Mars 27, 2010. Aktuaalne Kaamera.

 

Aktualne Kaamera i går kväll den 26 mars:

 

Nu vänder det!:

 

Finska och danska företag kommer till Estland. Vi fick se en intervju med en finsk styrelsemedlem i ett finskt - estniska företagarföreningen, Heikki Mäki. Han berättade att den delen av företaget som varit i Estland under finanskrisen har klarat sig mycket bättre än den i Finland. Han känner stort förtroende för den estniska regeringen. ”Skulle det uppstå nya problem i framtiden har han större tillit till att Estland klarar av dem på ett effektivt sätt.” Detsamma gäller också danska företag. Billig arbetskraft kommer inte att finnas i Estland i framtiden, men trots det ökar utlandsinvesteringarna i landet. Att Estland kommer övergå till Euro spelar mindre roll, men att man vill arbeta med euro ökar ändå förtroendet för landets stabilitet. De firmor som flyttar sina företag till Estland arbetar inom elektronik, IT, gummi- och metallindustri samt några call center.

 

Bankrånaren Dmitri 31 år är skyldig till fyra av de senaste årens fyra bankrån i Estland. Han har rånat samma bank alla gångerna. Just den där han är kund. Han har kommit över 100 000 EEK. Han är tidigare känd hos polisen och är nu dömd till flera års fängelse.

 

En annan rånare, Priit, är banktjänsteman och har dessutom arbetar på en myndighet och varit soldat i Kosovo. Han har gjort 16 snabba rån på olika casinon under 2008 och 2009. Han är tidigare ostraffad, men kommer nu tillbringa minst tio år bakom galler.


Det är alla rån i Estland under senare år. Polisen har räknat på deras rånresultat och kommit fram till att de får inte tag på så mycket pengar, men de kan bli dömda till 15 års fängelse, och det är det nog inte värt.

 

Angela Merkel och Andrus Ansip har träffats och skakat hand. Merkel menar att det inte finns något som talar för att det blir några problem för esterna och euron. Tyskland kommer inte utgöra något hinder. Länderna har samma åsikt i valutafrågan. Hon menar att Estland är en av de mer lyckosamma medlemmarna i EU just nu. Merkel säger vidare att den politik som Estland har fört under finanskrisen har väckt förtroende och beundran.

 

Litauens premiärminister har inbjudit Putin att besöka landet för överläggningar. De har redan träffats i Moskva, men nu vill premiärministern att Putin ska komma till ett Storbaltiskt möte för att diskutera kärnkraft. De behöver investerare till det nya kärnkraftverket i Ingalina.

 

En ombyggd järnvägsstation.

Plattformarna till järnvägen moderniseras i Estland. Pendlarna menar att de varje dag känner hur sort steget är mellan Sovjetunionen och det fria Estland när de är på perrongen. Det är inte längre livsfarligt att stiga på tåget och man behöver inte längre riskera livet när man ska stiga av; eller slänga sig av som man gjorde förr. När reportern frågade vad som blivit bättre fick han svaret: Allt är bättre. Självklart för då fanns ingenting. De gamla tågen hade trappsteg, vilket betydde att åka med barnvagn var livsfarligt, och som handikappad var det nästan omöjligt. Att ombyggnaden görs nu beror på att det kommer nya tågvagnar nästa år.

 

I Estland finns en lag för att skydda medborgarna mot förtal i tidningarna. De kan åtala dem som sprider illasinnade rykten om dem. Vissa tidningar har valt att missförstå lagen. De menar att detta är censur, och har protesterat med att ha vita sidor i några upplagor. Lagen har inte varit så känd, därför är de oroade för att de nu ska tvingas betala ut stora skadestånd.

 

Den lilla ön Runö i Rigabukten har haft problem under vintern. Både flyg- och båttrafiken har ställts in i vinter. Flyget häromdagen men båtarna ställdes in redan när vintern började.. Och tydligen kommer problemet inte vara helt löst förrän till sommaren, då en ny färja, köpt i Finland, kommer att tas i trafik.

 

Det flygplan som nödlandade på Ülemistesjön har transporterats med stor lastbil till flygplatsen. Men det är mycket sannolikt att det aldrig kommer att flygas igen. Vingarna är redan bortmonterade.

En känd forskare av Arktis, baron Eduard von Toll, balttysk med uppväxt i Tallinn som studerade i Tartuuniversitetet utforskade Arktis i början av förra seklet. Han gård skall nu renoveras och man ska ta hand om allt material som fortfarande finns där. Dock byter man ut en uppstoppad isbjörn, som av någon anledning har blivit giftig, mot en låtsasbjörn. Men den ser likadan ut.

Baron von Toll                               och hans skepp Zarya 1902.

 

 

Till sist vädret:

I kväll regnar det, men våren är definitivt här. Troligtvis var det 7 grader i dag i VM. På torsdag kan det bli + 13 grader!








Trackback
RSS 2.0