något som Tallinn stad uppskattar mycket.

En modefråga: Bruket av folkdräkt blir allt vanligare även bland ungdomar. En etnolog som intervjuades menar att allt är inte bra. De ska se ut som vi är vana vid. Han gillar inte förändringar.

Där har jag en annan åsikt. Självklart får man leka lite med folkdräkterna. De har alltid förändrats med tiden. Jag anser att det är en hyllning till landet och folket att bära kläder som på olika sätt påminner om de gamla kläderna; men vid högtidliga tillfällen ska man naturligtvis ha den rätta kostymen. I samiska nyhetsprogrammet såg vi att det också diskuteras hur den samiska kolten ska få användas. I Finland har man redan begränsat användningen av den finlandssvenska folkdräkten.

Trackback
RSS 2.0